CHP'Lİ BİÇER:'HANGİ ŞİRKETLER SURİYE'YE POTASYUM NİTRAT İHRAÇ ETTİ?'

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, basında yer alan Conflict Armament Research isimli kuruluşun Musul’da Terör örgütü IŞİD’in ele geçirilen silah üretim deposunda, roket yakıtı yapımında kullanılan ve Türkiye’den ithal edildiği iddia edilen potasyum nitratlara rastlanıldığına dair ortaya çıkan haberlerin gerçekliğini Başbakan Binali Yıldırım’a sordu

GÜNDEM 20.12.2016, 10:54 20.12.2016, 10:54
CHP'Lİ BİÇER:'HANGİ ŞİRKETLER SURİYE'YE POTASYUM NİTRAT İHRAÇ ETTİ?'

KOMİSYON KURULSUN, İDDİALARIN DOĞRULUĞU ARAŞTIRILSIN!

 

            CHP’li Biçer, konunun aydınlatılması gerektiğine değinerek TBMM’ye hem araştırma önergesi hem de Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdiğini ifade etti. 

 

            CHP’li Biçer, “Basında yer alan haberlere göre Conflict Armament Research isimli kuruluş, Musul’da Terör örgütü IŞİD’in ele geçirilen silah üretim deposunda, roket yakıtı yapımında kullanılan ve Türkiye’den ithal edilen potasyum nitratlara rastlamıştır.

 

Basında yer alan Türkiye’deki 13 şirket tarafından IŞİD terör örgütüne ihraç edildiği iddia edilen potasyum nitratlara yönelik ortaya çıkan haberlerden kaynaklanan şüphelerin giderilebilmesi, kamuoyu vicdanının rahatlatılması ve söz konusu olayın aydınlatılması maksadıyla TBMM’de ivedi bir şekilde bir Araştırma komisyonu kurmak son derece önem arz etmektedir.” dedi. 

 

            Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, “İngiliz sivil toplum kuruluşu Conflict Armament Research (CAR) terör örgütü IŞİD'in Musul kentinde ele geçirilen silah üretim tesislerinde yaptığı araştırmalar neticesinde Türkiye menşeli potasyum nitratlar bulunduğu bildirmiştir. Bir gazeteden, bir yazarın köşesine taşıdığı araştırmaya göre ayrıca IŞİD'in silah ve cephane üretiminde kullandığı malzeme ve materyallerin büyük bir kısmının Türk malı olduğu belirtilmiştir. Söz konusu yazıda; 13 Türk şirketinin IŞİD'in kullandığı malzemelerin tedarikçisi olduğunun tespit edildiği ve Musul'da yapılan araştırmada bu şirketlerin mallarının halen IŞİD'in tedarik zincirinde kalmaya devam ettiği ifadeleri yer almaktadır. Ve ayrıca konuya ilişkin araştırmayı gerçekleştiren CAR yetkililerinin, konuyu araştırmak üzere üretici şirketlere ve Türk resmi makamlarına ulaştığında hiçbir ilerleme sağlayamaması da ifade edilen önemli bir başka husus olmuştur.

 

Basında yer alan haberlerde, üzerinde "Doktor Tarsa" şirketinin amblemi olduğu belirtilen paketlerin numaralarının da tespit edildiği ifade edilmekte ve konuyla ilgili Tarım Bakanlığı yetkililerinin, "veritabanlarında belirlenen paket numaralarının olmadığı" yanıtının alındığı da vurgulanmaktadır. 

 

1)      Terör örgütü IŞİD’in, Musul kentinde ele geçirilen silah üretim tesislerinde Türkiye menşeli potasyum nitratlar bulunduğuna yönelik basına yansıyan haberlerdeki iddialar doğru olup olmadığının araştırılması,

 

2)      Terör örgütü IŞİD’e potasyum nitrat ihraç eden firma veya firmaların hangileri olduğunun tespitinin yapılması, 

 

3)      Terör Örgütü IŞİD’e potasyum nitrat ihraç eden firma sorumlularının kimler olduğunun tespitinin yapılması,

 

4)      Terör örgütü IŞİD’in silah ve cephane üretiminde kullandığı malzeme ve materyallerin büyük bir kısmının Türk malı olduğuna yönelik basına yansıyan haberlerdeki iddiaların doğru olup olmadığı araştırılması,

 

5)      İddialara göre terör örgütü IŞİD’in kullandığı malzemelerin tedarikçisi olduğu ifade edilen 13 Türk Şirketinin ve şirketlerin sorumlularının/yetkililerinin kimler olduğunun tespit edilmesi,

 

6)      Türkiye’den Suriye’ye son 5 yılda ne kadar potasyum nitrat ihraç edildiğinin belirlenmesi,

 

7)      Suriye’ye ihraç edilen potasyum nitratların Suriye’de nereye gönderildiğini belirlenmesi önem teşkil etmektedir.” dedi.

 

 

YETKİLİLER GÖREVİNİ YAPSIN!

 

 

Yetkilileri görevini yapmaya davet eden Biçer, “Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak terörün ve teröre destek veren her kesimin karşısındayız! Yetkilileri göreve davet ediyorum. TBMM’ye önergelerimiz verdik. Şeffaf olsunlar ve kamu oyu vicdanının rahatlatılması için gerekeni yapsınlar.!” dedi. 

 

Yorumlar (0)