AİHM: Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilsin

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kasım 2016'da tutuklanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesine hükmetti. Karara göre Türkiye, 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödeyecek.

GÜNDEM 20.11.2018, 13:18 20.11.2018, 13:18
AİHM: Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilsin

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın, tutukluğunun 'özgürlük ve güvenlik hakkı', 'makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı' ve ‘serbest seçim hakkı'nı ihlal ettiğini belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun sonucu belli oldu.

 

AİHM, Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı.

Gazete Duvar'ın aktardığı habere göre mahkeme; uzun tutukluluk, seçilme hakkı ve Sözleşme'nin 18. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

Demirtaş'ın referandum ve cumhurbaşkanı seçimleri dönemlerinde tutukluluk halinin devam etmesinin ise siyasi özgürlüğünün kısıtlanmasına yol açtığı kaydedilen kararda, 'hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamalar ancak öngörülen amaçlar için uygulanabilir' içerikli 18. maddesine dayanarak Demirtaş'ın serbest bırakılması talebi yer aldı.

TÜRKİYE TAZMİNAT ÖDEYECEK

AİHM, tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe, tutukluluğun mümkün olan en kısa tarihte sonlanmasını talep etti.

Karara göre, Türkiye 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödemeye de mahkum edildi.

HDP: DEMİRTAŞ'IN CEZAEVİNDE KALDIĞI HER DAKİKA HUKUKSUZLUK

HDP'nin AİHM kararına ilişkin değerlendirmesinde, "Demirtaş'ın cezaevinde kaldığı her bir dakika hukuksuzluktur. Karar tüm tutuklu vekillerimiz için emsal teşkil etmektedir. Milyonların iradesi vekiller özgür olmalıdır" görüşüne yer verildi.

AVUKAT: TAHLİYE İÇİN BAŞVURU YAPACAĞIZ

Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Kahraman "AİHM kararından sonra içeride kalacağı her saat, özgürlüğünün ihlalidir. Derhal serbest bırakılmalıdır. Demirtaş'ın özgürlüğü için bugün başvuru yapacağız" diye konuştu.

Yorumlar (0)