CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZTRAK: ''EKONOMİK TEDBİRLER ALMAK KONUSUNDA GEÇ KALDIK''

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Dünya Sağlık Örgütü’nün CHP’ye yaptığı ziyarete ilişkin basın açıklamasında şunları söyledi:

GÜNDEM 18.03.2020, 14:56
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZTRAK: ''EKONOMİK TEDBİRLER ALMAK KONUSUNDA GEÇ KALDIK''

Biliyorsunuz son bir hafta, on gündür Cumhuriyet Halk Partisi’nin gündeminde Korona salgını var. Bu çerçevede bugün Dünya Sağlık Örgütü, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanına ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin Merkez Yönetim Kurulu’na bilgi vermek üzere partimizi ziyaret etti.

Dünyadaki bu pandemiyle, Korona salgınıyla ilgili gerekli bilgileri bize verdiler ve gelişmeleri anlattılar. Biz de kendilerini dinledik. Türkiye’de bu salgınla ilgili olarak, sağlık çalışanlarının önemli bir çaba içinde olduğunu bize anlattılar. Bu çerçevede, bir kere daha sağlık çalışanlarımıza buradan teşekkür ediyoruz. Gerçekten çok büyük çaba gösteriyorlar. Yine sağlık çalışanlarının sağlığının bu hastalıkla, bu salgınla mücadelede ne kadar önemli olduğunun altını çizdiler. Burada sadece doktorlar, sadece hemşireler değil ambulans şoförlerinden doktorlara kadar uzanan bir silsile içinde tüm sağlık çalışanlarının bu salgından korunmaları bu salgınla mücadelede en kritik hususlardan biri olarak ortaya çıkıyor.

Biz Dünya Sağlık Örgütünün buraya gelip, partimize gelip Genel Başkanımıza, Merkez Yönetim Kurulumuza bu bilgiyi vermiş oldukları için teşekkür ediyoruz.

CHP’li Öztrak, bugün açıklanması beklenen tedbirlerle ilgili beklentilerinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

Uzun bir süredir biz bu salgının hem salgınla ilgili olarak alınması gereken sağlık önlemleri, hem de bu salgınla ilgili olarak salgının ekonomiye yapacağı etkilerle ilgili olarak alınması gereken önlemler konusunda çalışmalarımızı yapıyoruz. Yine Pazartesi günü yapmış olduğumuz Merkez Yönetim Kurulu toplantımızdan sonra ben MYK’mızın bu konudaki çalışmaları hakkında sizlere bilgi vermiştim. Dün de Genel Başkanımız yine bu salgının ekonomi üzerindeki etkileri nasıl hafifletilebilir, Türkiye üretim tabanını nasıl korur, yine bu salgından en fazla etkilenecek olan bu ülkenin en kırılgan, en yoksul kesimlerinin, çalışanlarının salgının etkilerinden en az zararla nasıl çıkabilecekleri konusunda öngördüğümüz önlemler hakkında bilgi vermişti.

Bu sicil affından başlayıp vergi, sigorta ödemeleri ve diğer virüs nedeniyle zorunlu olarak tatile çıkarılanlarla ilgili alınacak önlemlere kadar uzanan bir dizi tedbiri dün Sayın Genel Başkanımız açıklamıştı. Dolayısıyla bugün bakalım hangi tedbirler açıklanacak. Ama tüm dünya bu konuyla ilgili olarak tedbir alıyor.

Biz geç kaldık arkadaşlar, ekonomik tedbirler konusunda. Sağlık konusunda önlemleri alırken Dünya Sağlık Örgütü’nün söylemiş olduğu protokollere uyum sağlandı. Ama ekonomik önlemler konusunda çok açıkça ifade ediyorum geç kaldık. Yani daha bu hafta başında Hazine ve Maliye Bakanı Cumhurbaşkanının bu tedbirleri haftanın ortasında açıklayacağını söyledi. Bakalım bugün hangi tedbirler ortaya çıkacak. Uluslararası Para Fonu dahi 1 trilyon liralık bir ek kaynaktan bahsetti. Oysa Türkiye’ye dönüp baktığımız zaman henüz ekonomide alınacak önlemlerle ilgili hiçbir şey ortada yok. Bakalım bugün neler açıklanacak göreceğiz.

Ama şunu açık söyleyeyim, Türkiye bu virüs salgını nedeniyle ortaya çıkan krizin ekonomik etkilerine karşı son derece hazırlıksız yakalandı. Yüzde 1’in altında bir büyüme hızı, yüzde 14’e varan bir işsizlik oranı, 22,5 milyar dolara düşmüş döviz rezervleri ve büyük ölçüde yok olmuş, yitirilmiş mali disiplinle yakalandı. Bakalım bu akşam açıklanacak önlemlerde bunların kaynakları ne olacak, neler kullanılacak gerçekten biz de izleyeceğiz, göreceğiz.

Ama tekrar söylüyorum bizim gündemimizde şu anda hem ekonomimiz için ama ondan daha önemlisi vatandaşlarımız için büyük tehlike arz eden bu hastalıkla ilgili neler yapılabilir bunu yakından izliyoruz. Neler yapıldığını yakından izliyoruz ve şunu da söyleyeyim, gerçekten bu çabalarımızın uluslararası kuruluşlar tarafından izlendiğini takdirle de görüyoruz. Bugün Dünya Sağlık Örgütü’nün partimize gelip bu konuyla ilgili olarak dünyada yaşanan gelişmeler, alınan önlemler ve tedbirler konusunda Genel Başkanımıza bir sunum yapmış olmasını çok önemsiyoruz.

Yorumlar (0)