CHP'den Kıbrıs Çıkışı!

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara tarafından TBMM Başkanlığına Dışişleri Bakanının yanıtlaması istemiyle sunulan soru önergesinde Akıncı’nın iddiasının yanıtlanması ve rahmetli Rauf Denktaş’ın hazırladığı iddia edilen haritanın varlığı ile Türk Dışişleri Bakanlığına sunulup sunulmadığının cevaplandırılması istendi.

GÜNDEM 27.01.2017, 14:27 27.01.2017, 14:27
CHP'den Kıbrıs Çıkışı!

 

 

Devam eden Kıbrıs Müzakerelerinde Birleşmiş Milletlere sunulan haritaların gizli tutulmasına ancak oransal bazda kamuoyuna yansıyan bilgilere CHP’den tepki geldi.

 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BM’ye sunduğu haritadaki toprak oranının yüzde 29 artı olmasını rahmetli Rauf Denktaş’ın hazırladığı harita olduğu iddiasına CHP’li Niyazi Nefi Kara’dan “Rahmetli Rauf Denktaş’ın hazırladığı bir harita yok. Olsaydı da bu zaten KKTC Anayasasına aykırı” yanıtı geldi.

 

 

KKTC Rumlar Tarafından Hala Azınlık Olarak Görülüyor

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara tarafından TBMM Başkanlığına Dışişleri Bakanının yanıtlaması istemiyle sunulan soru önergesinde Akıncı’nın iddiasının yanıtlanması ve rahmetli Rauf Denktaş’ın hazırladığı iddia edilen haritanın varlığı ile Türk Dışişleri Bakanlığına sunulup sunulmadığının cevaplandırılması istendi.

 

 

Birleşmiş Milletlere liderler tarafından sunulan ve kasaya kilitlenen haritalarda Rumlara hangi bölgelerin verildiği ve Rumların hangi bölgeleri istediği sorularına da önergesinde yanıt isteyen Kara, kamuoyuna yansıyan Rumların %28,2 ve KKTC’nin %29,2’yi önerdiğine dair oranların kabul edilemeyeceğini belirterek “Anlaşılan Rum tarafı her zamanki gibi hiçbir taviz vermeden her türlü baskıyı uygulayarak Türk tarafını Adada bir azınlık olarak görme tavrında ısrar etmektedir. Buna izin verilemez” dedi.

 

 

Rum tarafının Dipkarpaz’ı istediğini belirten CHP’li Kara, bölgede bulunan petrol ve doğalgaz yataklarının Rumlar tarafından kontrol edilmek istenmesine karşı Türk makamlarının nasıl bir politika izlediğini de merak ettiklerini ifade etti.

 

 

KKTC Anayasasına Dikkat Çekti

Açıklamasında KKTC Anayasası’nın 2. ve 3. maddelerine de dikkat çeken Kara, “İkinci maddede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin, ülkesi ve halkı ile bölünmez bir bütün olduğu vurgulanırken, üçüncü maddede ise Egemenlik hükmü düzenlenerek egemenliğin KKTC halkına ait olduğu belirtiliyor. Anayasa bu şekilde iken, Kıbrıs’ta halktan habersiz, hangi bölgelerin kime verildiği bilinmeden bir haritanın sunulmuş olması anayasaya da halkın egemenliğine de aykırıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

Çözüm Türkiye, Yunanistan ve AB’nin de Çıkarına

Kıbrıs’ın milli bir dava olduğunun altını çizen CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, iki toplumlu, eşit egemenlik hakkına sahip bir çözümün Kıbrıs’a olduğu kadar Türkiye, Yunanistan ve Avrupa Birliği çıkarına da olduğunu belirtti.

 

 

Ancak devam eden müzakerelerde Rum tarafının tavrının Kıbrıs Türk tarafını azınlık olarak görme üzerine kurulu olmasının müzakerelerde tarafların eşitliği ilkesine de aykırı olduğunu ifade eden Kara, çözüm Rum tarafının tavrı nedeniyle engellenirse Türkiye’nin bir sonraki adımda KKTC’ye uygulanan haksız ambargoların kaldırılması ve KKTC’nin uluslararası toplumda tanınması yönünde kararlı ve ciddi adımlar atması gerektiğini vurguladı.

 

 

Kıbrıs’ı Satmalarına Göz Yummayacağız

Müzakere süreci ile ilgili Hükümeti de eleştiren CHP’li Kara, referandum sürecine de dikkat çekerek “Hükümet tek gündemi Başkanlık referandumu olduğu için Kıbrıs gibi milli bir davayı ikinci plana atmış gibi görünüyorlar. Rumların tavrına karşı herhangi bir karşı açıklama duyamadık. CHP olarak Başkanlık uğruna Hükümetin Kıbrıs’ı satmasına göz yummayacağız” dedi. 

Yorumlar (0)