Akademisyenlere 17.5 yıl hapis istemi

Barış bildirisine imza attıkları için sözleşmeleri uzatılmayarak işlerine son verilen Mertcan ve Gülşen ile istifa eden Çakmaklı yargılanıyor.

GÜNDEM 10.03.2017, 09:03 10.03.2017, 09:03
Akademisyenlere 17.5 yıl hapis istemi

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Facebook paylaşımları nedeniyle “terör örgütü propagandası yaptıkları” iddiasıyla yargılanan barış imzacısı akademisyenlere 2.5 yıldan 17.5 yıla kadar hapis cezası istendi. Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre, Akademisyenler hakkındaki soruşturma, barış bildirisine imza atmalarının ardından başlatılmış ve geriye dönük olarak yapılan taramadan sonra sosyal medya paylaşımları nedeniyle art arda davalar açılmıştı.

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen davada savcı Yalçın Demir esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Demir, barış bildirisine imza attıkları için sözleşmeleri uzatılmayarak işlerine son verilen Yrd. Doç. Hakan Mertcan ve araştırma görevlisi Esin Gülşen ile üniversitedeki görevinden baskıları gerekçe göstererek istifa eden Yrd. Doç. Selim Çakmaklı’nın cezalandırılmasını istedi.

Mertcan ve Çakmaklı’nın “basın yayın yolu ile birden çok defa terör örgütü propagandası” yaptıkları gerekçesiyle 2.5 yıldan 17.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını isteyen savcı, Gülşen’in ise tek bir paylaşımı nedeniyle 2 yıldan 10 yıla kadar hapsini istedi. Savcının suç olarak değerlendirdiği paylaşımlar ise şöyle:

* Esin Gülşen’in Gezi olayları devam ederken 24 Eylül 2013’de yaptığı paylaşımdaki “Burjuvazi kendi suretinde dünya yaratıyor da direnenler boş mu duruyor?” yazısı bulunan fotoğrafın altına “En güven duvar yazılarından, direnişin en güzel yerlerinden Tuzluçayır’dan burjuvazi kendi suretinde bir dünya yaratıyor da direnenler boş mu duruyor” diye yorum yapması.

* Hakan Mertcan’ın KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın bir haber videosunu ve tahahaber.com sitesinin ‘Cizre’de katliam’ başlıklı haberlerini paylaşması, “Ülkenin batısı görmese de bu ülkenin bir bölgesinde korkunç devlet şiddeti uygulanıyor. Kürtler insanlık ailesinin en az diğer mensupları kadar saygın ve onurlu bir halktır. İnsanca yaşam talepleri dolayısıyla binlerce kez öldürülmüşlerdir” yorumunu yapması.

* Selim Çakmaklı’nın Facebook üzerinden Özgür Gelecek gazetesinin haberlerini paylaşması, yaptığı bir paylaşımın altına “Silvan 7 gündür abluka altında. 7 gün içerisinde 6 yurttaş polis kurşunu ile yaşamını yitirdi. Olanlar karşısında toplumun sessiz kalmasına, Silvanlı genç isyan ederek Silvan herkes için ayağa kalktı, bugün Silvar için kimse ayağa kalkmıyor, kimse yardıma gelmese bile boyun eğmeyeceğiz” yorumunu yapması, “Bismil’de polis tarafından eve atılan bomba sonucu 8 yaşındaki Elif Şimşek yaşamını yitirdi. Bismil’e ses ver” yorumu, siyasihaber. org sitesinin “Silopi’de damda uyuyan anne ve kız keskin nişancılar tarafından vuruldu” haberini paylaşması ve ayrıca Gezi döneminde “Polis Akkapı’dan çıkmak zorunda kaldı. Mahalle komitesi polis saldırısı üzerine bir açıklama yaptı. Adana evlatları için yürüyor, polis saldırıyor” şeklindeki haberi paylaşması.

Mahkeme, sanık avukatlarına savunma için süre vererek duruşmayı 10 Nisan’a erteledi.

Yorumlar (0)