banner758

CHP'li Kaya: Bağımlılık Oranı Dünyada Düşerken Türkiye'de Yükseliyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili ve Spor Kurulu Başkanı Yıldırım Kaya, CHP Spor Kurlu Bağımlılıkla Mücadele ve Doping Komisyonunun Adana’da düzenlediği, "Bağımlılıkla Mücadele Toplumsal Duyarlılık Bilgilendirme Toplantısında konuştu.

GÜNDEM 04.01.2020, 17:05
CHP'li Kaya: Bağımlılık Oranı Dünyada Düşerken Türkiye'de Yükseliyor

Yıldırım Kaya, “Bağımlılık dediğimizde alkol, sigara, esrar-eroin gibi madde bağımlılıkları akla geliyor. Ancak bağımlılık bunlarla sınırlı değil. İnternet, cep telefonu, dijital oyunlar, kumar… gibi çok çeşitli bağımlılık hayatımızı olumsuz yönde etkiliyor.” dedi.   

Bağımlılığın tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu söyleyen Kaya, “Ancak bilinçli ve sabırlı bir mücadele gerektirir. Bu yüzden tedavi edilmesi gereken, ciddi bir hastalık olarak kabul etmek gerekir. Bu kabullenme tedavi sürecinin de olumlu sonuçlanmasını sağlayacaktır.” dedi.

AKP döneminde uyuşturucu kullanım yaşının 10 yaşa kadar düştüğünü söyleyen Kaya, “Üzülerek söylemeliyim ki dünyada madde bağımlılığına bağlı can kayıpları azalırken, Türkiye’de bu sayı artıyor. Türkiye’de madde kullanımına bağlı can kaybı yüzde 20 gibi yüksek bir orana ulaşmıştır.” İfadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı verilerine göre uyuşturucudan ölenlerin sayısı 2011 yılında 105, 2016 yılında 920, 2017 yılında 941 olmuştur. Son yıllarda uyuşturucudan ölenlerin sayısı on kat artmıştır.” diyen Kaya, “ Toplumsal duyarlılığı artırmak, çözüm önerileri sunmak için konunun uzmanlarıyla bilgilendirme toplantılarımızı diğer illerimizde de yapacağız. Toplumun kanayan yaralarına parmak basmaya, çözüm önerilerini kamuoyunun gündemine taşımaya devam edeceğiz.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın Konuşması:

Değerli Dostlar Hoş Geldiniz

Bugün sizlerle bağımlılıkla mücadeleyi masaya yatıracağız. Bu toplantıyı, CHP Spor Kurulu Bağımlılıkla Mücadele ve Doping Komisyonumuzun öncülüğünde gerçekleştiriyoruz. CHP Spor Kurulu olarak bu konuda gerçekleştirdiğimiz ikinci toplantımız. İlkini Ankara CHP Genel Merkezinde gerçekleştirmiştik.

Bağımlılık dediğimizde alkol, sigara, esrar-eroin gibi madde bağımlılıkları akla geliyor. Ancak bağımlılık bunlarla sınırlı değil. İnternet, cep telefonu, dijital oyunlar, kumar… gibi çok çeşitli bağımlılık hayatımızı olumsuz yönde etkiliyor. 

Belki de bu yüzden bağımlılığa, çağımızın vebası diyorlar. Ortaçağ’daki vebanın tedavisi yoktu ama günümüzün vebası dediğimiz bağımlılığın tedavisi mümkün.

Bağımlılığa bedensel ve ruhsal olarak hayatımızı etkileyen, bizleri esir alan davranış bozuklukları da diyebiliriz. Tedavisi mümkün, ancak bilinçli ve sabırlı bir mücadele gerektirir. Bu yüzden tedavi edilmesi gereken, ciddi bir hastalık olarak kabul etmek gerekir. Bu kabullenme tedavi sürecinin de olumlu sonuçlanmasını sağlayacaktır.

Bağımlılığın en can yakıcı olanı madde bağımlılığı olarak kabul edilir.

  • Gençler
  • Yoksullar
  • Düşük eğitim grubunda bulunan işsizler

Madde bağımlılığına en yakın risk gruplarını oluşturuyor.  

Gençlerimiz, yoksullarımız, düşük eğitimli vatandaşlarımız risk altında... 8 milyon işsizin olduğu Türkiye’de genç işsizlik oranı yüzde 27’ye çıktı, üniversite mezunu işsiz sayısı 1 milyona yaklaştı. 15-29 yaş grubunda çalışmayan ve okumayan gençlerin sayısı ise 5,5 milyonu aştı.

Üzülerek söylemeliyim ki dünyada madde bağımlılığına bağlı can kayıpları azalırken, Türkiye’de bu sayı artıyor. Türkiye’de madde kullanımına bağlı can kaybı %20 gibi yüksek bir orana ulaşmıştır.

Türkiye’de uyuşturucuya başlama yaşı AKP iktidara gelmeden önce 14-20 yaş aralığında iken, bugün uyuşturucuya başlama yaşı 10 yaşa kadar inmiştir.

Madde kullanıcıların sayısı yüzde 20 oranında artarak 1,5 milyona ulaşmıştır.

Dünya Mutluluk Endeksi’nde Türkiye 5 sıra gerileyerek, 156 ülke arasında, 79. sırada yer almıştır.

Adalet Bakanlığı verilerine göre uyuşturucudan ölenlerin sayısı 2011 yılında 105, 2016 yılında 920, 2017 yılında 941 olmuştur. Son yıllarda uyuşturucudan ölenlerin sayısı on kat artmıştır.   

AKP’nin politikaları uyuşturucu madde bağımlılığının da artışına neden olmuştur.  Sosyo-ekonomik çöküşler, eğitimden kopuş, uyuşturucu maddelere kolay erişim, madde bağımlılığını artırmıştır.

Tedavi merkezlerine 2006 yılında 1.417 kişi başvururken,  2018 yılında başvuru sayısı 10 kat artarak 13.841’e ulaşmıştır. Yatak kapasitesi ise 1.026’da kalmıştır.

CHP Spor Kurulu olarak toplumsal duyarlılığı artırmak, çözüm önerileri sunmak için konunun uzmanlarıyla bilgilendirme toplantılarımızı diğer illerimizde de yapacağız. Toplumun kanayan yaralarına parmak basmaya, çözüm önerilerini kamuoyunun gündemine taşımaya devam edeceğiz.

Yorumlar (0)