Baydemir: Hayır çıkarsa en çok kazanan Binali Yıldırım olacak

Yeni HDP Sözcüsü Osman Baydemir araştırmalara göre hayır oylarının önde olduğunu söyledi: "Hayır çıkarsa, ülke kazanacak, herkes kazanacak. Hayır çıktığında Cumhurbaşkanı, Başbakan devam edecek. Belki en çok kazanan Başbakan olacak.

GÜNDEM 01.03.2017, 16:09 01.03.2017, 16:09
Baydemir: Hayır çıkarsa en çok kazanan Binali Yıldırım olacak

HDP’nin yeni Parti sözcüsü Osman Baydemir, Meclis’te basın mensuplarıyla bir araya geldi. Birgün’de yer alan habere göre, Ayhan Bilgen’in tutuklanması nedeniyle zorunlu bir görev değişimi yaptıklarını söyleyen Baydemir, “Bayrağı yerde bulmadık, bayrağı yere düşürmeyeceğiz” dedi.

Türkiye’nin 2 yıldır en çetin kışını yaşadığını söyleyen Baydemir, “Umarim bu son kış olur, önümüz aydınlık ve bahar olur, barış olur” diyerek gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili “Siyasi akım milletvekilliğini gasp etti” yorumu yapan Baydemir, bu uygulamanın bir nedeninin referandum, diğerinin ise kadın temsiline saldırı olduğunu söyledi.

REFERANDUMLA MUAVİNLİK KALDIRILIYOR

Baydemir, Başbakan Binali Yıldırım’ın HDP’nin eş başkanlık sistemiyle ilgili sözlerine, “Bizde parti eş başkanlığı sizdeki reislik, sizdeki şoförlük- muavinlik meselesi. Kim kaptan kim muavin de ortadadır. Bu referandumla da muavinlik kaldırılıyor” yanıtı verdi. Tutuklamalarla bu ülkeyi ileri bir safhaya taşımanın imkanı olmadığını söyleyen Baydemir, “Bu gidiş hepimiz için çıkmaz yoldur. Bu kaybet kaybet siyasetidir” dedi.

OHAL’DE REFERANDUMA RİNG ÖRNEĞİ

“Kimden gelirse gelsin şiddete hayır diyoruz” diyen Baydemir OHAL’de referandum sürecini eleştirdi. Örneklerle HDP çalışmalarının nasıl engellendiğini anlatan Baydemir, “Elimizi kolumuzu bağlıyorlar. Sonra hadi ringe çıkıp maç yapalım diyorlar. Bu meşruiyet zeminini tamamen ortadan kaldırmaktır” dedi.

REFEFANDUM BİR HALK MAHKEMESİ OLACAK

16 Nisan’ın aydınlık bir gelecek için adım olabileceğini söyleyen Baydemir, “Bir hayır kapısı inşallah hayırla açılacaktır” dedi. Hayır oylarının önde olduğuyla ilgili ellerinde araştırmalar olduğunu söyleyen Baydemir, “Bu referandum bizim için Şırnak, Cizre’nin sorgulanması, eş baskanlarımızın tutuklanmasının sorgulanmasıdır. Demokrasiye inanıyorsak bu halk mahkemesidir” dedi.

HAYIR ÇIKARSA MÜZAKEREYE DÖNÜLMELİ

Baydemir, referandumda evet ya da hayır çıkması durumunda yaşanacak gelişmelerle ilgili de yorumlarda bulunarak şunları söyledi:
“Hayır çıkarsa, ülke kazanacak, herkes kazanacak. Hayır çıktığında Cumhurbaşkanı, Başbakan devam edecek. Belki en çok kazanan Başbakan olacak. Hayır çıkması durumunda 2013 müzakere ruhuna geri dönülmek zorundadır. Başka seçenek yoktur. Hayırın hayırlara vesile olacağını düşünüyorum. Biz dedelerimizden barışı miras alamadık ama umarız biz çocuklara barışı miras bırakırız.”

‘GEMİ BATMASIN DİYE HAYIR DİYORUZ’

Baydemir “Bu paket, bu anayasal değişiklik gemileri yakmaktır. Gemileriniz yanar sorunumuz değil ama 80 milyonun içinde olan geminin batmamaması, yakılmaması için ‘hayır’ diyoruz” diye konuştu.

Baydemir, sınırda kalacak bir evet sonucunun nasıl karşılanacağı sorusuna, “demokrasi çoğulculuktur. 50+1 yüzde 100’den büyük değildir. Bu ilelebet meşruiyet sorununu beraberinde getirecektir. Hayır herkese kazandıracaktır” yanıtı verdi.

İDAM SEHPASI DEĞİL MÜZAKERE MASASI

Çözüm süreciyle ilgili bir gelişme olup olmadığıyla ilgili soruya Baydemir, “Hükümet Kürt düşmanlığında çığır açmıştır. Sorunun çözümü siyasidir. Çözüm şiddette değil masadadır” yanıtı vererek şöyle devam etti:
“Bir kesim idam ipiyle meydan meydan dolaşıyor, bizi onaylarsanız promosyon olarak idam sehpası kuracağız diyorlar. Bu demokrasinin idamıdır. İdam sehpası değil müzakere masası istiyoruz.”

ASIL TEHLİKE BEYİNLERDEKİ DUVARLAR

Baydemir, Irak kürdistan yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin ziyareti ve bölgesel gelişmelerle ilgili ise şöyle konuştu:
“Kürt sorununun çözümü Kürtlerin hakkını tanımaktan geçer. Güney Kürdistan’daki partiler kardeşimiz, aynı ilişkinin Rojava Kürtleri ile de olmasını, 20 milyon Kürt vatandaşıyla da olmasını istiyoruz. (Suriye sınırına duvar örülmesi) Berlin duvarından daha tehlikeli duvarlar var. Gönüller ve beyinlerdeki duvarlar daha tehlikeli. Kürt düşmanlığı var, Suriye’de federasyon olmasın deniliyor, neden? Türkmen için istediğimizi neden Kürtler için istemeyelim. Sınırlar kalkmalı ama bu önce gönüllerden başlamalı.”

Baydemir, Barzani’nin ziyaretinde yaşanan bayrak tartışmasına da değindi, “Bu diplomatik tanımanın olmazsa olmazıdır. Ala rengin bütün Kürtlerindir. Ama hiçkimse Kürtleri kandıramaz. Bunu referandumla ilişkilendirilmesini doğru bulmuyorum” dedi.

Baydemir, HDP’nin İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da referandum kampanyası tanıtım toplantısı yapacağını da söyledi.

 

Yorumlar (0)