Aytun Çıray'dan "Alevi aday" tartışmasına hatırlatma: 21. yüzyıl dünyasında bölücülüktür

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının mezhepsel tartışması ile ilgili geçmişte yaptığı bir açıklama ile yanıt verdi.

GÜNDEM 09.06.2022, 14:28 09.06.2022, 14:36
Aytun Çıray'dan "Alevi aday" tartışmasına hatırlatma: 21. yüzyıl dünyasında bölücülüktür

Aytun Çıray 17 Mart'taki konuşmasını tekrar paylaşarak " Alevi aday" tartışması konusundaki fikrini paylaştı:


 Çıray, İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'ın  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası cumhurbaşkanı adaylığı konusunda, "Kılıçdaroğlu'nun adaylığına nasıl baktığı ve Alevilere sıcak bakmaz sorunlarıyla karşı karşıya yaşayacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:


"Mezhep ile ilgili tartışmalara girince bunu ayıp buluruz.21. yüzyılın dünyasında bu kabul edilmez, bölücülük olur.Yani bölücülüğü sırf PKK yapmaz. Bu tür yorumları yapanlarında kafasının bölücü olduğunu düşünürüm" dedi.

NE OLMUŞTU?

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, konuk olduğu bir programda Kılıçdaroğlu'nun adaylık tartışmalarıyla ilgili "İslam dininin bütün mezheplerinin, bütün inanlarını eşit görürüm. Çünkü dinim bana öyle davranmayı hitap eder. Çok güzel bir söz var, 'insan bilmediği şeyin düşmanıdır' derler. Şimdi, Aleviler bizim kardeşimizdir. Bin yıldır bu topraklarda alevi ve Kürtler ile beraber yaşarız. Aleviler bizim kardeşimizdir, (Kılıçdaroğlu'nun) alevi olması benim açımdan bir engel değil, çünkü ben tanıyorum, ilkelerini biliyorum. Ama Türk toplumu açısından, yani sünni diyebileceğimiz daha Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir. Bu bir oy verilmemesi gereken bir problemdir. Bu açıdan bakılabilir. Ama alevi olduğu için Kılıçdaroğlu'nun (aday) yapılmaması, bence bir engel değil. Ama dediğim gibi, Türkiye'nin o gerçeklerini düşünüp, siyasette maksat kazanmaktır. Onun için ben de o konuya, Türkiye'deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)