CHP'li Çetin Arık: Halkın parası aşılara değil Diyanet İşleri’ne aktarıldı

TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetten iktidara ‘yerli aşı’ ve ‘Diyanet’ eleştirileri yapıldı. TÜBİTAK gibi bilimsel kuruluşlara ayrılan bütçenin Diyanet’in bütçesinin yanında çok düşük kaldığına dikkat çeken milletvekilleri, “Diyanet’e değil bilime para ayırın” çağrısında bulundu.

GÜNDEM 20.03.2020, 13:37
CHP'li Çetin Arık: Halkın parası aşılara değil Diyanet İşleri’ne aktarıldı

Önceki hafta Türkiye sınırları içerisinde görülen ve yaygınlaşmaya başlayan koronavirüs salgını konusunda muhalefetten iktidara “yerli aşı” ve “Diyanet” eleştirileri yapıldı. TBMM Genel Kurulu’nda Torba Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında TÜBİTAK gibi bilimsel kuruluşlara ayrılan bütçenin Diyanet’in bütçesinin yanında çok düşük kaldığına dikkati çeken milletvekilleri, “Diyanet’e değil bilime para ayırın” çağrısında bulundu.

Koronavirüs salgını karşısında Türkiye’nin aşı bulunmasını beklediğini ifade eden CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Koronavirüs salgınından korunmanın yolu aşının bir an önce üretilmesinden geçiyor. Peki, biz Türkiye olarak bu aşıyı üretebilir miyiz? Maalesef ki hayır. Çünkü yerli ve milli aşımızı üreten, viral enfeksiyonların tanı ve tedavisinde büyük başarılara imza atan, cumhuriyetle yaşıt olan Doktor Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nü kapattınız, yerli aşı üretimini bitirdiniz. Şimdi avuç dolusu parayı ödeyerek aldığımız grip aşısı, yakın geçmişte yurdumuzda üretilmekteydi” dedi.

İKTİDARIN ZİHNİYETİ DEZENFEKTE EDİLMELİ

Birçok icracı bakanlığın bütçesini geride bırakan Diyanet’e aktarılan ödeneğin büyüklüğüne de dikkati çeken Arık, “Diyanet’e ayrılan bütçe, TÜBİTAK’a ayrılan bütçenin tam beş katı. Eğer cumhuriyetin ilk yıllarında ve devamında sürdürülen aşı politikası desteklenseydi, milli endüstri korunup kollansaydı, bugün yabancı ülkelerden ‘Virüs aşısı üretilse de satın alsak’ diye beklemezdik. Türkiye’nin geleceğinin değiştirilmesi için önce önceliklerin değiştirilmesi, iktidarın zihniyetinin dezenfekte edilmesi gerekiyor” dedi.

DİYANET GECİKTİ

Umre’den dönen vatandaşların tüm ülkeye yayıldığını, Diyanet’in ise önlem almakta geç kaldığını ifade eden CHP Milletvekili Servet Ünsal ise “Süreç yanlış yönetildi” dedi. Ünsal, “Gece vakti çocuklar, öğrenciler darmadağın edildi, battaniyesini alan otobüs duraklarına gitti. Yurt dışından gelen herkese en net, istisnasız on dört gün kuralı uygulansın. Kalabalık yaratmak risk taşıdığından, cuma ibadeti alanları için daha net önlemler öncelikle alınmalıydı. Diyanet bu konuda da gecikti. Bu salgında her günün hatta her saatin büyük önemi var” diye konuştu.

SÖZ GEÇİREMEDİLER

İyi Parti Milletvekili Ayhan Altıntaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başta toplu ibadetten vazgeçilmesi olmak üzere alınması gereken tedbirler konusunda Diyanet’i ikna edemediğini ifade etti. Altıntaş, “Hastanelerde temizlik ürünleri, tuvalet kağıdı, kağıt havlu yok. Sağlık personeline verilecek maske, eldiven gibi en temel ihtiyaçlar piyasada bulunmuyor. Hastalar gelse solunum destek cihazımız yetersiz. Sayın Bakan bu konularda hiç şeffaf değil, açıklamaları panik önlemeye yönelik. Diyanet’e söz geçiremedi, çaresiz günü kurtarmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)