'Berat'ın kutusu' açıldı

Wikileaks, Enerji Bakanı Berat Albayrak’a ait olduğu iddia edilen e-mailleri sızdırdı. Maillerde Albayrak’ın, IŞİD’le petrol ticaretinde adı geçen ‘Powertrans’ şirketiyle bağının olduğu iddia ediliyor

GÜNDEM 07.12.2016, 12:01 07.12.2016, 12:01
'Berat'ın kutusu' açıldı

Wikileaks, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın kişisel elektronik posta adresinden ele geçirdiğini öne sürdüğü 60 bine yakın e-maili yayımladı. Yazışmalar Nisan 2000 ile 23 Eylül 2016 tarihlerini kapsıyor. Örgüt tarafından yayımlanan bu ifşaatlara “Berat’s Box (Berat’ın Kutusu)” adı verildi. Albayrak’ın mail hesabı daha önce de RedHack grubu tarafından ele geçirilmişti.

 

Birgün de yer alan habere göre, Uluslararası siyasetin önde gelen isimleri ve kuruluşlarına ait gizli belgeleri paylaşan Wikileaks’in internet üzerinden sızdırdığı bu mailler, “Albayrak’ın, IŞİD’le petrol ticaretiyle birlikte anılan Powertrans şirketiyle bağlantısını” ortaya koyuyor. Diğer yandan mailler, Albayrak’ın AKP lehine sosyal medyayı manipüle etme girişimlerini gözler önüne seriyor.

 

Berat Albayrak’ın maillerinin sızdırılmasının ardından Wikileaks özetle şu açıklamayı yaptı:

 

‘Defalarca inkâr etti ama...’

 

“Maillerin çoğu Albayrak’ın Türkiye’nin yönetici elitinden politikacılarla, işadamlarıyla ve aile üyeleriyle yazışmaları. Arşiv, Albayrak’ın siyaset ve toplum üzerindeki kapsamlı etkisini gözler önüne seriyor. Bu değerli arşivle ilgili haber yapmak şimdiye kadar hem sansür nedeniyle hem de kapsamlı, arama yapılabilir ve atıfta bulunulabilir biçimde olmadığı için mümkün olamadı. E-mailler Albayrak’ın adı IŞİD’le petrol ticaretiyle birlikte anılan Powertrans şirketiyle bağlantısını gösteriyor. Powertrans’ın IŞİD kontrolündeki petrolün ticaretini yaptığına dair bazı haberler Türkiye medyasında yayımlanmıştı. Albayrak, Powertrans’la bağlantısını defalarca inkâr etti ama e-mailler aksini kanıtlıyor.

 

Powertrans’la ilgili 30 mail

 

Bir e-mailde Albayrak avukatıyla Powertrans’la herhangi bir bağı bulunmadığını ilan etmeyi tartışıyor. Avukat, “Müvekkilim Sn. Berat Albayrak’ın adı geçen şirketle hiçbir bağlantısı kalmamıştır” yazılı bir ifade önerdiğinde Albayrak, “Bu ne demek? Hiçbir şekilde benim bu şirketlerle bir bağlantım yok” diyerek ‘düzeltiyor’. Ancak, maillerden Albayrak’ın Powertrans’la 2012 yılından bu yana bağlantısı bulunduğu açıkça anlaşılıyor. Arşivde Albayrak’la CEO’su olduğu Çalık Holding’in insan kaynakları müdürü Betül Yılmaz arasında Powertrans’la ilgili 30 kadar mail bulunuyor. Yılmaz, Powertrans’ta işe alınacak kişiler ve çalışanların maaşları gibi personel meseleleri için Albayrak’ın onayını istiyor.

 

‘Yalan tweetle manipülasyon’

 

2013’te Erdoğan karşıtı kitlesel gösteriler başladığında (Gezi eylemleri kastediliyor), AKP yetkilileri sosyal medyanın büyüyen rolünden kaygıya kapılmış. Çok sayıda e-mail gösteriyor ki Gezi ayaklanmasından beri AKP, sosyal medyayı kontrol etmek için yatırım yapmaya başlamış. Buna bir yandan Twittter’a erişimi engellerken bir yandan tweet trafiğini etkilemek için adam tutmak dahil. E-mailler AKP’nin sosyal medyada propaganda yapmak için iki ekip kurduğunu gösteriyor. İlk ekipte yazılımcılar, grafik tasarımcılar, metin yazarları ve iki psikolojik savaş uzmanı var. Daha kalabalık ekip ise sosyal medyada Erdoğan yandaşı mesajlar yayan bot Twitter hesaplarından oluşuyor. 28 Haziran 2013’te, ilk planlı kampanyalarından birini başlatan ekip, protestocuların anahtar sözcüğü ‘Diren’in kullanıldığı #DirenÇözüm etiketiyle hükümetin barışçıl bir çözüm istediği görüşünü yayıyor. Bir mailde ekip, AKP trollerine etiketle birlikte kullanabilecekleri altı mesaj gönderiyor.

 

‘Sosyal medya sansür altında’

 

Sonuç olarak, Türkiye’de neredeyse hiç eleştirel medya kalmadı. Bu boşluğu doldurabilecek sosyal medya ise sıkı sansür altında ve AKP denetimindeki bot ve trollerle dolu. Wikileaks bu arşivi yayımlayarak bu tarihi kaydı emniyete alıyor ve kamunun erişimine uygun hale getiriyor.”

 

Gülen’den Berat Albayrak’a selam

 

E-mailler arasında 2009 yılında Fethullah Gülen’den Berat Albayrak’a iletilen ilginç bir mesaj da yer aldı. Albayrak’ın arkadaşı olduğu anlaşılan H. D. tarafından gönderilen mailde şu ifadeler yer aldı: “hocaefendi ikindi namazini kildirdiktan sonra yerine oturdu ve birkac kisi ile birlikte bana ozellikle selam verdi. ben once bunu ‘ben her zaman gelmedigim icin misafir oldugum gozune carpti ve selam verdi heralde’ diye dusundum. sohbetin sonunda kalkti, once salondan cikti, daha sonra geri geldi (...) sonra bana birsey demek ister gibi biraz durdu. (...) veee dediki ‘arkadasiniz Berat Beyefendiye selam soyleyin. Rabbim ona kuvvet ve sabir versin, yardimcisi olsun..’ belli ki benimle sana mesaj ulastirdi.. bende klasik bir selamdan baska bir mesaj olabilir diye hemen seni bilgilendireyim istedim...”

 

Erdoğan karşıtı kampanyaya imza mı?

 

Yayımlanan bir maile göre, Albayrak’ın Change.org’da “Recep Tayyip Erdoğan Savaş Suçlusu Olarak Yargılansın” kampanyasına imza attığı iddia ediliyor. Mehmet Ekinci tarafından ocak ayında başlatılan kampanyada Erdoğan için “Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını talep ediyoruz” ifadesi yer alıyor. Maillerde, Change.org’dan, kampanyaya katıldığı için Albayrak’a bir “teşekkür” e-postası atıldığına ilişkin görüntü de var.

 

Engin Dinç’ten Berkin maili!

 

Bir yazışma oldukça çaprıcı. E-mail 1. Sınıf Emniyet Müdürü Engin Dinç’ten geliyor. Dinç’in Berat Albayrak’a gönderdiği e- posta, Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği sonucu hayatını kaybeden 15 yaşındaki olan Berkin Elvan ile ilgili. Dinç, Berkin Elvan’ın örgütsel nitelikte fotoğrafları diye not düşmüş. Hrant Dink suikastı sırasında Trabzon Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü olan Engin Dinç, Dink suikastı davasında 22 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

Yorumlar (0)