"ARTIK RÜŞVET VE YOLSUZLUK DİJİTAL PARA ÜZERİNDEN YAPILIYOR! "

Bankacılık ve mali sistem üzerinde iz bırakmayan kripto para ile rüşvet ve yolsuzluk yapıldığı yönündeki iddiaları gündeme taşıyan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, kamuoyunda yer alan kripto para üzerinden dönen rüşvet çarkı iddialarını Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinden (MASAK) Mali Suçları Araştırma Kurulu’na sordu.

GÜNDEM 29.08.2022, 10:07
"ARTIK RÜŞVET VE YOLSUZLUK DİJİTAL PARA ÜZERİNDEN YAPILIYOR! "



Yılmazkaya, Özellikle gümrük işlemlerinde ve FETO Borsasında rüşvet olarak, TL ve doların kullanılmadığını, bunun yerine finansal takip sisteminin dışında olan kripto paraların kullanıldığı yönündeki iddiaları Meclise taşıdı.


Yılmazkaya bu iddialarla ilgili “Kirpto para birimi üzerinden rüşvet aldığı tespit edilen memur, bürokrat veya devlet görevlisi var mı? Varsa bunlar hakkında ne gibi işlemler yapılmıştır? Mali Suçları Araştırma Kurulunca yapılan çalışmalar var mı? Varsa kaç tane dosya MASAK tarafından çözüldü” gibi soruların cevabın aradı. 


“Geleceğin dünyasındaki değişim ve dönüşümün önemli bir teknolojik altyapısı olan Blockchain sisteminin, dijital (kripto) paralarla birlikte dünyamızdaki devriminden daha verimli bir şekilde faydalanmak insanlığın önceliği olsa da, bankacılık sisteminin dışında, maliye denetiminde olan bu yapı, yasadışı para transferleri ve rüşvet aracı olarak da kullanılmaktadır” diyen Yılmazkaya, “Bir merkeze bağlı olmaması, özel borsalar üzerinden yapılan bu işlemler ve transferlerin bir otoritenin kontrolünde bulunmaması nedeniyle, kimden-kime gittiği bilinmemektedir. Bu nedenledir ki maliye sisteminin dışında olan kripto para işlemleri üzerinden rüşvet ve yolsuzluk yapıldığı iddiaları kamuoyunda da sıklıkla dillendirilmektedir” dedi. 


TÜRKİYE’DEKİ SERMAYENİN YURTDIŞINA ÇIKARILMASINDA KRİPTO SİSTEMİMİ KULLANILIYOR?
Hazine ve Maliye Bakanlığına, “MASAK’ın, kripto para üzerinde yapılan rüşvet transferleri ile ilgili bugüne kadar ortaya çıkardığı dosya var mı?” diye soran Yılmazkaya, “Sıkı ekonomik yaptırımlara rağmen Rusya ve İran’ın ekonomik ambargoları kripto para sistemiyle deldiği gerçeği göz önünde bulundurulursa, Türkiye’de ülke içindeki sermayenin yurtdışına çıkarılmasında bu sistemin kullanıldığı iddiaları doğru mu?” diye de sordu.


Yılmazkaya, Bankacılık sisteminin dışında olan ve devletler tarafından mali kontrolü bulunmayan kripto paralarla yapılan yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı ile MASAK’ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği önergede şu soruların cevabını aradı; 


1.Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı, finansal istihbarat birimi olan (MASAK) Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun kripto paralarla yapılan yolsuzluk ve rüşvet konularına yönelik hazırladığı bir çalışma veya rapor var mı?  
2.Son dönemlerde rüşvet ve para transferlerinde kullanıldığı iddia edilen ve yargılama süreçlerine de konu olan kripto paralarla ilgili MASAK’ın bir takip sistemi var mı?
3.Gümrük işlemlerinde ve FETO Borsasında rüşvet işlemlerinde kripto paraların kullanıldığı yönündeki iddialar doğru mu? Bu konuda yapılan çalışmalar var mı? MASAK’ın kripto para üzerinde yapılan rüşvet transferleri ile ilgili bugüne kadar ortaya çıkardığı dosya var mı?
4.Kirpto para birimi üzerinden rüşvet aldığı tespit edilen memur, bürokrat veya devlet görevlisi var mı? Varsa bunlar hakkında ne gibi işlemler yapılmıştır?
5.Sıkı ekonomik yaptırımlara rağmen Rusya ve İran’ın ekonomik ambargoları kripto para sistemiyle deldiği gerçeği göz önünde bulundurulursa, Türkiye’de ülke içindeki sermayenin yurtdışına çıkarılmasında bu sistemin kullanıldığı iddiaları doğru mu? Türkiye’den yurtdışına bu sistem üzerinden ne kadar sermaye transferi yapılmıştır? 

Yorumlar (0)