CHP'li Aysu Bankoğlu: "Bütçede gençliğe binde 2 pay ayırarak bir şey yapılmaz"

TBMM’nin 2023 yılı bütçe mesaisinin ikinci gününde TBMM ve Adalet ile Gençlik ve Spor Bakanlıklarının bütçeleri görüşüldü. CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada "Bütçede gençliğe binde 2 pay ayırarak bir şey yapılmaz." dedi.

GÜNDEM 07.12.2022, 13:22
CHP'li Aysu Bankoğlu: "Bütçede gençliğe binde 2 pay ayırarak bir şey yapılmaz"

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığının 2023 yılı Bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada hükümetin en başta gençleri ifade özgürlüğü konusunda korkutmaya çalıştığını belirtti. Bankoğlu konuşmasına “Yıldırmaya, hukuksuz tutuklamalarla korkutmaya, işsizlik ve yoksullukla sindirmeye çalışsanız da gelecek bizim, gelecek gençlerin!” diyerek başladı.

Bartın milletvekili ülkemizde gençlerin işsiz, yoksul ve baskı altında olduklarını,

özellikle üniversite eğitiminin niteliksizleştiğini söyledi. Bankoğlu “Gençler diplomalarına uygun iş bulamıyor, saygı görmüyor, uyuşturuluyor ve en kötüsü de bu ülkeden gitmek istiyorlar çünkü mutsuzlar.” dedi.

İlk iş “YÖK” kalkacak.

Bankoğlu, hükümetin yanlış politikaları ve tutumları sonucu gençlerin yandaşlığa, mafyacılığa ve emeksiz kazanmaya teşvik edildiğini ifade etti. Bartın Milletvekili “Saraya göre; işsizlik yok, iş beğenmeyen genç var. Saraya göre, üniversite binadan ibaret, mezunlarının da iş bulmasına gerek yok. Cebinde akıllı telefon olan herkes zengin; işsizliği, yoksulluğu, liyakatsizliği ve bu rezil torpil düzenini gençler abartıyor. Saraya göre; ifade özgürlüğü yok, kendilerinden olmayan herkes zaten düşman. Saraya göre; beyin göçü yok, gidenler gezmeye gidiyor. Gençliğin dertleri, sarayın ve bu tabela bakanlığının umurunda bile değil!

Miadını dolduran bu anlayışla ülkemiz yeterince zaman kaybetti. Bir de ben kaybetmek istemiyorum. Bu ülkenin gerçek bir Gençlik Bakanlığı’na, bir de bakanına ihtiyacı var. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında; Bizim önceliğimiz, garantili geçişler, cukkalı ihaleler değil, gençler olacak! Gençleri mutsuz ve umutsuz yaşatma konusunda 20 yıldır imkansızı başaran hükümetin aksine, bizimle; gençler ve üniversiteler özgür olacak. İlk iş “YÖK” kalkacak.” sözleriyle Cumhuriyet Halk Partisi’nin yeni yüzyıl vizyonunu vurguladı. Bankoğlu sözlerine “Biz, uyuşturucu baronlarıyla boy boy poz vermeyeceğiz! 15 yaşında evlendirilmek, 20’sinde öldürülmek, 21’inde üniversite diplomasıyla inşaatta çalışmak geçmişte kalacak. Önceliğimiz beton değil, yandaş değil, insan.” sözleriyle hükümeti eleştirirken gençlerin içinde bulunduğu zor şartları dile getirdi.

Bankoğlu, üniversite gençliğinin yaşadığı ağır koşullara ve barınma sorununa değinirken “Gençler devlet yurtlarında, market deposunda yaşar gibi istiflenmeyecek! Hijyenik koşullar ve yemek, hayati tehlike yaratmayacak!

Üniversitelerdeki barınma sorununu en geç 1 yıl içerisinde biz çözeceğiz!

Bu ülkenin gençliğini, cemaat ve tarikatların eline mahkûm etmeyeceğiz.

Bunun için kaynak var. Yandaşlarınızı muaf tuttuğunuz vergiler bile yeter!”dedi.

İşsiz üniversite mezunu oranının, işsiz ilkokul mezunu oranından fazla!”

Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakan yardımcısının çifte maaş aldığını söylerken hükümet milletvekillerinin sözlü protestosuna maruz kaldı. Bankoğlu her geçen gün büyük değersizleşme yaşayan Türk Lirası ve enflasyonun toplumda yarattığı etkileri vurgularken “Bakan yardımcınızın sadece Emlak Konut üzerinden aldığı bir aylık ikinci maaşıyla, yaklaşık 24 öğrencinin geçinebileceğini biliyor muydunuz? Ya da 2021 Sayıştay raporuna göre, Bakanlığınızın 2,5 milyarlık açığıyla, 245bin öğrenciye daha kredi imkânı sağlanabileceğini biliyor muydunuz? Peki bu ülkede 2000’de yüzde 13 olan genç işsizliğinin bugün yüzde 24 seviyesine geldiğini, üniversite enflasyonunda Avrupa’da bir ilke imza atan ülkemizde, işsiz üniversite mezunu oranının, işsiz ilkokul mezunu oranından fazla olduğunu biliyor muydunuz? Ülkede mutsuzum diyen genç oranının, 2003’te yüzde 7,8’ken bugün yüzde 20’lerde olduğunu biliyor musunuz?” sorularıyla hükümeti eleştirdi.

Konserler iptal edilmeyecek. Gençler eğlenebilecek.”

CHP’li vekil özgürlüklerin pek çok alanda kısıtlandığını belirtirken “Gün aşırı bir genç geçim zorluğundan ve baskıdan intihar ediyor. Peki, umurunuzda mı, hayır. Çünkü sarayın duvarları kalın, pencereleri yüksek. Gençler sayenizde anayasal haklarını kullanmaktan, konuşmaktan, yazmaktan, neredeyse yaşamaktan korkar oldu. Biz, gençlerin sorunlarına baskıyla cevap vermeyeceğiz. Gençler özgür olacak! Sosyal medyada paylaşım yaptığında, üniversitede kulüp açtığında, barınamıyorum dediğinde, siyasete ve ülkeye dair bir şey düşündüğünde, suçlu ilan edilmeyecek! Bizden değil diye, kimsenin bursu kesilmeyecek. Konserler festivaller yasaklanırken ölü taklidi yapanların aksine, gençler eğlenebilecek. Gerçi, siz yine anlamayacaksınız ama, alenen mizah yapabilecek” dedi.

Gençleri suçlayıp, giderlerse gitsinler diyenlerin devri kapanıyor.”

Bankoğlu konuşmasında başta Cumhurbaşkanı’nı olmak üzere gençlere giderlerse gitsinler diyen hükümeti eleştirdi. Bankoğlu “Araştırmaya bile tenezzül etmediğiniz beyin göçünü de gidenleri suçlayarak değil “giderlerse gitsinler” diyerek hiç değil gidenlere imkân yaratarak, yine biz çözeceğiz.

Biz, çağa uygun yüksek yetenek inşasından bahsediyoruz! Bu öyle, bütçede gençliğe binde2’lik pay ayırarak, sizin yapmayı bırakın, hayal bile edemeyeceğiniz bir şey! Genç girişimciler için, gençlerin teknolojiyle buluşması, hatta o teknolojiyi üretmesi için gerekli bütçeyi biz yapacağız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında; bilimin, teknolojinin ve üretimin peşinden giderek istihdamı artıracağız! Tüm bunlar için genç olarak şunu biliyorum: Enerjimiz de gücümüz de birikimimiz de var!” sözleriyle hükümete yüklendi.

CHP Milletvekili Bankoğlu “En önemlisi bakan yardımcılarımıza çifte maaş vermeyecek; İşsiz, yoksul ve mutsuz bu kadar genç varken, gençliğe ayırdığımız bu bütçeyle binde2 payla alkış beklemeyecek kadar bilinçli bir siyaset anlayışımız var! Gençlere ve bu ülkeye yeterince zaman kaybettirdiniz, bir kuşak sizinle çocukluğunu ve gençliğini kaybetti ama yarın bizim. Biz hazırız! Nazım’ın dediği gibi; “insanın insana kulluğunu yok etmek için, bu hasret de, bu davet de bu yüzyıl da bizim!” ifadesiyle konuşmasını tamamladı.

Yorumlar (0)