CHP'li Ahmet Akın: YURTLAR YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNE HAZIR MI?

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın önümüzdeki hafta yeni eğitim-öğretim yılının başlayacak olması nedeniyle öğrenci yurtlarındaki eksiklikleri Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu. Akın önergesinde Aladağ'daki Yurt Yangınının Araştırılması ve Kamusal Eğitim, Barınma Haklarının Tüm Öğrenciler İçin Yaygınlaştırılması amacıyla kurulan ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a sunulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporunda belirtilen eksiklere de değindi. Akın’ın soruları şu şekilde;

GÜNDEM 11.09.2017, 13:39 11.09.2017, 13:39
CHP'li Ahmet Akın: YURTLAR YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNE HAZIR MI?

Aladağ'daki Yurt Yangınının Araştırılması ve Kamusal Eğitim, Barınma Haklarının Tüm Öğrenciler İçin Yaygınlaştırılması amacıyla kurulan ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a sunulan Meclis Araştırma Komisyonunun raporunda yurtlarla ilgili tespitler yapılarak, eksiklikler sıralanmıştır. Raporda özellikle "Yurtlarda meydana gelen kazalar incelendiğinde, en büyük riskin yangın olduğu dikkat çekmektedir. Yangınların, nedenlerine bakıldığında, yurtlarda bulunan seyyar ısıtıcılar, elektrik tesisatı, mutfak araç ve gereçlerinden kaynaklandığı görülmektedir” denilmektedir.  Önümüzdeki hafta eğitim-öğretim dönemi başlayacak olması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu elim olay doğrultusunda hazırlanan meclis araştırma raporunda tespit edilen eksiklikleri gidererek, çocuklarımıza daha güvenli bir barınma imkanı sağlaması gerekmektedir.

Bu konuyla ilgili olarak;

 

1)        Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iş yeri açma izni ve çalışma ruhsatı alınırken bölgedeki mevcut yurt sayıları, nüfus bilgileri, bölgenin sosyo-ekonomik gelişmişlik durumu gibi hususlar göz önünde bulundurulmakta mıdır? İhtiyaç fazlasına, atıl kapasite yurtların oluşmasına neden olan durumu önlemek için tedbir alınmakta mıdır?

 

2)        Raporda ilgili mevzuatta yurt binalarında meydana gelebilecek yangınlara karşı alınması gerekli önlemler konusunda özel düzenlemeler yer almadığı için etkin sonuç elde edilemediği vurgulanmıştır bu rapor doğrultusunda mevcut eksiklikleri gidermek için çalışmalar yapılmakta mıdır?

 

3)        “Barınma Hizmetleri Çerçeve Denetim Standardı" hazırlanmış mıdır, öğrencilere barınma hizmeti veren tüm özel ve resmi kurumların aynı ölçütlerde denetimi sağlanmakta mıdır?

 

4)        Barınma hizmetlerinin istenilen kalite ve güvende olması için kurumların işletilmesi, bina güvenliği, çalışan personelin nitelikleri, bina standartları gibi konularda mevzuatta bulunan farklı uygulamaların ortadan kaldırılması sağlanmak için yeni düzenlemeler yapılmakta mıdır?

5)        Yurtlarda denetim esnasında tespit edilen hususlar sınıflandırılarak hangi hususların öğrenciler için daha belirgin riskler oluşturduğu tespit edilmiş midir?

Yorumlar (0)