Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay hakim karşısında

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik açılan soruşturmada tutuklanan gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay 'terör örgütü üyeliği' suçlaması ile yargılandıkları davada ilk kez hakim karşısına çıktı.

GÜNDEM 29.12.2016, 15:51 29.12.2016, 15:51
Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay hakim karşısında

 İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuklu Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay ile tutuksuz yargılanan Eren Keskin katıldı. Duruşmaya, Aslı Erdoğan'ın annesi Mine Erdoğan, CHP'li milletvekilleri Barış Yarkadas, Sezgin Tanrıkulu ve Selina Doğan'ın yanısıra Almanya, İngiltere, Fransa, İsviçre konsolosluk temsilcileri ile çok sayıda kişi de izleyici olarak katıldı. Sanıkların kimlik sorgusunun yapıldığı duruşma, savunmalar devam ediyor.



"Görevli araç ve personel yok"



4'ü tutuklu 9 kişinin, 'örgüte üye olmak', 'örgüt propagandası yapmak', 'devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak' iddialarıyla yargılandığı davada, iki tutuklu sanık "görevli araç ve personel olmaması gerekçesiyle" duruşmaya getirilmedi. 

Mahkeme başkanı, eski Özgür Gündem gazetesi genel yayın yönetmeni İnan Kızılkaya ve yazı işleri müdürü Bilir Kaya'nın, cezaevinde gerekli işlemlerin yapılmaması nedeniyle duruşmaya getirilemediğini söyledi.

BBC Türkçe'den Rengin Arslan'ın haberine göre, zapta geçirilen duruma göre mahkeme, sanıkların gün içerisinde sevklerinin sağlanması için cezaevi ile görüşme yapıldığını ancak, "görevli araç ve personel olmadığı gerekçesiyle" gün içinde sevklerinin sağlanamayacağının kendilerine bildirildiğini belirtti.


Aslı Erdoğan: Savunmamı hukuk varmış gibi yapacağım

Erdoğan, tutukluluğunun 132'inci gününde, Alpay ise 120'inci gününde haklarındaki suçlamalara karşı savunma yapıyor. 

Aslı Erdoğan savunmasına, "Hukuk varmış gibi yapacağım" diyerek başladı. Erdoğan savunmasında, gazetede danışma kurulu üyesi olarak konumunun sembolik olduğunu söyledi ve "Danışma kurulu 5 yılda bir kez toplanmamış, bir tek karar alınmamıştır" dedi. Bütünüyle yasal bir gazetenin hiçbir yetkisi bulunmayan yayın kurulunda yer aldığı için tutuklandığını söyleyen Erdoğan, "18 yıl önce Radikal Gazetesi'nde başladığım yazılarımın hiç birine dava açılmadı" dedi. 

Yazılan iddianame ile temel hukuk ilkelerinin çiğnendiğini söyleyen Erdoğan, "En acısı 26 yıl 8 kitap, yüzlerce yazı yazmış bir yazarın cımbızla seçilen yazılarından suçlanması" ifadelerini kullandı. "Ben bir yazarım benim var oluş amacım anlatmak" diyen Aslı Erdoğan, "Örgüt üyeliği suçlaması için gösterilen tek delil, gazetenin künyesinde yazan ismim" dedi. Erdoğan, savunmasında "Her satırında derin bir yalnızlık gizli bir yazarın örgüt üyeliğinden yargılanması ayrı bir ironidir" ifadelerini kullandı.

Aynı duruşmada Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali ve İnsan Hakları Derneği (İHD) genel başkan yardımcısı ve Özgür Gündem'in eski genel yayın yönetmenlerinden avukat Eren Keskin de yargılanıyor.

Duruşma öncesi bir grup, Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak yazarların tutukluluğu protesto etti.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Zana Kaya ve İnan Kızılkaya'nın dört aydır tutuklu olduğuna dikkat çekerek, "TCK'ya göre hiçbir suç olmayan yazılardan dolayı yargılanacaklar. Hiçbir gazetecinin fikirlerinden dolayı yargılanmasını kabul etmiyoruz ve meşru görmüyoruz" dedi.

Duruşma sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.

Necmiye Alpay'dan Voltaire’li savunma

Hürriyet'ten Damla Güler'în haberine göre, Aslı Erdoğan’ın ardından savunmasını yapan Yazar Necmiye Alpay, tutukluluğunun yargısız infaz niteliği taşıdığını söyledi. Özgür Gündem Gazetesi ile olan ilişkisinin, basın özgürlüğünü desteklemek amacıyla olduğunu söyleyen Alpay, Voltaire’nin sözünü örnek göstererek, “Düşüncelerinize katılmıyorum ama, onları ifade edebilmeniz için elimden geleni yapmaya hazırım” dedi.

'Amacım özgürlüğe destek olmaktı'

Gazetenin yayın danışma kurulunda yer almasının amacını, “Gazetenin özgürlüğüne destek olmaktı” diyen Alpay, “Danışma kurulu üyeliğimden ötürü, bu davaya kadar hakkımda herhangi bir soruşturma açılmadı” dedi. Hiçbir somut delil olmada tutuklandığını söyleyen Alpay, “Terör propagandası ya da silahlı örgüt savunması ile basın ve ifade özgürlüğünü savunmanın daha fazla birbirine karıştırılmayacağını umuyorum. Ülkemizin yangından kurtulmak için tüm yurttaşların özgür ve yapıcı sesine ihtiyacı var. Sıra

Mahkeme heyeti haklarındaki bir suçlamayı düşürdü

Erdoğan ve Alpay örgüt üyesi olmak” ve "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlaması ile tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Umut Tepe tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, mahkeme heyeti 23 Kasım'da Erdoğan ve Alpay hakkındaki "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" suçlamasıyla ilgili yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliye kararı vermişti.

'Terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla hakim karşısına çıkacaklar
Bugün kapatılan Özgür Gündem yazarı Aslı Erdoğan, Genel Yayın Yönetmeni Bilir Kaya, Yazı işleri Müdürü İnan Kızılkaya, yöneticiler Bilge Aykut, Yazar Necmiye Alpay, Ragıp Zarakolu, Gazetenin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı, Eren Keskin ve Filiz Koçali 'terör örgütü üyeliği suçlamasıyla' hakim karşısında olacaklar.

Türkiye'de yürürlükteki yasalara göre, savcılığın Erdoğan ve Alpay için 7,5 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezası talep etmesi mümkün.

Aslı Erdoğan'dan mektup

Aslı Erdoğan, mahkeme öncesi cezaevinden dışarıda nöbet tutan arkadaşlarına bir mektup yazdı. Mektubunda şunları söyledi: 'Hayatımda ilk kez mahkemeye çıkıyorum ve dört kelimeden ötürü ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyorum. Gene de insan umut etmeden duramıyor. Buradan çıkabilirsek sayenizde olacak...'

Yorumlar (0)