banner773

CHP'li Özel: 'Erdoğan imzaladığı kararı okumuyor mu?' Büyük hata...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Marmara Üniversitesi bünyesinde ‘Mimarlık ve Tasarım Üniversitesi’ kuruldu. Yükseköğretim Kanunu’na göre üniversiteler ancak Meclis’ten geçecek kanunla kurulabiliyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 'Erdoğan imzaladığı kararı okumuyor mu?' diyerek tepki gösterdi.

GÜNDEM 30.06.2020, 23:56
CHP'li Özel: 'Erdoğan imzaladığı kararı okumuyor mu?' Büyük hata...

Bazı yükseköğretim kurumlarına bağlı olarak fakülte, enstitü ve yüksekokul kurulması ve kapatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KRT TV'den alınan habere göre Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre 13 farklı üniversite bünyesinde 3 enstitü 11 fakülte bir de üniversite kuruldu. Yayımlanan kuruluş kararı içerisinde Marmara Üniversitesi bünyesinde ‘Mimarlık ve Tasarım Üniversitesi’ kurulduğu ifade edildi.

ÜNİVERSİTELER ANCAK KANUNLA KURULABİLİYOR

Mevzuata göre cumhurbaşkanının üniversite kurma yetkisi bulunmuyor. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre yeni üniversite kuruluşu ancak TBMM’den geçecek kanunla mümkün.

Yükseköğretim Kanunu’nun 5’inci maddesi f bendinde üniversite kuruluşu, “Üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitüleri ve bunlar içindeki fakülte, enstitü ve yüksekokullar, Cumhurbaşkanınca yapılan yükseköğretim planlaması çerçevesinde (…) (1) kanunla kurulur” ifadeleriyle açıklanıyor.

MÜKERRER SAYI ÇIKARILMADI

Yasanın açık olmasına karşın Resmi Gazete’de ‘Kurulan Enstitü ve Fakülte’ başlığı altında ‘Mimarlık ve Tasarım Üniversitesi’ ifadesine yer verilmesi ile ilgili bir açıklama gelmedi. 30 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete mükerrer sayısında da herhangi bir değişiklik yapılmadı.

"RESMİ GAZETE'DE BASILAN KARARIN KONTROL EDİLMEDİĞİ BİR REJİM YARATTINIZ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan ‘üniversite’ kararına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Özel şunları kaydetti:

“Saray rejiminin ülkeyi taşıdığı başıbozukluk işte bu… Tayyip Erdoğan imzaladığı kararı okumuyor mu? Bu karara göre Marmara Üniversitesi’ne bağlı bir başka üniversite kuruluyor… Bu nasıl lakayıtlık!!! Resmi Gazete’de basılan kararın kontrol edilmediği bir rejim yarattınız!”

İşte Özel'in o paylaşımı:

Yorumlar (0)