AÜ Eğitim Bilimleri öğrencileri: Tarafsız kalmayacağız, itaat etmeyeceğiz!

KHK ile hukuksuz biçimde mesleklerinden atılan akademisyenlere bir destek de Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü lisansüstü öğrencilerinden geldi.

GÜNDEM 10.02.2017, 17:03 10.02.2017, 17:03
AÜ Eğitim Bilimleri öğrencileri: Tarafsız kalmayacağız, itaat etmeyeceğiz!

Öğenciler yayımladıkları bildiriyle üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’i istifaya davet etti ve “İtiat etmeyeceğiz” dedi.

Öğrencilerin bildirisinin tam metni şöyle:

Prof. Dr. Erkan İbiş’i İstifaya Davet Ediyoruz

Bizler Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü lisansüstü öğrencileri olarak, bu fakültede aldığımız derslerle, bilginin araştırıldığı ve aktarıldığı yerlerin sadece derslikler olmadığını, yaşamın tam içi olduğunu çok değerli hocalarımızdan öğrendik. Bilgi, kitapta okunabilir, sokakta bulunabilir, amfide araştırılabilir, arkadaşa uzatılan bir elde eyleme geçebilirdi.

Biliyoruz ki, gerçek bilginin üretilmesi, soruları ve sorunları tanımlamayı sağlayacak, sorgulamaya teşvik edecek, bağımsız araştıracak, akla ve bilime dayalı olan eğitim bilimleri sistemiyle sağlanabilir. Ancak böyle bir sistemle zihnimizde beliren sorulara yanıtlar arayabilir ve eleştirel düşünme becerilerini edinebiliriz. Toplumları çağdaş ve aydınlık bir geleceğe taşımak ancak ve ancak bilimsel bilginin üretilmesiyle mümkün olabilir.

Fakültemizden ihraç edilen hocalarımız, bu temel değerlere sahip bir eğitim sisteminin oluşturulması için bilimsel, laik, demokratik, kamusal, anadilinde bir eğitimin tüm yurttaşların hakkı olduğunu araştırmalarına konu eden, öğrenmenin yeri ve zamanı olmadığını öğreten, sadece kitapta yazılanların değil, deneyimlerimizin de eleştirel düşünebilen yaratıcı bireyler olmamızı sağladığına inanan eğitimcilerdir.

YÖK tarafından yapılan açıklamayla haksız ve hukuksuzca yapılan ihraçların sorumlusu olarak üniversite yönetimleri gösterilmektedir. Bu nedenle, Prof. Dr. Erkan İbiş’e sevgili öğretmenimiz Fakir Baykurt’un sözlerini hatırlatıyor, kendisini istifaya davet ediyoruz:

“Devletin ve eğitimin yöneticileri, bizim tarafsız kalmamızı istiyorlar. Kurtla kuzunun adil olmayan mücadelesinde tarafsız kalmak, güçsüz kuzunun karşısındaki güçlü kurdu kendi gücümüz kadar daha güçlendirmek demektir. Bugün güçlü sınıfların karşısında, gücünü bulamamış halkın yanında yer almamak, toplumcu olmamak, sınıfçılara arka vermektir. Tarafsızlık, çağdaş aydının, çağdaş eğitimcinin şiarı olamaz. Çağdaş aydın, çağdaş eğitimci halkın ve hakkın yanındadır. Bu her zaman böyle olacaktır.”

Bizler, İsmail Hakkı Tonguç’un, Hasan Ali Yücel’in, Köy Enstitüleri’nin, Fakir Baykurt’un, özgürleşme yolunda eğitim ilkesini benimseyen tüm eğitimcilerin fikir ve değerlerine inanan çağdaş eğitimciler olarak, başta görevlerinden ihraç edilen Eğitim Bilimleri Fakültesi hocalarımızın olmak üzere SBF, İLEF ve DTCF ve diğer üniversitelerdeki hocalarımızın yanında olduğumuzu belirtmek isteriz.

Bugün üniversitemizde akademi ve hakikat ayaklar altına alınmaya çalışılmıştır. Buna izin vermeyeceğiz.

Tarafsız kalmayacağız, itaat etmeyeceğiz, gecenin kalbindeki umut dalgası olacağız.

 

Yorumlar (0)