banner773

Alpaslan Savaş, Damat'ın 'reform' paketini değerlendirdi: Patronların cebinden daha az para çıkacak

Birleşik Metal-İş Örgütlenme Uzmanı Alpaslan Savaş, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ekonomi paketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Damat Albayrak'ın açıkladığı kıdem tazminatı fonu, bireysel emeklilik sigortası (BES) entegrasyonu ve 'vergiyi tabana yayma' açıklamalarını değerlendiren Savaş, “Patronların cebinden daha az para çıkacağı anlaşılıyor” yorumunu yaptı.

GÜNDEM 12.04.2019, 11:30 12.04.2019, 11:30
Alpaslan Savaş, Damat'ın 'reform' paketini değerlendirdi: Patronların cebinden daha az para çıkacak

Birleşik Metal-İş Örgütlenme Uzmanı Alpaslan SavaşHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın  "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019" kapsamındaki açıklamalarını değerlendirdi.  Albayrak'ın açıklamalarına göre, Bireysel emeklilik sistemi yeniden yapılandırılacak, kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek. 

Albayrak’ın açıkladığı paketin ana hatları ise şu şekildeydi:

-Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile, tıpkı çalışanlardan olduğu gibi iş verenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu’nda toplanacak. Vatandaşlarımızın kazançlarına göre kesinti oranlarının belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yani tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden ele alacağız.
Vergi dönüşümü

-2019 yılı içinde en önemli reformlardan biri vergi dönüşümü olacak. Bundan sonraki dönemde bütçe gelirlerini artırmak için yüksek gelir gruplarının daha adil vergilendirilmesini sağlayacak adımlar atacağız. Kurumlar vergisini düşürüp daha rekabetçi bir ortama taşıyacağız. Beyannameyi yaygınlaştırarak dolaylı vergileri azaltıp dolaysız vergileri arttırarak verginin daha da tabana yayılmasını sağlayacağız.

- Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu kurarak sektörü izlenmesi ve denetlenmesini daha yakından takip edeceğiz.

'PATRONLARIN CEBİNDEN DAHA AZ PARA ÇIKACAK'

Açıklanan yapısal reform paketinin köklü bir ekonomik program olmadığını söyleyen Birleşik Metal-İş Örgütlenme Uzmanı Alpaslan Savaş, “İşçilerin, ücreti ile geçinenlerin kazançlarından yeni kaynak havuzları oluşturmaya niyetlenmişler” dedi.

Paketi üç ana bağlamda inceleyen Savaş; kıdem tazminatı fonu, BES ve verginin tabana yayılması konularına açıklık getirdi. Verilen programda kıdem tazminatı ile ilgili ayrıntı olmadığına dikkat çeken Savaş, yıllar içinde pek çok kez gündeme gelen tasarıların, nasıl uygulanacağı konusunun muğlak olduğunu belirtti. İşçinin kıdem tazminatı olarak cebine giren paranın, fona geçirildiğinde düşeceğini aktaran Savaş, “Patronların cebinden daha az para çıkacağı anlaşılıyor” dedi.

Kıdem tazminatının, tazminat olma dışında, bazı kazançları da olduğunu dile getiren Savaş, “Kıdem tazminatı iş güvencesi demektir. Patronlar için işten çıkarma maliyetidir. Patrona işçi çıkarırken iki kere düşündürtür. Şimdi bunlar ortadan kalkacak” dedi.

'ELDE PATLADI'

Fonda paranın alınması gibi bir sorun olduğuna da dikkat çeken Savaş, “Emeklilik ve ölümün dışında 10 yılı dolduranlara verileceği söyleniyor. Bir muğlaklık var” dedi.

Kıdem tazminatının alınabilmesine dair mevcut yasada, 20 ayrı durum olduğunu söyleyen Savaş, “Evlilikte, askere gidildiğinde, işinde esaslı bir değişiklik yapıldığında alınıyor. Bunların hepsi ortadan kalkacak. Bunlar yeni tartışmalar değil ama bunları BES ile entegrasyon da sağlayacağız diye tekrar pazarlamaya çalışıyorlar. Yaşanan sıkışmayı ücretlerden oluşturulacak yeni havuzlarla aşmaya çalışıyorlar” ifadelerine yer verdi. Emekliliğin ulaşılabilir bir hak olmaktan çıkarıldığını ifade eden Savaş, “BES diye bir sistem oluşturdular ama emeklilikle uzaktan yakından alakası yok. Elde patladı bireysel emeklilik, çünkü insanların yüzde 65’e yakını vazgeçti” dedi.

BES’i zorbalık olarak nitelendiren Savaş, meselenin işçinin cebinden kaynak oluşturmak olduğunu söyledi. Kıdem tazminatı ile bağlantı kurulmasının, fon ile entegrasyon sağlanmasının bir işe yaramayacağını ifade eden Savaş, “Bu entegre soygun olur” dedi.

GENİŞ KESİMDEN TELAFİ

Bakan Albayrak’ın “Kurumlar vergisini düşüreceğiz, tabana yayacağız” ifadelerini değerlendiren Savaş, bunun; işverenlerden daha az vergi almak anlamına geldiğine dikkat çekerek, “Ben vergiyi tabana yayacağım derseniz; ben vergiyi tabana yayacağım ama vergi kaybını, toplumun geniş kesiminden telafi edeceğim demektir” ifadeleri ile açıkladı.

Kaynak: Yurt Haber

Yorumlar (0)