Asıl darbe TSK'ye

TSK’nin subay ve astsubay yetiştirme sistemi zaafa uğradı. KHK ile ihraç edilen öğrenciler nedeniyle iki yıl için kuruma yetişmiş personel gelemeyecek.

GÜNDEM 17.03.2017, 10:05 17.03.2017, 10:05
Asıl darbe TSK'ye

Gerçekleşmeyen 15 Temmuz darbe girişiminin asıl darbeyi TSK personel sistemine vurduğu farklı bir boyutuyla ortaya çıktı. TSK’ye personel yetiştiren tüm eğitim kurumlarında okuyan öğrencilerin ilişiklerinin kesilmesiyle kurumda iki devre tamamen boş olarak geçecek. Darbe girişiminin ardından tüm harp okullarında okuyan dört sınıftaki öğrencilerin tamamı ihraç edilmişti. İhraçların ardından Kara Harp Okulu’na öğrenci sağlayan Maltepe ve Kuleli, Deniz Harp Okulu’na öğrenci sağlayan Heybeliada Deniz Lisesi ve Hava Harp Okulu’na öğrenci gönderen Bursa Işıklar liseleri kapatıldı. Harp okullarında askeri liseden ya da sivil liseden gelerek okuyan tüm öğrencilerin askerlikle ilişiklerinin kesilmesi nedeniyle TSK’de 2016’lı subay mezun olamadı, 2017’li subay da olmayacak.

3 bin yeni subay açığı

Cumhuriyet’ten Sertaç eş'in habere göre,  Darbe girişiminin ardından Milli Savunma Üniversitesi’nin kurulması ve harp okullarının ara sınıflardan öğrenci almasıyla ilk olarak Hava, ardından Kara, dün de Deniz Harp Okulu eğitim- öğretime yeniden başladı. Darbe girişimi öncesinde deniz ve hava harp okulları 250 civarında, Kara Harp Okulu ise 1000 civarında mezun veriyordu. Darbe girişimi nedeniyle iki devre mezun verilemeyecek. Bu da TSK saflarına katılması beklenen 3000 subaydan kurumun yoksun kalacağı anlamına geliyor.

Az sayıda yeni alım

Darbe girişiminin ardından yeniden yapılanmayla birlikte harp okullarına ara sınıflardan alınan öğrencilerin sayısının ise istenen düzeyde olmadığı öğrenildi. Harp okullarının TSK’ye subay sağlaması en erken 2018’de başlayacak. Harp okullarına 2 ve 3. sınıflardan öğrenci alındı. Bu yıl harp okullarında 3. sınıfı okuyan öğrenciler 2018’in ağustos ayında mezun olarak TSK kadrolarına nasbedilecek.

Ayrıca geçtiğimiz yıl harp okullarına birinci sınıftan öğrenci alınamadığı için 2020 yılında da mezun verilememesi riski ortaya çıkıyor. Ancak ara sınıflardan alımların sürmesi durumunda harp okulları 2020’de mezun verebilecek. Harp okullarının 2020 yılından sonra sistematik olarak mezun vermeye başlaması bekleniyor. TSK’ye astsubay yetiştiren okulların da aynı akıbete uğraması nedeniyle benzer sorunların bu rütbelerde de yaşanması kaçınılmaz olarak görülüyor.

Yorumlar (0)