CHP'Lİ DİDEM ENGİN ESNAFIN PERİŞAN HALİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Ülkemizde faaliyet gösteren esnafların sorunları ve bu sorunlara çözüm yollarının araştırılabilmesi için TBMM Başkanlığı'na bir araştırma önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN, "Ülkemizde sayıları 1,6 milyonu aşan esnaflarımız ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerden çok ciddi boyutta etkilenmiş durumda. Bir an evvel esnafımızın perişan haline çare bulmalıyız." dedi.

GÜNDEM 08.12.2016, 11:52 08.12.2016, 11:52
CHP'Lİ DİDEM ENGİN ESNAFIN PERİŞAN HALİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Meclis araştırma önergesinde esnaflarımız ve sanatkârlarımızın yaşadıkları sorunları kapsamlı bir şekilde ele alan Didem ENGİN, bu sorunlara tüm partilerden milletvekillerinin bir araya gelerek bir araştırma komisyonunda çözüm üretmesini önerdi.

 

400,000'i Aşkın Esnaf Kepenk Kapatmak Zorunda Kaldı!

 

Son 5 yılda 400,000’i aşkın esnafımızın kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirten Didem ENGİN, esnafın kepenk kapatmasının işsizliği de tetiklediğini, işsiz sayımızın 4 milyona yaklaştığını hatırlattı.

 

2016 yılının ilk on ayında 9.5 milyar TL'lik 838,000 adet senedin protesto edildiğini, geçen yılın aynı dönemine göre protesto edilen senet adedinin %1.5, senet tutarının ise %20.8 oranında arttığını söyleyen Didem ENGİN, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarının geçen yılın aynı dönemine göre %5, çek adedinin ise %7.6 arttığını, parasal tutarı 23,1 milyar TL olan 666,000 adet çeke karşılıksız işlemi yapıldığını belirtti.

 

Esnaflarımız Kredi Borcunu Ödeyemiyor!

 

"2011 yılında 137,765 esnaf ve küçük işletme sahibi 2.4 milyar TL'lik kredi borcu nedeniyle takibe uğrarken Eylül 2016'da kredi borcunu ödeyemeyen esnaf sayısı 260,417'ye, takibe düşen borç miktarı ise 7.2 milyar TL'ye çıkmıştır." diyen Didem ENGİN, "Esnaf ve sanatkârın korunması anayasal bir ödevdir"diye ekleyerek Anayasamızın “Esnaf ve sanatkârların korunması” başlıklı 173. Maddesini hatırlattı.

 

Esnaflarımız Finansman ve Kredi İmkânlarına Erişemiyor

 

Esnaf ve sanatkârlarımızın finansman ve kredi imkânlarına erişmekte sorun yaşadığını belirten Didem ENGİN,  "Hali hazırda sunulan sıfır faizli kredi imkânından sicil sorunu ve kredi koşullarının ağırlığı nedeniyle çoğu esnaf yararlanamamaktadır. Esnaflarımızın sorunları iyi analiz edilmeli ve bu sorunları çözmede merhem olacak doğru ve etkin finansman ve kredi imkânları geliştirilmelidir." dedi.

 

Esnaflarımız Ağır Vergi Yükü Altında Eziliyor

 

Esnaf ve sanatkârlarımızın sınırlı sermaye ve finansman olanakları ile ayakta kalmaya çalışırken devletten vergi konusunda destek beklediğini hatırlatan Didem ENGİN, "Vergi oranlarının düşürülmesi ya da ödeme kolaylığı getirilmesi gibi alternatifler detaylı bir şekilde incelenmeli, esnaf ve sanatkârların istihdam, üretim, yatırım ve bilişsel gelişim gibi alanlara kaynak aktarmalarını kolaylaştırarak rekabet güçlerini artırmaları sağlanmalı" dedi.

 

Kaliteli Mesleki Eğitim Sorunu Yaşanıyor

 

Meclis araştırma önergesinde ülkemizde mesleki eğitimin ciddi manada ihmal edildiğini belirten Didem ENGİN, "Üniversite sayısının plansız bir şekilde artması, bu üniversitelerdeki eğitim kalitesinin düşmesine neden olmakta ve gençlerimizin mesleki eğitime olan ilgisini azaltarak üniversite mezunu işsizler ordusu yaratmaktadır. İşsizlik oranları, özellikle de genç işsizliği aydan aya artarken esnaflarımız, sanatkârlarımız ve reel sektör kalifiye eleman sıkıntısı çekmektedir" diyerek mesleki eğitim sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Esnaflarımız AVM'lerle ve Kayıt Dışı Faaliyetlerle Rekabet Edemiyor

 

AKP Hükümetleri döneminde hızlı bir artış gösteren AVM’lerin esnaf ve sanatkârlarımıza derin bir darbe vurduğunu söyleyen Didem ENGİN, buna ek olarak son yıllarda komşu ülkelerden gerçekleşen göç sonucunda ülkemizde kayıt dışı faaliyetlerin de fazlasıyla arttığını belirtti ve her iki konuda da Hükümet'in bir an evvel etkin adımlar atması gerektiğini dile getirdi.

 

Esnaflarımız Sosyal Güvenlik Sorununa Çözüm Bekliyor

 

Ülkemizde yetkili üç sosyal güvenlik kurumunun tek çatı altında birleşmesine rağmen emeklilik prim gün sayısında halen bir eşitlenme sağlanamadığını söyleyen Didem ENGİN, "SGK çalışanı 7,000 iş günü prim ödeyerek emekli olabilirken, BAĞKUR için bu sayı 9,100 iş günüdür. Bu da esnaf ve sanatkârlarımız aleyhine eşitsiz bir durum yaratmaktadır. Ek olarak, 22/3/1985 - 4/10/2000 tarihleri arasında vergi kaydı olup, SGK kayıtları re’sen yapılmayan esnaf ve sanatkârların geriye dönük SGK prim borçlanması yapabilmeleri de esnafların talepleri arasındadır. Ayrıca ekonomik durgunluk ve daralma sebebiyle kepenk kapatan ya da işleri kötü gittiği için prim borçlarını ödeyemeyen esnaflarımız ve aileleri sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadırlar. İşsiz kalan esnaflarımız için kısa süreli de olsa destekleyici bir mekanizmanın eksikliği esnaflarımızın tekrar iş hayatına katılmalarını da sekteye uğratmaktadır" diyerek esnaflarımızın sosyal güvenlik sorunlarına acil çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

 

İstanbul Servis Esnafına Verilen Sözler Unutuldu  

 

2015 yılı genel seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın ve sonrasında da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ'ın İstanbul’daki servis esnaflarımıza verdiği plaka tahdidi sözünü hatırlatan Didem ENGİN,  "Verilen sözlerin AKP tarafından tutulmamış olması servis esnaflarımızda ve ailelerinde büyük mağduriyet yaratmıştır, borçlarını ödeyemez hale gelerek hayatına son veren servis esnaflarımız olmuştur. Sorunun sağlıklı bir şekilde çözümü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve servis esnaflarımız arasında sağlıklı bir diyalog ortamı oluşturulmalıdır" dedi.

 

Şoför Esnafı da Dertli

 

Mazot ve benzin fiyatının ülkemizde çok yüksek olması ve sürekli yapılan zamların hem vatandaşlarımızın hem de şoför esnaflarımızın maddi olarak ağır bir yükün altına girmesine neden olduğunu söyleyen Didem ENGİN, "Ayrıca şoför esnaflarımız ticari amaçla yurt içinde eşya taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişilere verilen K türü yetki belgeleri konusunda da mağduriyet yaşamaktadırlar, örneğin K belgelerinin çok yüksek fiyata satıldığını ifade etmektedirler. Taşımacılık faaliyetlerinin ülkemizde sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve belgelendirme konusundaki sorunların çözümü için şoför esnaflarımızın karşılaştıkları zorluklar Hükümet tarafından dikkatlice incelenmeli ve çözüm üretilmelidir." diyerek şoför esnafının sorunlarının da çözüm beklediğini hatırlattı.  

 

 

AKP Esnaflarımızın Sorunlarına Duyarsız Kalmamalı!

 

Bu sorunlara ek olarak esnaf ve sanatkârlarımızın işe başlama ve iş bırakma işlemlerinde bürokratik engellerle karşılaştığını, işyeri açılışlarında ustalık belgesi ile ilgili yerel yönetimlerle sorun yaşayabildiğini söyleyen Didem ENGİN, "Meclis araştırma önergemde kapsamlı bir şekilde esnaflarımızın ve sanatkârlarımızın sorunlarını belirttim. Her önergemizi reddeden AKP umuyorum esnaflarımızın bu sorunlarına duyarsız kalmaz ve sorunları elbirliğiyle çözebiliriz" dedi. 

Yorumlar (0)