Avrupalı IŞİD'liler Türk askerini bekliyor: Ülkemize dönmek istiyoruz

Türkiye'nin tahminlerine göre 1000'den fazla batılı ülkelerden Suriye'de savaşmaya gelmiş cihatçılar bulunuyor. Reuters haber ajansına isimini vermeden konuşan Türk askeri yetkili, "Operasyonun gerçekleştirildiği bölgede hapishane olarak kullanılan binalarda 1200-1500'e yakın IŞİD'li olduğu tahmin ediliyor." dedi.

GÜNDEM 12.10.2019, 10:00
Avrupalı IŞİD'liler Türk askerini bekliyor: Ülkemize dönmek istiyoruz

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Suriye Milli Ordusu ya da Özgür Suriye Ordusu olarak anılan birliklerin yürttüğü 'Barış Pınarı Harekatı' devam ediyor. Türkiye'nin Suriyeli mültecileri yerleştirmek için güvenli bölge oluşturmak istediği Suriye sınırı boyunca uzanan ve 30 kilometre derinliğinde ülkenin iç kısımlarına doğru giden alanda Avrupa'dan gelen IŞİD'lilerin de bulunduğu kamplar yer alıyor.

Bu kamplarda Türkiye'nin tahminlerine göre 1000'den fazla batılı ülkelerden Suriye'de savaşmaya gelmiş cihatçılar bulunuyor. Reuters haber ajansına isimini vermeden konuşan Türk askeri yetkili, "Operasyonun gerçekleştirildiği bölgede hapishane olarak kullanılan binalarda 1200-1500'e yakın IŞİD'li olduğu tahmin ediliyor." dedi.

Aynı yetkili, sahadaki kaynaklara göre IŞİD'li tutuklular arasında Fransa, Almanya, Belçika ve ABD'den gelen çok sayıda kişi olduğunu söyledi. Türk askeri yetkili "Yabancı teröristler serbest bırakılmayacak." derken "Buna rağmen onları ülkelerine geri gönderme girişimleri olacak." şeklinde konuştu.

Euronews muhabiri Anelise Borges'e Türkiye sınırına yakın cihatçıların tutulduğu El Roj kampından konuşan bir İspanyol ise "Türklerin gelip bizi eve götürmesini bekliyoruz." dedi. YPG'nin elinde bulunan üç cihatçı kampından birisi olan Roj'daki mahkum Borges'a "Şimdilik gardiyanlar hiçbir şey olmamış gibi davranıyor. Ama bana eğer ben ölürsem sen de öleceksin, dedi" şeklinde konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri, Suriye'nin kuzeyinden askerlerini çekeceğini açıkladığı Dışişlerine ait yazılı metinde bu bölgelerde yakalanan IŞİD'lileri Fransa, Almanya gibi Avruplaı ülkelere göndermek istediğini ancak onların bunları kabul etmediğini belirtti. ABD, iki yıldır YPG ile birlikte kontrol ettiği bölgelerdeki IŞİD'li mahkumların sorumluluğunun operasyon sonrası Türkiye'de olacağını dile getirdi.

Bu konuda açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, politikalarının değişmediğini ve IŞİD'lilerin Suriye'de yargılanması gerektiğini savundu.
Türkiye'nin PKK'nın uzantısı saydığı YPG önderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Barış Pınarı Harekatı'nda, Kamışlı'da 60 farklı ülkeden IŞİD'linin bulunduğu hapishanenin vurulduğunu açıkladı.

ABD'li kaynaklar Suriye'nin kuzeydoğusunda 11 bin IŞİD'linin tutulduğu 30 kamp olduğunu söylüyor. Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili bu IŞİD'lilerden 2 bininin "yabancı savaşçı" olduğunu kaydetti. ABD'li yetkili, "Şuanda tutuklular SDG kontrolündeki kamplarda tutuluyor." dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yabancı basın mensuplarına Ankara'da yaptığı açıklamalarda "güvenli bölge" deki kamplardan Türkiye sorumlu" dedi.

Yorumlar (0)