Barış Terkoğlu: Korona sonrası Türkiye dahil tüm ülkeler bir seçim yapacak

''İstihbarat faaliyeti ile bilgi ve belgeleri ifşa etme" suçlamasıyla yaklaşık bir aydır tutuklu bulunan Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde"Evde kalın ama karantinaya alışmayın" başlıklı yazısında 'Ülkeyi bir hapishaneyi yönetir gibi yönetmeye izin veren karantina rejimi geçince, iktidarlar sopalarını tekrar kılıfına sokmak istemezler" diye yazdı.

GÜNDEM 06.04.2020, 13:10
Barış Terkoğlu: Korona sonrası Türkiye dahil tüm ülkeler bir seçim yapacak

Gazeteleri bir gün gecikmeli okuduğunu yazan Barış Terkoğlu, "Avukatlarıma, 'Dışarısı nasıl' diyorum. Genelde 'Tahmin bile edemezsin' yanıtını alıyorum. Bugüne kadar hiç tanık olmadıkları bir dünyanın tasvirini tecrit altındaki birinin anlamasının zor olduğunu düşünüyorlar. Oysa durum tam da hapistekilerin hayal edebileceği gibi. Üstelik bunun nedeni sadece eve kapanmış dışarıdakiler ile hücreye kapatılmış içeridekiler arasındaki farkın incelmesinden ibaret değil" dedi. 

"Şunu biliyoruz: Olağanüstü haller hükümetlerin çoğunlukla sopalarını çıkardığı dönemlerdir" diyen Terkoğlu  "Yatay ilişkiler tasfiye olurken; yönetme, dikine ilişkilerin hapishanedeki gibi müdür ve gardiyanlarla kurulduğu bir hal alır. Ülkeyi bir hapishaneyi yönetir gibi yönetmeye izin veren karantina rejimi geçince, iktidarlar sopalarını tekrar kılıfına sokmak istemezler. Hatırlayın, 15 Temmuz’un ardından OHAL ilan edilirken dönemin Başbakanı, “Halka değil, devlet kendisine karşı OHAL ilan ediyor” demişti. Ancak FETÖ virüsünün ardından ülkenin kararnamelerle yönetildiği, yurttaşlık haklarının sınırlandırıldığı, hukukun sıra dışılaştığı, Meclis’in işlevsizleştiği düzen baki kaldı. Kesin olan bir şey var ki korona sonrasında Türkiye dahil tüm ülkeler bir seçim yapacak. Karantina - hapishane düzeni devam mı edecek? Sağlığa, eğitime, güvenceli çalışmaya erişmenin hak olduğu bir sistem mi kurulacak?

Sopayı elinde tutan iktidarın temsil ettiği sınıfların bu soruya verdiği yanıt belli. Karantinadakiler için ise 100 yıl önce Cumhuriyete ve yurttaşlığa bir olağanüstü halin sonunda ulaştığımızı hatırlama zamanı." diye yazdı. 

Yorumlar (0)