CHP'Lİ HALICI GÜNDEME TAŞIDI:KAYIP SURİYELİLERİN BIRAKTIĞI FATURALARI VE BORÇLARI VATANDAŞ ÖDEYECEK
Kayıplara karışan Suriyelilerin arkalarında bıraktıkları fatura ve borçlar nedeniyle; ev veya dükkanları kiralamak isteyen vatandaşların karşısına birçok borç engeli çıktığı belirlendi. CHP Konuyu Meclis Gündemine taşıdı.
CHP Isparta Milletvekili ve PM Üyesi Hikmet Yalım Halıcı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması için Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde “Adreslerinde bulunamayan ve kayıp 729 bin Suriyelinin arkasında bıraktıkları Internet, doğal gaz, elektrik ve su borçları nereden karşılanacaktır? Bu faturaların vatandaşlarımızın vergileriyle oluşturulan genel bütçeden karşılanacağı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 5 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı bir açıklamada “3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını gördük” demişti.
Bu kişilere adreslerini güncellemeleri konusunda Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderdiklerini anlatan Ali Yerlikaya; adresi güncellemeleri için önce 90 gün, ardından iki ay daha süre verdiklerini, süre dolduğunda bu kişilerin eğitim, sağlık gibi hiçbir hizmetten faydalanamayacağını açıkladı. CHP’li Yalım Halıcı önergesinde “Internet, doğal gaz, elektrik ve su borçları gibi birçok fatura kalemini arkalarında bırakan 729 bin Suriyelinin bu borçlarının bütçeden karşılanacağı, yani halka fatura edileceği iddia edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Hikmet Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde;
– Adreslerinde bulunamayan ve kayıp 729 bin Suriyelinin arkasında bıraktıkları Internet, doğal gaz, elektrik ve su borçları nereden karşılanacaktır? Bu faturaların vatandaşlarımızın vergileriyle oluşturulan genel bütçeden karşılanacağı iddiaları doğru mudur?
– Bahsi geçen iddiaları doğru değilse bu faturalar nasıl ödenecektir? Kaç konut veya dükkanda ödenmemiş fatura bulunmaktadır?
– Kayıp Suriyelilerin arkalarında bıraktığı Internet, doğal gaz, elektrik ve su borçlarının tahmini toplamı ne kadardır?
– İller sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere; hangi ilde kaç Suriyeli, arkasında ödenmemiş faturalar bırakarak kayıplara karışmıştır? Bunların toplamları nedir?
– Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; kayıplara karışmış Suriyelilerden kaçıyla ilgili şikayette bulunulmuştur? Faturalar dışında kiraladıkları ev veya dükkanlara zarar verdiği iddiasıyla kaçı hakkında başvuruda bulunulmuştur?
– Kayıp 729 bin Suriyelinin kaçı hakkında adli takip yapılmaktadır? Bu takip dosyalarının gerekçeleri nelerdir?
– Türkiye’de önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; adres ve ikametlerinde bulunamayan Iraklı, Afgan, İranlı, Hindistanlı, Pakistanlı ve Afrika kökenli kişi sayısı kaçtır? Bunlar hangi illerdedir?