CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ; "BU NORMAL BİR TOPRAK KAYMASI DEĞİL"

Cumhuriyet Halk Partisi sağlık politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz ŞAHBAZ, Parti Meclisi Üyesi Nazan GÜNEYSU, Bursa Milletvekili Prof Dr Kayıhan PALA, Kocaeli Milletvekili Prof Dr Muhip KANKO, Erzincan Milletvekili Mustafa SARIGÜL ile birlikte maden felaketinin yaşandığı Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni bölgesini ziyaret etti.

GÜNDEM 02.03.2024, 13:43
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ; "BU NORMAL BİR TOPRAK KAYMASI DEĞİL"

Çöpler Altın maden bölgesinde gözlemlerini aktaran Dr. Şahbaz, yaşananların endişe verici olduğunu dile getirdi. 

BU NORMAL BİR TOPRAK KAYMASI DEĞİL

“Erzincan İliç’te ANAGOLD madenindeyiz. Büyük maden faciasının yaşandığı yerdeyiz. Buraya biz kaza demiyoruz, bu bir suçtur, bu bir eko kırım sucudur. Göz göre göre, biline biline kapasite artırımları yapılarak, bu suça meydan verilmiştir.  Biz öncelikle sorumluların halkımızın vicdanına mahkûm etmek istiyoruz. Bu madenin açılması işletilmesi ve kapasite artırılmasıyla bugüne getiren yetkilileri halkımızın vicdanına sevk ediyoruz. Burada çok büyük, 10 milyon metre küplük bir göçükten bahsediliyor. Bu normal bir toprak kayması değil. İşlenmiş, altın alınmış ve ağır metaller ayrıştırıldıktan sonra yüksek eğimli bir bölgeye kapasite artımlarıyla çok fazla miktarda milyonlarca ton atığın yığılmasıyla meydana gelmiş bir faciadır’’

Burada söz konusu olan sadece siyanür değil, ağır metal zehirlenmesidir, ağır metal kirlenmesi, kirliliğidir.

Gördüğümüz gibi, Karasu’nun kenarındayız ve bu maden karasudan birkaç yüz metre mesafede kurulmuş durumda.

2020 yılında Tarım ve Orman bakanlığının DSİ ile birlikte bu bölgenin su havzası olmadığı ve bu nedenle de kapasite artırımının yapılabileceği yönünde raporu var. Bu sosyal medya hesaplarında yayınlandı.  

Akarsuya bu kadar yakın bir bölgede ve 1. Derece deprem bölgesinde böyle bir madenin işletilmesi bugünkü faciaya davetiye çıkarmıştır. Ve bunun önümüzdeki süreçte olmayacağının garantisi yoktur.

Şu anda 9 canımı toprak altında, biz çok üzgünüz ve kayıp yakını ailelerimize sabırlar diliyoruz. Fakat bundan sonra meydana gelebilecek kayıpların, halk sağlığının, can kayıplarının, sağlık problemlerinin göz önünde bulundurulması gerekiyor.

AĞIR METALLER AKCİĞER, KALP-DAMAR HASTALIKLARI, NÖROLOJİK HASTALIKLAR VE KANSERE KADAR GİDEN HASTALIK ETMENLERİ. ARSENİK 1. DERECE TEHLİKELİ MADDELER SINIFINDA; A GRUBU KANSEROJEN MADDE OLARAK SINIFLANDIRILMAKTADIR. 

Bölgede bu madenler açılırken, sadece Çevre Etki Değerlendirilmesi (ÇED) yapılıyor. Bu madenler açılırken, bu projeler değerlendirilirken halk sağlığı üzerine sağlık etki değerlendirme çalışmalarının da yapılması gerekiyor. ÇED raporlarına yapılan itirazlarda, bilirkişi heyetinde Halk sağlığı uzmanının bulunması ve halk sağlığı etki değerlendirmesi göz önünde bulundurulması taleplerini biliyoruz ki mahkemeler tarafından reddediliyor, bunu yaşayarak öğreniyoruz. 

Yapılan proje çevre ve halk sağlığına olumsuz etkileri göz ardı edilerek yapılmıştır. Biz diyoruz ki, 1. Derece deprem bölgesine ve akar su havzasına ve suyun kenarındaki bu dik yamaçlı madene ruhsat verilmiş. Burada çevrenin etkilenmemesi mümkün değildir. 

Biz buradaki madenin durdurulmasını ve bu atıkların güvenli bir bölgeye taşınmasını istiyoruz.

Bu bölge çok sıkıntılı bölge, atıkların güvenli bir bölgeye taşınarak orda saklanması gerektiğini ifade ediyoruz. Gerekli bütün bilimsel çalışmalar yapılmalı, tedbirler alınmalı ve buradaki, madenin uzun erimli etkileri için halktan, sudan, yeraltı ve yer üstü sularından topraktan ve insanların kanındaki ağır metallerin tespit edilmek üzere numuneler alınarak uzun vadeli çalışmaların yapılması gerekiyor.

Burası sadece İliç’in problemi değil burası tüm, Basra Körfezine kadar ve fırat nehrinin geçtiği, beslendiği bütün ovaların ve yaşam alanlarının, milyonlarca insanımızın yaşadığı şehirlerimizin problemidir.

Yorumlar (0)