Anket şirketleri kurulacak olan yeni partiler için ne diyor?

"AK Parti tabanında yeni parti beklentisi yükseldi"

GÜNDEM 14.09.2019, 18:45
Anket şirketleri kurulacak olan yeni partiler için ne diyor?

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Bakan Ali Babacan’ın yeni parti kurma kararları siyasi kulisleri hareketlendirdi. Anket şirketleri iki isim için birbirinden çok farklı görüşleri savunuyor. Yeni partilerin Türkiye’yi erken seçime götürebileceğini savunan da var, yeni partiler için siyasi zemin olmadığını söyleyen de. Bir araştırma şirketi Davutoğlu’nun oyunu 3.5-4 puan olarak görürken bir başka araştırma şirketine göre kurulacak iki ayrı partinin oyu ancak yüzde 1.7 olacak.

Seçimlerin nabzını tutan ve siyasetçilerin yol haritalarını belirlerken verilerine ihtiyaç duydukları araştırma şirketlerinin sahipleri, AKP’den kopan siyasetçilerin kuracağı partilerin Türkiye siyasetine etkilerini Duvar'dan Serkan Alan'a değerlendirdi.

"Seçmenin 3'te 1'i yeni siyasi parti bekliyor"

MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat’a göre siyaset sahnesine çıkmaya hazırlanan iki siyasi partinin toplumsal karşılığının ne olduğunu değerlendirmek için ilk aşamada kurucularını görmek gerekiyor. “Vatandaşa sorabilmemiz için partilerin ete kemiğe bürünmesi gerekiyor” diyen Kulat bu süreçte hem Ahmet Davutoğlu hem de eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen isimler arasında yer aldı.

Yeni kurulacak partilerin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde seçimi kazanmak için gerekli olan 50+1’e çok ciddi etkisinin olacağını belirten Kulat, şunları söyledi:

“Bugün için iki partinin oy oranı ne olur üzerinden değerlendirme yapmak çok doğru olmaz. Türkiye’de seçmenin yeni bir siyasi parti beklediği yıllardır görülüyor. ‘Üç ayda bir yaptığımız araştırmalarda yeni bir siyasi partiye ihtiyaç var mı’ diye sorduğumuzda Türkiye seçmeninin 3’te 1’i yeni bir siyasi parti beklentisi olduğunu söylüyor. MHP ayrışmadan önce MHP tabanı bunu daha çok dillendirirken yerel seçimlerden önce bu yönde beklenti CHP’de fazlaydı. Şimdi de AK Parti tabanında yeni parti beklentisi yükselmiş durumda.”

Duvar'daki haberin devamı için tıklayın

Yorumlar (0)