Çerkeslerden Yandex’in tasarımcısı hakkında suç duyurusu!

Çerkesler, Yandex’in tasarımcısı Artemiy Lebedev'in Çerkes soykırımını hatırlatan heykelin kaldırılması üzerine yeni bir soykırım önerisinde bulunmasını yargıya taşıdı.

GÜNDEM 15.09.2020, 11:12
Çerkeslerden Yandex’in tasarımcısı hakkında suç duyurusu!

Kafkasya'da yaşayan Çerkesler, Yandex’in tasarımcısı Artemiy Lebedev’in Soçi Adler'de Çerkes soykırımını hatırlatan heykelin kaldırılması üzerine yeni bir soykırım önerisinde bulunması hakkında suç duyurusunda bulundu.

1864 Çerkes Soykırımına atıfta bulunarak yeni bir soykırım önerisinde bulunan Lebedev'e ayrıca hem Kafkasya'da hem de diasporada yaşayan Çerkesler tepki gösterdi.
İfadelerin ardından Kafkasya'da bulunan Kabardey Balkar İnsan Hakları Derneği Başkanı Valeri Hatajuko ve Adıge Halk Dernekleri 1. Başkan Yarcımcısı Chechenov gibi kanaat önderlerinin öncülüğünde ortağa çıkan sivil girişim, Artemiy Lebedev hakkında Rusya Federasyonu Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Yapılan resmi başvuruda, Rusya Anayasasında kin ve nefret suçlarıyla ilgili maddelere atıf yapılırken Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumlar nezdinde Rusya'nın imzacısı olduğu anlaşmalara da yer verildi. Başvuruda Lebedev'in suç işlediği ve adalet karşısısına çıkarılması talebi dile getirildi.

Artemiy Lebedev'in Youtube kanalında yaptığı konuşma:
Ne olmuştu?
Çerkesler ve Kuzey Kafkasya halkları için 19. yüzyılda yaşadıkları soykırımı hatırlatan ve Rusya'nın hala kolonyal bir devlet olduğunu gösteren sembollerin başında; Kafkasya'nın çeşitli bölgelerine dikilen, işgal ile orada yaşayan halkların imhası konusunda görev alan askeri liderlerin anıt ve heykelleri geliyor.

Bu anıt ve heykeller; Rusya'nın Kafkasya'yı işgali sırasında gerçekleştirilen katliamlarda görev almış asker ve siyasetçilerin isimlerini
taşıyor.

Son olarak Soçi Adler'de 30 Haziran yerel idareciler tarafından dikilen anıt tepki üzerine kaldırıldı.

Anıtın kaldırılmasının ardındansa olayla ilgili provokatif bir süreç başladı.

Hükümet destekli ırkçısı gruplar sosyal medyada anıtın tekrar dikilmesi yönünde kampanyalar başlattı.

Rusya devletine bağlı şirketlerde yöneticilik yapan figürler de Rusya'nın kolonyal geçmişini hatırlatan, Çerkeslere ve Kuzey Kafkasya halklarına hakaretler eden ve yeni soykırım tehditleriyle dolu açıklama yapmaya başladı. (Bianet)

Yorumlar (0)