CHP'li Toprak:Erdoğan kadınlar konusunda samimi olsaydı İstanbul Sözleşmesi'ni tek bir gecede feshetmezdi!

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak haftalık değerlendirme raporunda, iktidarın kadınlar konusundaki yaklaşımını İstanbul Sözleşmesi'ne atıfta bulunarak dikkat çekti.

GÜNDEM 08.03.2022, 12:44 08.03.2022, 12:52
CHP'li Toprak:Erdoğan kadınlar konusunda samimi olsaydı İstanbul Sözleşmesi'ni tek bir gecede feshetmezdi!

Gazetekritik / CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, "İstanbul Sözleşmesi’ni TBMM’nin iradesini yok sayarak bir gecede fesheden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdi yeni bir kadın hakları reformu vaadiyle ortaya çıkıyor. Kadınları yok sayan bir siyasi zihniyetin, seçim yaklaşırken bir kez daha kadınları hatırlayıp aldatmaya yönelik reform vaadinde bulunması, 20 yıldır tutulmayan sözlerden ibaret ve içi boş bir seçim yatırımıdır!" dedi.

İşte Erdoğan Toprak'ın haftalık değerlendirme raporundan ilgili bölüm:


Cumhurbaşkanı (CB) Erdoğan, Türkiye’nin 2011 yılında imzaladığı, TBMM’nin de onayladığı İstanbul Sözleşmesi’ni tek imzayla bir gecede feshederek, TBMM’yi de yok sayarken geçen hafta yeniden kadınlara yönelik bir reform paketi hazırladıkları vaadiyle ortaya çıktı.


Hazırladıkları reform paketiyle kadın haklarını güçlendireceklerini, kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini önleyeceklerini, kadının sosyal yaşamda ve ekonomideki yerini güçlendireceklerini ifade eden (CB) Erdoğan’ın bu söylemi kadınları aldatmaya yönelik bir seçim yatırımıdır.


CB Erdoğan gerçekten samimi olsaydı;
⦁    2011’den bu yana yürürlükte olan İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlükten kaldırmazdı.
⦁    İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını oturma eylemi ile protesto eden kadınlara yönelik polis müdahalesine seyirci kalmazdı!
⦁    Kadına yönelik şiddetin bitmesi, kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi için mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının tamamı “terörist” ilan edilmezdi!
Ülkeyi 20 yıldan bu yana yönetmelerine karşılık kadın haklarının daha da geriye gittiği, kadın cinayetlerinin ve kadına şiddetin sıradanlaştığı bir ortamın sorumluluğunu taşıyan iktidarın “reform” diye gündem yaratmaya çalışması, samimiyetten yoksun bir aldatmacadır.


⦁    İstanbul Sözleşmesinden çıkmak için harcanan çaba, kadınları korumak için harcansaydı; son 10 yılda 3 kat artan kadın cinayetlerine seyirci kalınmaz, o kadınlar şimdi hayatta olurdu!


⦁    TÜİK’in boşanma-evlilik istatistikleri, iktidarın ekonomik ve sosyal politikalarının kadınların hayatına ve aile yapısına verdiği ağır tahribatı gözler önüne sermektedir. Suriyeli damat ve gelin sayısındaki artış kadınların ve ülkenin geleceği adına dikkat çekicidir!


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2021 yılı Evlilik ve Boşanma İstatistikleri iktidarın uyguladığı sosyal ve ekonomik politikalarla kadınların hayatına, evlilik ve aile kurumuna verdiği ağır hasarı gözler önüne sermektedir.


Ekonomik güçlüklerden kaynaklı boşanmalar artarken, evlilik hızı düşmektedir. Geçen yıl yaşanan boşanmaların yüzde 80’ine yakınının gerekçesi ekonomik zorluklarla geçinememe, şiddetli geçimsizliktir.
⦁    Bunun yanı sıra aile içi şiddet yine boşanma nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
2020’de 136 bin 570 olan boşanma sayısı 2021’de 175 bine, bin nüfus başına boşanma oranı hızı da binde 1,62’den 2,07’ye yükselirken boşanmaların 164 bini ekonomik sıkıntılar ve geçimsizlikten kaynaklanıyor!
İktidarın politikalarının ortaya çıkarttığı bir başka gelişme yabancı gelin ve damatların sayısındaki artış. Suriyeli damat ve gelinlerdeki yükseliş dikkat çekiyor. Özellikle Kilis, Şanlıurfa gibi kentlerde Suriyeli damat ve gelin sayısı artıyor. Küçük yaşta evlilikler ve kumalık yaygınlaşıyor.


TÜİK verilerine göre toplam evlenmeler içinde yabancı kişiler ile evlenmeler incelendiğinde, yabancı damatların sayısı 2021 yılında 4 bin 976 oldu. Yabancı gelinlerin sayısı ise 23 bin 687’ye yükselerek toplam gelinlerin yüzde 4,2'sini oluşturdu.


⦁    Uyruklarına göre içinde yüzde 25,2 ile Alman damatlar ilk sırada yer alırken Suriyeli damatların oranı yüzde 20,7’ye yükselerek ikinci sıraya geldi. Üçüncü sırada ise yüzde 5,5 ile Avusturyalı damatlar yer aldı.
⦁    Yabancı gelinlerin uyruklarına bakıldığında yüzde 14,6 ile Suriyeli gelinler birinci sırada. Suriyeli gelinleri yüzde 10,1 ile Azerbaycanlı, yüzde 9,8 ile Özbek gelinler izliyor.
 

Yorumlar (0)