BBC: 'Hayır' diyenlere baskı uygulanıyor

İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC, referandum nedeniyle Türkiye’de ‘hayır’ sözcüğünün ‘absürd seviyelerde şeytanlaştırıldığını’ yazdı.

GÜNDEM 24.02.2017, 17:13 24.02.2017, 17:13
BBC: 'Hayır' diyenlere baskı uygulanıyor

BBC’nin Türkiye muhabiri Mark Lowen’ın imzasını yaşıyan yazıda, referanduma sunulacak anayasa değişiklikleri ‘Türkiye’de 1923’ten bu yana yapılacak en büyük değişim’ diye nitelendi.

Gazete Duvar'ın aktardığı haberde, mizah dergisi Penguen’in son sayısının kapağında, bir seçim pusulasında ‘Evet’in karşısında ‘Hayır’ yerine ‘Terörist’ ibaresinin göründüğü karikatüre dikkat çekilerek şöyle denildi: “Türkiye’de ‘Hayır’ demek giderek zor hale geliyor. Erdoğan bu ay yaptığı bir konuşmada, ‘Hayır’ diyenlerin darbecilerle aynı safta yer aldığını söyledi”.

‘ABSÜRD BİR ŞEYTANLAŞTIRMA’

‘Hayır sözcüğünün şeytanlaştırılması görünüşe göre absürd seviyelere çıktı’ denilen makelede, şu örnekler verildi:

  • Sağlık Bakanlığı’nın ‘Sigaraya hayır’ broşürlerinin toplatılması;
  • Şili’de Augusto Pinochet’yi deviren referandum sürecinin anlatıldığı NO filminin, BBC’nin deyimiyle ‘kısa süre önce Erdoğan’a yakın Katarlıların satın aldığı’ Digiturk tarafından yayından kaldırılması;
  • ‘Hayır’ diyenlerin PKK’yle aynı safta yer aldığı iddiası;
  • Cuma namazı öncesi yaygın biçimde kullanılan ‘Hayırlı Cumalar’ ifadesinin artık pek kullanılmıyor olması.

‘KAFKAESK BİR YOK OLUŞ’

“Hayır sözcüğünden günlük dilde titizlikle kaçınılıyor” diyen BBC, “‘Bu sözcüğün neredeyse Kafkaesk bir biçimde ortadan kaybolmasının ötesinde, bazılarını bunu söylemenin bedelini ödüyor” ifadesini kullandı. Haberde şu örnekler gösterildi:

  • Kadıköy’de ‘hayır’ kampanyası yapanların polis saldırısına uğraması;
  • Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un ‘hayır’ dediği söyleşinin Hürriyet gazetesi tarafından oto-sansürlenmesi;
  • Sunucu İrfan Değirmenci’nin Kanal D’den kovulması.

Haberde referandum sonucu için ‘Türkiye’de cumhuriyetin kurulduğu 1923’ten bu yana en büyük siyasi değişim olabilir’ denilirken, şu yorum yapıldı:

“Her iki taraftaki fikirler de güçlü. Fakat referandum birçokları için bizzat, modern Türkiye’nin belki de en başarılı ama aynı zamanda en bölücü lideri olan Erdoğan hakkında bir oylamaya dönüştü. Muhalefet değişikliklerin reddedilmesi için bastırıyor. Fakat bu bölünmüş ülkenin sokaklarında, ‘hayır kirli bir sözcük haline gelmiş durumda.” 

 

Yorumlar (0)