CHP'li Kaya: Bağımlılık Bir Suç Değil, Bir Sağlık ve Eğitim Sorunudur

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili ve Spor Kurulu Başkanı Yıldırım Kaya, Madde Bağımlılığında toplumsal duyarlılığı arttırmanın adımlarından biri olan; CHP Spor kurulunca düzenlenen toplantıda önemli açıklamalar yaptı.

GÜNDEM 19.10.2019, 15:35
CHP'li Kaya: Bağımlılık Bir Suç Değil, Bir Sağlık ve Eğitim Sorunudur

Sözlerine başlarken, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından (EMCDDA) hazırlanan 2019 raporundaki birkaç veriye yer veren CHP'li Yıldırım Kaya, hazırlanan raporda, uyuşturucu ile mücadele alanında çok sert yasalara sahip olmasına karşın Türkiye’nin uyuşturucu kaçakçıları tarafından kullanılan önemli bir transit ülke konumunda olduğuna işaret edildiğini belirtti. Yıldırım Kaya, yine raporda uyuşturucu kullanımının 15- 35 yaş arasında yaygın olduğunun belirtilmesinin de dikkat çekici olduğunu vurguladı.

Kaya, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise 2019 yılında alkol ve uyuşturucu bağımlılığı tedavisi görenlerin sayısı son 13 yılda yüzde 2 bin 200 artmış durumda. Güvenliğini ve eğitimini sağlayamadığımız sokakta yaşayan ve suça sürüklenen çocuklarımızla ilgili veriler de geleceğimizi nasıl kararttığımızın göstergesi adeta. TÜİK verilerine göre suça sürüklenen her 10 çocuktan dördü madde kullanıyor.  Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevileri Genel Müdürlüğü verilerine göre ülkemizde 2016 yılında madde kullanımı, satışı ve bulundurma ile ilgili adli vaka sayısı 81 bin 222 iken, 2017 yılında 118 bin 482’ye yükselmiştir.  Sadece bir yılda görülen %46 oranındaki bu artış durumun vahametini ortaya koymaktadır. 2017 yılı itibarıyla ceza infaz kurumlarında madde kullanımı, teminatı gibi bağlantılı suçlardan hüküm giyen yurttaş sayısı ise 50 binin üzerindedir. 2016 yılında Türkiye’de madde bağlantılı suçlardan dolayı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklu oranı %19 iken 2017 yılında bu oran %22’ye çıkmıştır. Kullanım amaçlı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak suçlarından yakalananların sayısı 122 bini aşmıştır. Bu kesimin yakalanan toplam şüphelilerin %72’sini oluşturuyor olması dikkat çekicidir" dedi.

BAĞIMLILIĞIN NEDENLERİ SORGULANMALI

Basında hemen her gün madde bağımlısı vatandaşların ölümü veya sebep oldukları şiddet olaylarının haberlerini okuduğumuzu dile getiren Kaya, "Peki, bu veriler bize ne anlatıyor? Bu veriler bize uluslararası siyasette yalnızlaşan ülkemizin sınır güvenliğinin risk altında olduğunu, bireysel değil ciddi bir toplumsal sorunla karşı karşıya olduğumuzu ve geleceğimiz olan gençler arasında madde bağımlılığı oranının hızla arttığını gösteriyor. Verilerin ortaya koyduğu sorun ağır yasal yaptırımlarla çözülemeyecek kadar karmaşık ve bir o kadar da zordur. Çünkü bağımlılık suç değil bir sağlık sorunudur. Çünkü bağımlılık suç değil bir eğitim sorunudur. Kendini anlatamayan insanın çaresizliğidir. Bağımlılığın nedenlerini sorgulamadan, bağımlı insanı sorgulamak ve suçlamak çözümden kaçmak, çözüm üretememektir" şeklinde konuştu. 

Kaya konuşmasında, "17 yıldır ülkeyi yönetenler suçu vatandaşa yüklemiş ve sorunun daha da büyümesine çanak tutmuşlardır. Eğitimin her kademesinde sürekli değişen sınav uygulamaları, mezun olduktan sonra iş bulamama, iş bulmuşsa da eğitim aldığı alan dışında çalışma, etnik kökeni ya da inancından dolayı ötekileştirilme… Tüm bunlar ve daha sayabileceğimiz pek çok neden iyi yönetilememenin sonuçlarıdır" ifadelerine yer verdi.

Madde bağımlılığı ile nasıl mücadele edeceğimize dair fikirlerini paylaşan CHP'li Kaya "Her geçen gün artan ve %13.9 (8 milyonu) bulan işsizlik sorununu çözmeden madde bağımlılığı ile mücadele edemeyiz.Yaz boz tahtasına dönen eğitim politikalarını sürekliliği olan devlet politikası haline getirmeden Sürekli değişen eğitim politikalarını bir devlet politikası haline getirmeden madde bağımlılığı ile mücadele edemeyiz. Komşularımızla siyasi gerilimleri ortadan kaldırıp sınır güvenliğimizi sağlamadan madde bağımlılığı ile mücadele edemeyiz. İç güvenliğimizde alaşağı edilen güvenlik teşkilatlarımızın kurumsal güvenirliğini artırmadan madde bağımlılığı ile mücadele edemeyiz. Okul kampüslerinde açık, kapalı spor salonları, mahallelerde sokaklarda oyun alanları kurmadan; günde 30 sayfa kitap okuma, 30 dakika yürüme alışkanlığını gençlerimize kazandırmadan, gençlerimizi sporla buluşturmadan, anlamlı yaşam sürdürülemez. Liyakatten uzaklaşıp, ticarethanelere çevrilen hastanelerimizde motivasyonunu kaybetmiş sağlık personelinin mesleki heyecanını arttırmadan madde bağımlılığı ile mücadele edemeyiz. KHK’larla üniversitelerden uzaklaştırılan bilim insanlarımızın bilgi ve deneyimlerinden yararlanmadan madde bağımlılığı ile mücadele edemeyiz.  Medyayı özgürleştirmeden madde bağımlılığı ile mücadele edemeyiz. Farkındalığı artırmada önemli bir rol oynayacak olan sanatı özgürleştirmeden madde bağımlılığı ile mücadele edemeyiz. 2020 TL asgari ücretle yaşamaya Açlık sınırı 2064 TL, yoksulluk sınırı 6724 TL olan ülkemizde emekçi insanımızı 2020 TL asgari ücrete mahkum olmaktan kurtarmadığımız sürece madde bağımlılığı ile mücadele edemeyiz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine çözüm bulmadan, çocuğun yetişmesinde en önemli rolü oynayan annenin güvenliğini sağlamadan yani kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmadan, farklılıkları zenginlik kabul etmeden madde bağımlılığı ile mücadele edemeyiz. Uyuşturucu kullanımı insan sağlığı için ciddi bir tehdittir. Uyuşturucu kullanımı, ölümlerin yanı sıra, yeti yitimlerine, yaşamların dramatik bir şekilde kararmasına, bireyin ve toplumun refah düzeyinin düşmesine; madde ile ilintili suç ve kazaların, enfeksiyon hastalıklarının artmasına yol açmaktadır" diye konuştu.

İşte Kaya'nın CHP Olarak Sunduğu Çözüm Önerileri;

1- Ülkemizde uyuşturucu kullanımın önlenmesi ve azaltılmasına yönelik önlemlerin daha ciddiyetle ve samimiyetle ele alınması gereklidir.

2- Sorun sadece bir ülkenin değil; dünyanın sorunudur! Dolayısıyla, sadece bir ülkenin uygulamaya sokacağı önlemlerle değil, ulusların işbirliği içerisinde çözebileceği bir sorundur.

3- Madde bağımlılığı tedavi merkezlerinin sayısı ile bu kurumlarda çalışan personelin sayısı ve çeşitliliği artırılmalı ve eğitimli personellerin bu kurumlarda çalışması sağlanmalıdır.

4- Madde bağımlılığı merkezlerinin tüm yurtta yaygınlaşması sağlanmalıdır.

5- Dünyada uygulanan tüm ilaç ve tedavi yöntemlerinin ülkemizdeki madde kullanıcılarının hizmetine sunulması ve kullanılması sağlanmalıdır.

6- Madde kullanımını bırakamayan kullanıcılara yönelik zarar azaltma programları devreye sokulmalıdır.

7- Bilimsel temeli olan önleme etkinliklerinin sayısı artırılmalı, bu etkinlikler hazırlanırken bilimsel kuruluşların ve meslek örgütlerinin görüşleri alınmalıdır.

8- Önleme etkinliklerin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmalıdır. Önleme etkinliklerini yürütecek kuruluşlara destek verilmelidir.

9- Önleyici etkinlikler kapsamında koruyucu tedbirlerin başında gençlerin boş vakitlerini verimli bir şekilde geçirebileceği aktivite merkezleri yaygınlaştırılmalı ve ücretsiz hizmet vermelidir.

10- Uyuşturucu bağımlısı gençler ve bu yolda suça sürüklenen gençler tespit edildiğinde hapislerde yatarken ülkenin uyuşturucu baronları faaliyetlerine devam etmekte, hapishanelerde bu gençlerin rehabilitasyonuna gereken önem verilmemektedir.

11- Uyuşturucu bağımlılığı bir suç değil, bir sağlık sorunudur. Tüm uyuşturucu bağımlılarının tedaviye ücretsiz ve hızla ulaşması sosyal devletin bir sorumluluğu olarak kabul edilmelidir.

AKP’nin yanlış politikaları sonucunda hızla artan madde kullanımı sebebiyle başta gençler olmak üzere tüm toplumumuz tehdit altındadır.

CHP, madde bağımlılığı sorununa çözüm üretmek için sorunun meydana gelmesini beklemeyecek ve madde kullanımındaki döngüselliği ortadan kaldıracaktır.

Güçlü sosyal dayanışma ağları ve sosyal devlet politikaları, madde arzının engellenmesi, toplumsal içerme, kriminalizasyona son verme gibi önlemlerle toplumumuzun bu kanayan yarasına derman olacaktır.

Değerli katılımcılar; unutmayalım ki bağımlı kişinin topluma kazandırılması sadece tek bir yapının sorunu değildir. Anlamlı yaşam için bireylerinin anlayışı ve kabulü de gereklidir.

Bu yaklaşımdan hareketle;

CHP Spor Kurulu olarak Türkiye genelinde bu toplantıların benzerlerini il ve ilçelerimizde STK’larla, konunun uzmanları ile birlikte gerçekleştirmeye devam edeceğiz.

Yorumlar (0)