CHP EMEKLİ BAYRAM İKRAMLİYELERİNİN EN AZ ASGARİ ÜCRET KADAR OLMASI KONUSUNDA ISRAR EDİYOR

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin 1100 TL'den net asgari ücret tutarı olan 4250 TL’ye artırılması için kanun teklifi verdi.

GÜNDEM 13.04.2022, 12:33
CHP EMEKLİ BAYRAM İKRAMLİYELERİNİN EN AZ ASGARİ ÜCRET KADAR OLMASI KONUSUNDA ISRAR EDİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, emekli bayram ikramiyelerinin asgari ücret artışına paralel artması gerektiğini söyleyerek ikramiyelerin asgari ücret tutarı olan 4.250 TL düzeyine çekilmesi için kanun teklifi vererek konuyu TBMM gündemine taşıdı.


Teklifin gerekçesinde, “Emeklilik sosyal güvenlik hakkının ayrılmaz bir parçası olup temel bir hak niteliğindedir. Sosyal güvenlik hakkı, dolayısıyla emeklilik hakkı Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış temel bir insan ve yurttaş hakkıdır. Yaşamlarının en büyük bölümünde çalışan, emek harcayan insanların yaşlılıklarında insanca bir emeklilik yaşamaları haklarıdır. Ancak ülkemizde hem emeklilik hem de emeklilerin insanca bir yaşam sürmesi giderek zorlaşmaktadır. Emekliler ve onların hak sahipleri 13 milyonu aşan sayılarıyla en önemli toplumsal gruplardan birini oluşturuyor. En büyük toplumsal gruplardan biri olan emekliler ne yazık ki büyük ekonomik zorluk çekiyor. 9 milyonu aşkın yaşlılık aylığı alan emekli ile 4 milyon civarındaki hak sahipleri ciddi geçim sıkıntıları yaşıyor.” ifadeleri kullanıldı.

EMEKLİLER İŞ ARIYOR

Milyonlarca emekli ve hak sahibinin asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda kaldığını söyleyen Şahin, ‘‘Emekli aylık ve gelirleri giderek düşüyor. Bu durum yaygın bir emekli yoksulluğu yaratıyor. Öte yandan düşük gelirler nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışıyor ya da iş arıyor. Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında verilmeye başlanan bayram ikramiyeleri, ilk verildiği 2018 yılından bu yana sadece 100 TL tutarında artırılmış, bu artış enflasyon ve gıda fiyatlarındaki artışın karşısında anlamını yitirmiştir. Emekli bayram ikramiyesi ödenmeye başlandığı 2018 yılına göre hem asgari ücrete göre gerilemiş hem de yüksek enflasyon sebebiyle erimiştir. 2018 yılında yıllık bazda %10,23 olan enflasyon 2022 yılında yıllık bazda %61,14 olmuştur. Artan fiyatlar karşısında emekli bayram ikramiyesinin alım gücü de düşmüştür. Bu artışa gıda enflasyonundaki fahiş artış da eklendiğinde emeklilere verilen bayram ikramiyesinin hiçbir anlamı kalmamaktadır.’’ dedi.


EN AZ ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI

AKP hükümetinin emekli ikramiyesini TÜİK’in belirlediği en düşük enflasyon oranı olan %36’lık yıllık enflasyon rakamı oranında artması ve 1100 lira olan ikramiye tutarının 1500 liraya yükseltilmesi konusunun gündeme gelmesi ile harekete geçen CHP, emekli bayram ikramiyelerinin asgari ücret artışına paralel artırılması ihtiyacından hareketle emeklilere verilen her bir bayram ikramiyesinin asgari ücret tutarı olan 4.250 TL düzeyine çekilmesi gerektiğini söyleyerek TBMM Başkanlığına peş peşe kanun teklifleri sundu.

Yaşamlarının büyük bölümünde çalışan, emek harcayan insanların yaşlılıklarında insanca bir emeklilik yaşamalarının sosyal devletin gerekliliği olduğunu belirten Suzan Şahin yaptığı açıklamada, ‘‘Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor. Emekli aylık ve gelirleri giderek düşüyor. Bu durum yaygın bir emekli yoksulluğu yaratıyor. Öte yandan düşük gelirler nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışıyor ya da iş arıyor. Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında verilmeye başlanan bayram ikramiyeleri hem asgari ücrete göre gerilemiş hem de yüksek enflasyon sebebiyle erimiştir. Artan fiyatlar karşısında alım gücü de düşmüştür. Bu artışa gıda enflasyonundaki fahiş artış da eklendiğinde emeklilere verilen bayram ikramiyesinin hiçbir anlamı kalmamaktadır. Emekli bayram ikramiyelerinin asgari ücret artışına paralel artırılması gerekmekte, bayram ikramiyesinin en az asgari ücret tutarı olan 4.250 TL düzeyine çekilmesi gerekmektedir.’’ ifadelerini kullandı.


 5’Lİ ÇETEYE VE YANDAŞLARA VAR VATANDAŞA YOK!

Türkiye'de açlık sınırının 4 bin 928 TL, yoksulluk sınırının 16 bin 52 TL olduğunu, mutfak enflasyonunun ise yıllık %76,4’lere dayandığını söyleyerek hükümetin gerçekçi iyileştirmeler yapması gerektiğini söyleyen CHP’li Şahin, ‘‘Lüks ve şatafat içinde yaşayan AKP ve genel başkanları Erdoğan kaşıkla verip kepçeyle almaya iyi alıştı. Enflasyon sepetindeki 409 maddeden 313'üne zam geldi. Mart ayında üretici fiyatları aylık %9.19, yıllık %115 arttı. Enflasyon 20 yılın zirvesine çıktı, maaşlar 1044 TL eridi, asgari ücretin alım gücü geçtiğimiz yıla göre %10 daha azaldı! Yoksulluk ve yoksunluk her geçen gün daha da artıyor. Ekonomide dikiş tutturulamıyor, emekçinin, emeklinin alın teri kurumadan, eline geçen para buharlaşıp gidiyor! Emekli aylığı, asgari ücret hem doğalgaza, kiraya, elektriğe hem de gıdaya yetmiyor. Vatandaş aldığı üç kuruşla kuru ekmeğe muhtaç, dolapları bomboş. Vatandaşın haykırışlarını duyun artık! Göstermelik iyileştirmelerle kimse vatandaşın aklıyla alay etmesin.’’ dedi.
 

Yorumlar (0)