“Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasından 2 milyar 93 milyon TL toplanmış!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kovid-19 salgınından etkilenen ihtiyaç sahibi alilere yardım amacıyla başlatılan “Biz Bize Yeteriz Türkiye’m Destek Kampanyasında” toplanan yardım paralarının, hangi alanlarda harcandığının ayrıntılı bir şekilde açıklanması için Aile ve sosyal Hizmetler Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

GÜNDEM 07.05.2022, 12:26
“Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasından 2 milyar 93 milyon TL toplanmış!

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Derya Yanık, kampanya kapsamında toplanan 2 milyar 91 milyon 471 bin liranın 2 milyar 53 milyon 282 bin lirasının 2020 yılında, kalan 29 milyon 419 bin lirasının ise 2021 yılında ihtiyaç sahibi ailelere SYDV aracılığıyla ulaştırıldığını açıkladı. 

GÜRER, KAMPANYADA TOPLANAN PARALARIN AKIBETİNİ SORDU 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Biz Bize Yeteriz Türkiye’m Destek Kampanyasıyla” ilgili olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi: 

“Toplanan kampanya parası içerisinde çiftçilere yapılan destek ödemesi ne kadardır?

Toplanan kampanya parası içerisinde işçilere yapılan destek ödemesi ne kadardır?

Toplanan kampanya parası içerisinde esnafa yapılan destek ödemesi ne kadardır?

Toplanan kampanya parası içerisinde internet ve bilgisayarı olmayan öğrencilere yapılan bir destek var mıdır?

2 milyar 30 milyon 380 bin TL’nin harcandığı alanlar nelerdir?”

HER İL VE İLÇEDE 1003 ADET SYDV KURULDU

CHP Niğde Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında her il ve ilçede kurulan 1.003 Sosyal Yardımlaşma Dayanışma (SYD) Vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yönelik yardımların yapıldığını belirtti. 

TOPLANAN PARALAR SYDV ARACILIĞIYLA DAĞITILDI 

2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda 40’tan fazla sosyal yardım programlarının yürütüldüğünü ifade eden Bakan Yanık, “ Yürütülmekte olan sosyal yardım programları düzenli ve süreli nitelikte olmak üzere aile yardımları, barınma ve gıda yardımları, engelli yaşlı yardımları, sağlık yardımları, eğitim yardımları ve proje destekleri olarak sınıflandırılmaktadır. Söz konusu mevzuatlarda yer alan şartları taşıyan bütün vatandaşlarımız SYD Vakıfları aracılığıyla sosyal yardım programlarından faydalanabilmededir” açıklamasında bulundu.

2 MİLYAR 91 MİLYON 471 BİN TL TOPLANDI 

Bakan Yanık ayrıca, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyası kapsamında toplanan 2.091.471.304 TL tutarındaki kaynağın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu hesabına aktarıldığını ifade ederek, “2020 yılında 2.053.282 haneye toplam 2.053.282.000 TL, 2021 yılında ise 29.419 haneye toplam 29.419.000 TL SYD Vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır” dedi. 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kovid-19 salgınında mağduriyet yaşayan kesimlerin başında emekliler, çiftçiler, işçiler ve esnaf kesiminin geldiğine dikkat çekerek, “Kampanya kapsamında toplanan paralar, 2 milyondan fazla haneye dağıtılmış. 2020 yılında 2 milyon 53 bin 282 haneye, 2021 yılında ise 29 bin 419 haneye olmak üzere toplamda 2 milyon 82 bin 701 haneye yardım  yapılmıştır. Bakanın verdiği rakamlardan elde edilen bilgiye göre her haneye 1000 TL tutarında yardım yapılmış.  Bu yardım kira bedeline dahi yetmez.2 yıldan fazla bir süre içinde ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan ve etkisini kaybetmiş gibi görünse de halen devam eden kovid-19 salgınında esnaf, çiftçi, işçi, işsiz, emekli, memur, dar gelirliler ve sabit gelirliler ne yazık büyük mağduriyet yaşamış; esnaf aylarca kepek açamamış, Tüm kesimler ciddi kayıplara uğramıştır.. 2 milyondan fazla haneye 2 yıl içinde verilen 1000 lira tutarındaki sosyal destek belki bir yaraya merhem olmuştur ama ne yazık ki yardım amaçlı dağıtılan bu miktar yarayı tamamen iyileştirememiştir. Pandemi süreci tahribatı ağır olmuş ve dengeler bozulmuştur.Yoksulluk yaygınlaşmasına ve ekonomide ciddi tahribata neden olması ciddi desteklerle aşılabilir.Sağlanan destekler yeterli olmamış ve bu anlamda sıkıntılar önemli boyutlara ermiştir” diye konuştu.

Yorumlar (0)