banner773

CHP’Lİ BUDAK: “YÜRÜTME DURDURULANA KADAR ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇTİ”

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, Danıştay 8. Dairesi’ tarafından zeytinliklerde madencilik izni veren yönetmeliğin yürütmesi durdurulana kadar geçen sürede yok edilen zeytinlikleri TBMM gündemine taşıdı.

GÜNDEM 16.05.2022, 12:29
CHP’Lİ BUDAK: “YÜRÜTME DURDURULANA KADAR ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇTİ”

 1 Mart tarihinde yayımlanan yönetmeliğin Danıştay tarafından 51 gün sonra yürütmesinin durdurulduğuna dikkat çeken Budak, “Yargı kararı beklenmeden hızlıca yandaş şirketlere zeytinlikler madencilik için açıldı. Yargının yönetmeliği hukuka aykırı bulacağını bildikleri için, hızlıca izinler verildi.  Bakanlık kendilerine verilen savunma süresini kötüye kullandı. Yönetmeliğin yürütmesi durdurulana kadar atı alan Üsküdar’ı geçti. Olan zeytinliklere oldu” dedi.

Konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması talebiyle bir soru önergesi veren Budak, şöyle konuştu:

“Basına sadece beşli çetenin Muğla İkizköy’de alelacele köylülerin tüm itirazlarına rağmen yaptığı zeytinlik katliamı yansıdı. Yüzlerce yılda yetişen zeytinlikler jandarmanın kontrolünde yok edildi. Doğasının korumak isteyen köylülerin jandarma tarafından göz altına alınma görüntüleri hala hafızalarımızda. Başka zeytinliklerde neler yaşandığını basına yansımadığı için henüz bilemiyoruz.”

Son dönemde kanuna aykırılığı açık olan yönetmelikler çıkarıyorlar. Her yönetmelik bir çıkar grubuna rant sağlamayı hedefliyor.  Yargı bu yönetmelikleri iptal edene kadar istedikleri hukuksuzluğu hayata geçiriyorlar. Sadece zeytinlikler değil, yönetmelikle imara açılan SİT alanları ve sahillerimiz de tehlike altında. Kanuna aykırı olduğu yargı kararıyla da ortaya konulan bu yönetmelik kılıf yaparak ne kadar zeytinlik alanın, hangi şirketlere peşkeş çekildiğini Bakanlık kamuoyuna çıkıp açıklamak zorunda”

“YÖNETMELİK İPTAL EDİLENE KADAR HANGİ ŞİRKETLERE İZİN VERİLDİ?”

"Bakanlığınız yönetmeliğin yürürlükte kaldığı 51 gün boyunca kaç işletmeye zeytinlik alanlarda faaliyette bulunma izni vermiştir? Faaliyet izni verilen zeytinliklerin toplam alanı kaç dönümdür? İzinler kapsamında kesilen zeytin ağacı sayısı kaçtır? Hangi illerde zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetine izin verilmiştir? Faaliyet izninin ya mevcut zeytin ağaçlarının taşınması, mümkün olmayan durumlarda da yeni zeytinlik alanların oluşturulması koşuluyla verileceği yönetmelikte belirtilmiştir. İzin alan şirketlerden kaçı mevcut zeytin ağaçlarını taşımayı, kaçı yeni zeytinlik bahçesi tesis edilmesini taahhüt etmiştir? Bu taahhütler yerine getirilmiş midir? Danıştay 8. Daire tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına itiraz edilmiş midir?"

Yorumlar (0)