CHP'Lİ İLGEZDİ: “DEVLETİN YÖNETMEK CİDDİYET İSTER. SAĞLIK BAKANI’NA MI İNANALIM AİLE BAKANI’NA MI?"

Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çelişkili vefat verileri, devletin liyakatle yönetilemediğini bir kez daha gözler önüne serdi.

GÜNDEM 08.09.2022, 12:33 08.09.2022, 12:35
CHP'Lİ İLGEZDİ: “DEVLETİN YÖNETMEK CİDDİYET İSTER. SAĞLIK BAKANI’NA MI İNANALIM AİLE BAKANI’NA MI?"

 CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “iki bakanlık da pandemi dönemi vefat verilerine ilişkin birbiriyle tutarsız rakamlar veriyor. İki bakanlığa da soruyorum. Hanginiz doğru söylüyorsunuz? Yoksa ikiniz de mi yanlışsınız? Devleti yönetmek ciddiyet ister. Devlet böyle yönetilmez, devlet liyakatle yönetilir. Sağlık Bakanlığı diyor ki pandemi boyunca ülke genelinde 100 bin 840 vatandaşımızı kaybettik. Bakan Yanık diyor ki sadece 65 yaş üstü kayıplarımız %4,4. Yüzde 4,4 demek 362 bin 785 kişi demek. Bakan Yanık’a göre Sağlık Bakanlığının açıkladığı pandemi boyunca vefat eden sayısının, 3 katı kadar sadece yaşlı vatandaşımız vefat etti. Biz hangisine inanacağız?” dedi.

BAKANLIKLARIN HESABI ŞAŞTI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkemizde pandemi sürecinde COVID-19 hastalığına yakalanıp hayatını kaybeden yaşlı oranının %4,4 olduğunu söylemişti. Sağlık Bakanlığı en son 28 Ağustos’ta pandemi boyunca Türkiye genelinde 100 bin 840 vatandaşın vefat ettiğini açıklamıştı. TÜİK’in 2021 verilerine göre ülkemizde 65 yaş üstü nüfus 8.245.124. 8 milyonluk yaşlı nüfusunun %4,4’ü, 362 bin 785 kişiye tekabül ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın 100 bin 840 vefat verisiyle Bakan Yanık’ın açıkladığı %4,4’lük oran (yani 362 bin 785 kişi) arasında 3 kat fark bulunduğunu ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:

65 YAŞ ÜSTÜ VEFATLAR, AÇIKLANAN TOPLAM VEFATIN 3 KATI MI?

 “Bakan Yanık’ta bulunan ve başka hiç kimsede olmayan bu %4,4’lük yaşlı ölümü verisine nereden ulaştığını bilmek istiyoruz. Bu konuya açıklık getirilmeli. Çünkü bu rakamlar doğruysa tablo çok korkunç boyutlarda. Bakan Yanık’ın yalnızca yaşlı nüfus için açıkladığı rakamlar Sağlık Bakanlığının açıkladığı toplam vefat rakamlarının 3 katı. Birbiriyle çelişkili bu oranlara ilişkin ise Sağlık Bakanlığı sessizliğini koruyor.”

Çelişkili vefat rakamlarına ilişkin hem Sağlık Bakanına hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanına soru önergesi veren Akkuş İlgezdi, bu %4,4’lü oranın nereden çıktığını sordu? Akkuş İlgezdi, sözlerine şöyle devam etti:

YÜZDE 4,4’LÜK ORAN NEREDEN ÇIKTI?

“Bakan Yanık bu %4,4’lük oranla neyi kastetmektedir? Bugüne kadar pandemiden ölenlerin yüzde 4,4’ünü kastediyorsa bu rakam 4 bin 400 yapar ki bunun mümkün olmadığı, pandemide yaşamını yitirenlerin ağırlıklı olarak yaşlılar olduğu biliniyor. Sağlık Bakanlığı bugüne kadar covid verilerinde yaş ile ilgili bir açıklama yapmadı. Kamuoyundan gizledikleri verileri Bakanlara mı servis ediyorlar? Kimsede olmayan bu bilgi doğruysa neden halktan saklanıyor? Demek ki Sağlık Bakanlığı vefat verilerini doğru açıklamıyor, isyanımızda haklıyız! Eğer Bakanın kastettiği toplam COVİD-19 ölümlerinin yüzde 4,4’ü yani 4 bin 400 yaşlı vatandaşımızın vefat ettiği ise buna kargalar bile güler. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın vefat oranlarının bu derece düşük olmasının tek açıklaması ölüm nedenlerinin farklı kaydedilmesi olabilir. Bu da bambaşka bir skandaldır. Pandeminin başından bu yana rakamlarla değil pandemiyle mücadele edin demekten dilimizde tüy bitti. Pandemi boyunca vefat edenlerin sadece 362 bini 65 yaş üstüyse geri kalan kayıplarımızın oranını düşünmek bile istemiyoruz.”

Yorumlar (0)