Aladağ'da çocuklarını yitiren aileler: Mücadelemiz başka canlar yanmasın diye

Aladağ'daki yangın faciasında çocuklarını yitiren aileler 76 gün sonra yurdu ziyaret etti, yurdun önüne karanfil bıraktı. Ailelerle görüşen Sosyal Haklar Derneği heyeti, davanın ğeşini bırakmayacajklarını açıkladı

GÜNDEM 13.02.2017, 16:53 13.02.2017, 16:53
Aladağ'da çocuklarını yitiren aileler: Mücadelemiz başka canlar yanmasın diye

Birgün'den Rabia Yılmaz'ın haberine göre, Adana'nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım'da Süleymancılar Tarikatı'na ait Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Yurdu’ndaki yangın faciasında hayatını kaybeden öğrencilerin aileleri Sosyal Haklar Derneği (SHD) ile birlikte 76 gün sonra çocuklarını yitirdikleri yurdu ziyaret etti. Yurdun önüne karanfil bırakan aileler, “Adalet mücadelemiz başka canlar yanmasın diyedir. Aladağ'ı unutma, unutturma” pankartı açtı. Sorumluların cezalandırılmasını istediklerini vurgulayan aileler, “Adalet yerini bulana dek içimizdeki yangın sönmeyecek” dedi.

Eğitimlerine hastanede devam ediyorlar

Facianın üzerinden yaklaşık üç ay geçerken yaralanan öğrencilerin bir kısmı eğitimini Aladağ'daki hastanede, bir kısmı da Kozan'daki okullarda sürdürüyor. Aralarında Genel Sekreter Avukat Can Atalay ile Genel Başkan ve eski CHP Milletvekili Melda Onur'un da bulunduğu SHD heyeti, Kazan Devlet Hastanesi'nde tedavilerine devam edilen çocukları da ziyaret ederek, okullarında teşekkür belgesine özel kağıt kalmadığı için teşekkür belgesi alamayan öğrencilere sembolik teşekkür belgesi de verdi.

İlçe milli eğitim müdürü hâlâ Aladağ sokaklarında

Av. Atalay BirGün'e yaptığı açıklamada, “Aladağ'daki ailelerin acısının Türkiye'nin geri kalanı tarafından unutulmadığını, Türkiye'nin bu karanlık günlerden çıkışta, Aladağ'daki ailelerin davalarının, çocuklarının hesabını sormaya ilişkin mücadelelerinin önemli olacağını düşünüyorduk. Öyle olduğunu bir kez daha gördük. 10 yaşlarındaki kız çocuklardan bahsediyoruz, yurt kaçak, denetlenmediği açık ve ilçe milli eğitim müdürü hâlâ ailelere saygısızlık edebilecek bir rahatlıkla Aladağ sokaklarında dolaşıyor. Bizim için kabul edilemez bir durum bu” diye konuştu.

Bakan’a kadar ulaşabilecek suç silsilesi

Ailelerin acılı ve öfkeli olduklarını aktaran Onur da, "Aileler neyin ne olduğunun gayet farkındalar. Davalarını takip etmek konusunda oldukça kararlılar. Yangın nasıl çıktı ya da neden çıktı boyutunun çok ötesinde soruşturulması gereken bir durum var ortada. Yangın çıkabilirdi, ancak mesele çıkan yangında bu kadar büyük bir ihmallerin olması ve sonucunda bu kadar çocuğun hayatını kaybetmesi. Bu işin bir boyutu. İşin diğer boyutu ise, zaten çocukların orada olmaması gerekiyordu. Çocukların orda olmasına sebep olan Milli Eğitim Bakanı'na kadar ulaşabilecek bir silsilede insanlar sorumlu ve suçlu. O yüzden bunların tek tek araştırılması ve bu tarz yurtların peşlerine düşülmesi gerekiyor” dedi.

‘Anne ayağıma basıyorlar’

Ailelerin çocuklarını istemeyerek bu yurtlara verdiklerini söylediklerini aktaran Onur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu insanlara milli eğitimin yurdu denilerek yalan söylenmiş, aileler para istenmemesi nedeniyle şüphelenmişler. Ama milli eğitim müdürüne ‘yurt’ dediklerinde ‘Ya buna verin ya da ev tutun çocuklarınızı okutmak için’ cevabıyla karşılaşmışlar. Ancak ailelerin böyle bir ekonomik durumu yok. Bu durum ailelerin çok zoruna gitmiş. Bırakmışlar ama akılları çocuklarında kalmış. En küçük iki tane çocuğuna tuvalet temizletilen bir aileyle konuştuk. Bir anne, ‘Çocuğumuz dövüyorlar’ diye dertlendi. Çocuk ‘Anne ayağıma basıyorlar’ diyormuş. Kadın ‘Bırakmam ben çocuğumu dedim’ diyor, ama ‘Biz gideriz sorarız’ demişler. Ama durumu öğrenmek için giden babaları da sokmamışlar içeriye. Ailer çok acılı, çok öfkeli ancak davalarının arkasındalar ve çok kararlılar.”

 

Yorumlar (0)