CHP'Lİ AKIN:DOĞALGAZ NEDENİYLE HEM VATANDAŞ HEM DE BOTAŞ BATAKTA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada AK Parti iktidarının aldığı yanlış kararlar nedeniyle enerji alanında hem vatandaşın hem de kamu iktisadi teşebbüslerinin adeta iflas etmesine neden olduğunu dile getirdi.

GÜNDEM 08.11.2022, 10:29
CHP'Lİ AKIN:DOĞALGAZ NEDENİYLE HEM VATANDAŞ HEM DE BOTAŞ BATAKTA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti iktidarının yanlış politikaları nedeniyle en büyük kamu iktisadi teşebbüslerinden olan BOTAŞ’ın sürekli zarar ederken; vatandaşların da pahalılık nedeniyle doğalgaz tüketiminde zorlandığına işaret etti. CHP’li Akın, “AK Parti iktidarında ne BOTAŞ bataktan kurtulur, ne de vatandaşımız rahatlıkla doğalgaz kullanabilir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada AK Parti iktidarının aldığı yanlış kararlar nedeniyle enerji alanında hem vatandaşın hem de kamu iktisadi teşebbüslerinin adeta iflas etmesine neden olduğunu dile getirdi. CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“En büyük kamu iktisadi teşebbüslerinden biri olan BOTAŞ’ın 2022 yılında 16 milyar 360 milyon lira olan borçlanma gerekliliği 2023 yılı finansman programına göre 422 milyar 760 milyon 203 bin lira olarak açıklandı. BOTAŞ’ın tarihinde böyle bir artışın örneği yok. Borçlanma gereğindeki artış 25 kattan fazla. AK Parti iktidarının hâlihazırda zarar eden bir kurum üzerinde yaratacağı tahribatın 2023 yılında daha da katlanacağı anlaşılıyor. Başka bir deyişle BOTAŞ’ın 2023 yılında öngörülen yatırım tutarı olan 14,25 milyar liranın tam 30 katı tutarında borçlanması öngörülüyor.”

‘BOTAŞ’TAKİ ZARARIN NEDENİ YANLIŞ KARARLAR’

BOTAŞ’ın zararlarının 85 milyon vatandaşın vergisiyle oluşan hazineden karşılandığına dikkat çeken CHP’li Akın, şunları kaydetti:

“Doğalgaz piyasasında tekel olan BOTAŞ; taşıma, depolama, liman işletmesi ve doğalgaz ticareti olmak üzere dört alanda faaliyet gösteriyor. Kurum, doğalgaz ticareti faaliyeti nedeniyle sürekli zarar ediyor. Bunu durum; doğalgazın ucuz olduğu dönemde yenilenmeyen uzun vadeli anlaşmaların son ana bırakılması, fiyatı belirleyen formüle Hollanda borsa fiyatlarının da eklenmesinden kaynaklanıyor. Bir de iktidarın para politikasındaki yanlışları nedeniyle milli paramız Türk Lirası’nın değerinin düşmesi yüksek fiyatın daha da yükselmesine neden oluyor. Yani tamamen yanlış politika ve kararlar nedeniyle ülkemizde doğalgaz adeta lüks hale geldi.”

‘BOTAŞ ADETA İFLASA SÜRÜKLENİYOR’

2021 yılı kamu işletmeleri raporuna göre BOTAŞ’ın yaklaşık 18 milyar lira zarar ettiğine işaret eden CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“BOTAŞ’ın 2021 yılı zararı nedeniyle özkaynakları da düştü. Türkiye’nin en büyük kamu kurumlarından biri olan BOTAŞ’a her yıl merkezi bütçeden 10 milyarlarca lira tutarında bütçe ayrılmasına karşın kurumun sürekli zarar etmesinin temel nedeni yanlış yönetim ve AK Parti iktidarının aldığı yanlış kararlar. BOTAŞ şu an bu mantıkla iflasa doğru sürükleniyor. 2022 yılında BOTAŞ’ın zararının daha da yüksek olacağını söylemek yanlış olmaz. AK Parti iktidarda oldukça ne BOTAŞ bataktan kurtulur, ne de vatandaşımız kışın ısınmak için rahatça doğalgaz kullanabilir.”

Yorumlar (0)