CHP'li Antmen: Deprem vergileri, vergi borcu silinen firmalara gitti

Yaşanan İzmir depremi sonrası yeniden tartışılmaya başlayan deprem vergileri konusunda CHP’den açıklama geldi.

GÜNDEM 02.11.2020, 11:19 02.11.2020, 11:31
CHP'li Antmen: Deprem vergileri, vergi borcu silinen firmalara gitti

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen 70 Milyardan fazla deprem vergisinin başka amaçlarla kullanıldığını ve bunun büyük kısmının iktidara yakın müteahhitlere gittiğini belirterek “21 yıldır toplanan bu vergi, yaşanacak depremlerin zararlarını önlemek içindi. Oysa bu 70 milyar lira, içi boş inşaat ihalelerine, yandaş firmalara aktarıldı. Bu para, deprem bölgelerindeki yaşam alanlarını güvenli hale getirmek ve konutları depreme karşı dayanıklı yapmak içindi. Bu ülkenin hem zamanı hem de parası boşa gitti. Bu da Van’da, Elazığ’da şimdi de İzmir’de yüzlerce vatandaşın canına mal oldu.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak deprem vergilerinin peşine düştüklerini açıklayan CHP’li Vekil “Yaklaşık iki yıl önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a ‘1999'dan 2019 yılına kadar toplanan paranın ne kadarı depremlerin vereceği zararları önlemek için kimler tarafından ne şekillerde harcanmıştır?’ diye sormuştuk. Onlar da ‘Biz bilmiyoruz İçişleri Bakanlığı bilir’ dedi. Biz daha sonra hem soru önergesiyle hem de CİMER aracılığıyla İçişleri Bakanlığına sorduk. Onlar da aylar sonra ‘Biz de bilmiyoruz’ minvalinde yanıt gönderdi. Deprem için toplanan katrilyonları kim harcadı nasıl, nereye harcadı? Şu anda bilen yok. Bu durum iktidarın ayıbıdır. Bu durum milyonların hayatının, can ve mal güvenliğinin hiçe sayıldığının ispatıdır. Bu yaşananlar bu paraların iç edildiği ve yandaşlara aktarıldığının da kanıtıdır. Yoksa depreme önlem için harcansaydı çıkar açıklarlardı.” İfadelerini kullandı.

Alpay Antmen’in açıklamasında öne çıkanlar şu şekilde;

DEPREMDE ÖLÜMLERİN EN BÜYÜK SEBEBİ İKTİDARIN İHMALİ

“Türkiye’de ağır vergi yükü altında ezilen vatandaşlara; bir de depremlere önlem alınsın diye toplanan vergilerin hesabının verilmemesi; 6.8 şiddetinde yaşanan bir depremde dahi can kayıplarının olması, dönemin bakanlarının ‘Deprem vergisi ile yol yaptık’ açıklamalarında bulunması ve mevcut Maliye Bakanlığının toplanan deprem vergilerinin nereye harcandığının bilgisine sahip olmaması, 21 yıldır toplanan vergilerin, depreme önlem olarak kullanılmadığını ortaya çıkartmaktadır. 23 Ekim 2011 tarihinde Van'ın Tabanlı Köyü'nde 6,7 büyüklüğünde meydana gelen depremde 604 vatandaş hayatını kaybetmiş, 4 binden fazla kişi yaralanmıştı. 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ depreminde 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. Son olarak İzmir depreminde şu ana kadar 70 vatandaşımız yaşamını yitirdi. 18 yıldır tek başına iktidar olan AKP ve saray iktidarı, depremin zararlarına önlem almadığı için yüzlerce vatandaşımızın ölümünde paya sahiptir.”

İKTİDAR HALKA HESAP VERMELİ

“Depremler sonrasında Yaşanan vergi tartışmaları sonrası AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok’ dedi. Denetlenemeyen bir vergi harcaması ve bütçe kullanımı, demokrasilerde yeri olmayan uygulama biçimi. Halkın parasın harcıyorsun ama hesap vermiyorsun. Bu asla kabul edilemez. İktidar halka hesap vermeli.”

DEPREM VERGİLERİ, VERGİ BORCU SİLİNEN YANDAŞ FİRMALARA GİTTİ

“Çok büyük ihaleler alan işadamlarının yüz milyonlarca lira olan vergi borçları siliniyor, halkın parası saraylara, uçaklara, gemilere ve bütçeyi büyük zararlara sokan inşaatlara gidiyor. Ama 21 yıldır toplanan 70 milyardan fazla paranın tek kuruşu depreme önlem almak için kullanılmadı. Yandaşa, saraya, uçağa gitti. Eğer aksi olsaydı 18 yıldır çıkar açıklarlardı. Vatandaştan alınan deprem vergileri vatandaşa değiş yandaşa harcanmış. Korkuları budur. Yoksa çıkıp açıklasınlar kalem kalem nereye harcandı. Biz de bilelim, vatandaş da görsün. Deprem için ödediği vergiler nereye, kimlere gitti?”

Yorumlar (0)