CHP'li Özel'den Sınav Mağdurları İçin Araştırma Önergesi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ÖSYM tarafından organize edilen ve soruların çalındığı ortaya çıkan 2010-2015 yıllarındaki sınavlarda mağdur olan öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, bu hırsızlık ve usulsüzlükteki siyasi sorumluların tespit edilmesi ve güvenlikli bir sınav sistemi oluşturulmasını öngören bir araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

GÜNDEM 03.01.2020, 13:46
CHP'li Özel'den Sınav Mağdurları İçin Araştırma Önergesi

Önergenin gerekçesinde, “Yıllık ortalama 10 milyonun üzerinde adaya sınav hizmeti sunan ve her yıl 50’yi aşkın sınavı gerçekleştiren ÖSYM’nin 2010-2015 yılları arasında gerçekleştirdiği sınavlara ilişkin şaibeler, 23. Yasama Dönemi’nden itibaren TBMM’nin gündemine partimiz tarafından taşınmış ancak Adalet ve Kalkınma Partisi, iddiaları araştırmaya değer görmediği gibi, soruların FETÖ mensuplarına sızdırılmasına ön ayak olan Ali Demir ve kurumdaki FETÖ’cü çeteye arka çıkmıştır” ifadeleri kullanıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDAKİ BULGULAR ANIMSATILDI

CHP Grup Başkanvekili Özel tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesi, ÖSYM tarafından organize edilen ve soruların çalındığı ortaya çıkan 2010-2015 yıllarındaki sınavlarda mağdur olan öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, bu hırsızlık ve usulsüzlükteki siyasi sorumluların tespit edilmesi ve güvenlikli bir sınav sistemi oluşturulmasını içeriyor. Önergenin gerekçesinde, ÖSYM tarafından 2010-2015 yıllarında düzenlenen sınavlarda soruların sızdırılmasına ilişkin bilirkişi raporunda ulaşılan bilgi ve bulgulara yer verilirken, dönemin ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma” suçlarından 18 yıl 6 ay hapis cezası istendiği hatırlatıldı. Önergenin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ FETÖ’CÜ ÇETEYE ARKA ÇIKTI

“Yıllık ortalama 10 milyonun üzerinde adaya sınav hizmeti sunan ve her yıl 50’yi aşkın sınavı gerçekleştiren ÖSYM’nin 2010-2015 yılları arasında gerçekleştirdiği sınavlara ilişkin şaibeler, 23. Yasama Dönemi’nden itibaren TBMM’nin gündemine partimiz tarafından taşınmış ancak Adalet ve Kalkınma Partisi, iddiaları araştırmaya değer görmediği gibi, soruların FETÖ mensuplarına sızdırılmasına ön ayak olan Ali Demir ve kurumdaki FETÖ’cü çeteye arka çıkmıştır. Öyle ki 2010 yılında KPSS’de 300’ü aşkın kişi 120 soruda 120 net yapmış, 2011 yılında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda ise “şifre skandalı” olarak tanımlanan olaylar yaşanmış, binlerce gencin geleceği ve hayalleri çalınmıştır. Bu skandalın ardından gençler, haklarını aramak için eylem yapmış, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, ‘CHP, MHP, BDP, YGS üzerinden gençlerimizi istismar ediyor. Taksim’de bin kişiyi, iki bin genci yürütmek problem değil. Biz de kalkarız onların karşısına 5 bin, 10 bin genci koyarız’ diyerek hem Ali Demir ve ÖSYM’deki bu skandalın sorumlularına sahip çıkmış, hem de hakkını aramak isteyen gençleri tehdit etmiştir.

YÜZ BİNLERCE GENCİN HAYALLERİ YIKILDI

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, herkesin gözü önünde yaşanan bu iddialar hakkında gerekli önlemleri almayarak, bu hırsızlığın en az 5 yıl daha devam etmesine göz yummuştur. Son iddianame de göstermiştir ki, o dönem ÖSYM tarafından soruların FETÖ üyelerine verilmek üzere çalındığı gerçek çıkmış, çok sayıda gencimiz hak ettikleri öğretim kurumlarına yerleşememiştir. Bir soruyla bile binlerce öğrencinin yer değiştirebildiği bir sistemde, soruların bilerek ve isteyerek belli bir örgütün sempatizanlarına sunulmuş olması, yüz binlerce gencimizin hayal ettiği eğitim kurumuna yerleşmesini engellemiş ve hayallerini suya düşürmüştür. O yaş çağındaki gençlerimizin hayallerinin yıkılmasının, gençlerimizde ne kadar büyük bir travma yarattığı hepimizin malumudur.”

Yorumlar (0)