Bakan Fatma Betül Sayan Kaya Hollanda'yı BM'ye Şikayet Etti

Bakan Kaya, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu’nda yaptığı konuşmada, “Ülkem ve tüm kadınlar adına yapılan bu ırkçı saldırıyı kuvvetli bir şekilde kınıyorum. Dünya bu yapılanlara sessiz kalmamalı,” dedi.

GÜNDEM 15.03.2017, 22:13 15.03.2017, 22:13
Bakan Fatma Betül Sayan Kaya Hollanda'yı BM'ye Şikayet Etti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 61’inci toplantısında yaptığı konuşmada Hollanda’yı kadın bakanlara şikayet etti. Konuşmasında demokrasinin insani değerlerin, kadın haklarının ve özgürlüklerinin bir garantisi olduğunu belirten Kaya, bu hakların Hollanda tarafından ihlal edildiğini öne sürdü.

 

Amerikaninsesi'in haberine göre Bakan Kaya, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu’nda yaptığı konuşmada, “Ülkem ve tüm kadınlar adına yapılan bu ırkçı saldırıyı kuvvetli bir şekilde kınıyorum. Dünya bu yapılanlara sessiz kalmamalı,” dedi.

 

Kaya, Hollanda’yı çok sert eleştirdiği konuşmasında, “Avrupa Birliği üyesi ve kendisini demokrasinin koruyucusu olarak tanımlayan Hollanda demokrasinin bu temel değerlerini hiçe saydı,” dedi.

Kaya, Hollanda’da çıkan olaylarla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Yapılacak referandum öncesi Türk vatandaşlarıyla konsolosluğumuzda gerçekleştirmek istediğimiz toplantıya gitmemiz polis tarafından engellendi. Hollanda bu şekilde demokrasinin temel değerlerini ihlal etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin kadın bir bakanına temsilcisi olduğu ülkesinin konsolosluğuna girmesine izin verilmedi. Polis, araçlarımızın etrafını çevirdi. En temel haklarımız yedi saatliğine engellendi. Hollanda polisi diplomatlarımızı ve delegasyonumuzun üyelerini gözaltına aldı. Hepsini hücrelere koydu. Uluslararası hukuku ihlal etti. İfade özgürlüğümüz en kaba ve acımasız bir şekilde ihlal edildi. 2017 yılında Avrupa’nın ortasında bile hala kadın hakları ve özgürlükler konusunda ciddi sorunlar yaşandığı görüldü. Hedefimiz barış ve adalete hizmet etmekti. Hollanda, ifade özgürlüğümüzü ve diplomatik dokunulmazlığı olan bir kişiyi engelleyerek AB ve Birleşmiş Milletler anlaşmalarının bir kaçını birden ihlal etti.”

“Aracımı kuşatan özel kuvvetler ateş açmaya hazırdı”

Kaya şöyle devam etti: “Aracımın etrafını kuşatan özel kuvvetler bizlere ateş etmeye hazırdı. Beni karşılamaya gelen vatandaşlarımız insanlık dışı bir şekilde polis köpekleri ve atlı polislerin saldırısına maruz kaldı. Ülkem ve tüm kadınlar adına yapılan bu ırkçı saldırıyı kuvvetli bir şekilde kınıyorum. Dünya yapılanlara sessiz kalmamalı. Buradan bağırıyorum. Umarım hisseder ve duyarsınız.”

 

Kaya, Avrupa Adalet Divanı’nın, işverenlerin çeşitli dini semboller giyen kişileri isterlerse çalıştırmayabilecekleri yönünde aldığı kararı da eleştirdi. Bakan, “Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı başörtüsüyle ilgili son kararı da kınıyoruz. İşverenlere, çalışanlarına başörtüsü yasağı uygulama izni verme kararı aşırıları güçlendirir” diye konuştu.

Yorumlar (0)