CHP'li Demirtaş, 3 milyarlık iddiayı meclise taşıdı

Zonguldak’ta devletin zengin kömür sahalarının ‘atıl saha’ denilerek özel bir şirkete verileceği iddia edildi. 3 milyarlık iddia Meclis’e taşındı.

GÜNDEM 25.01.2020, 12:09 25.01.2020, 12:14
CHP'li Demirtaş, 3 milyarlık iddiayı meclise taşıdı

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) Zonguldak'taki zengin kömür sahaları içinde yer alan 7 milyon tonluk kömür rezervini, komşu bölgede kömür çıkaran Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş.'ye ‘bedelsiz' olarak vermek için çalışma yürüttüğü iddia edildi. Zonguldak'ta büyük tepkiye yol açan iddiayı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıyan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, iddiaların Enerji Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanmasını istedi.

Demirtaş, TBMM'ye verdiği soru önergesinde, TTK'nın kendi elindeki Amasra-B sahasına ait ruhsatın bölünerek ‘devir ve tescil' işleminin Hattat şirketinin üzerine yapılması talebiyle Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne (MAPEG) başvuru yaptığının iddia edildiğini bildirdi. Demirtaş, başvurunun Enerji Bakanlığı'na bağlı İlgili ve İlişkili Kuruluşlar Taşınmaz Komisyonu'nca, ‘işlemlerinin devam edilmesi uygun bulunanlar' listesinde açıklandığı, devir işlemlerinin ise halen devam ettiği bilgisinin kendisine ulaştığını belirtti.

Demirtaş, soru önergesinde şu tesiptlerde bulundu: “Ruhsat devrine konu olan Amasra-B sahası 4 bin 175 hektardır. Ruhsat devri bu şekliyle tamamlanırsa, TTK'nın yaklaşık 6.5-7 milyon ton taşkömürü rezerv kaybı olacağı iddia edilmektedir. Rezerv kaybı nedeniyle işletme ömrü de kısalacaktır. Eğer iddialar doğru ise; TTK'ya ait 7 milyon ton kömür rezervi bedelsiz olarak Hattat A.Ş.'ye verilmiş olacaktır. Böyle bir devir durumunda TTK'nın 10 yıl üreteceği kömür kadar bir rezerv yani yaklaşık 3 milyar TL bu şirkete peşkeş çekilmiş olacaktır.”

Yorumlar (0)