ABD'nin İstanbul yasağı bugün başlıyor... Hükümetten ilk açıklama

ABD'nin başkenti Washington'da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin, 8 ülkeden doğrudan uçuşlarda cep telefonundan büyük elektronik cihazları yolcuların yanlarına almalarını yasaklayan kararına ilişkin, "Yasaklamalarla bu iş olmaz. Bir DEAŞ teröristi herhangi bir yerden binebilir. Önemli olan, onların bindiği yerlerde gerekli tedbirleri alabilmektir" dedi.

GÜNDEM 22.03.2017, 09:57 22.03.2017, 09:57
ABD'nin İstanbul yasağı bugün başlıyor... Hükümetten ilk açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilerin "elektronik cihaz kısıtlaması" ile ilgili sorularını yanıtladı. Konunun henüz çok yeni olduğunu ve gerekli taraflarla görüşmeleri yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, doğru tedbirlerin alınması için ortak çalışılmasının önemine işaret etti.

 

Cumhuriyet’te yer alan habere göre,  Kısıtlama kararıyla ilgili olarak hem ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ile yüz yüze, hem de telefonda ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüştüklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Bir endişe varsa güvenlikle ilgili birimlerimiz bir araya gelip tedbirleri almamız lazım. Yasaklamalarla bu iş olmaz. Bir DEAŞ teröristi herhangi bir yerden binebilir. Önemli olan, onların bindiği yerlerde gerekli tedbirleri alabilmektir." diye konuştu.

 

Çavuşoğlu, özellikle yabancı IŞİD savaşçıları içinde çok sayıda Avrupa vatandaşı olduğuna dikkat çekerek bu tedbirin kalıcı bir tedbir olamayacağına işaret etti. 

 

Bakan Çavuşoğlu şunları kaydetti: 

 

"Bunlar kalıcı tedbirler değildir. Kendileri de 'İlave tedbirler konusunda çalışıyoruz ama şu anda acil olduğu için bunu almamız gerekiyordu' dediler. ABD'nin veya herhangi bir müttefikimizin endişesi bizim de endişemizdir. Varsa bir sorun bunu beraber çözmek en doğrusudur. Bu konudaki görüşlerimizi paylaştık. Geçici tedbirler değil kalıcı ve en etkili tedbirleri beraber almamız lazım. Normal yolcuları cezalandırmak yerine tehdit oluşturabilecek kişilere karşı alacağımız tedbirler daha sağlıklı olacaktır." 

 

Amerika ve Birleşik Krallık Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkeden ABD’ye yapılan uçuşlarda, yolcuların akıllı telefondan büyük elektronik cihazları yanlarına almalarını yasakladı. Bu uçuşlarda artık tablet, kamera ve bilgisayarlar uçakların bagaj bölümüne teslim edilecek. THY yetkilileri ilk uygulamanın bugün 15.00'te New York uçağı ile başlanacağını açıkladı.

 

ABD bu kez Türkiye’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yönelik yasakla gündeme geldi. Buna göre ABD’ye yapılan uçuşlarda, yolcuların akıllı telefonlardan büyük elektronik cihazları yanlarına almaları yasaklandı. Dünden itibaren başlayan yasak kapsamına giren cihazlar arasında bilgisayar, tablet, kamera ve DVD oynatıcıların bulunması dikkat çekiyor. Söz konusu yasak, İstanbul’un da içinde bulunduğu Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki 17 şehrinden kalkan ve varış noktaları New York, Chicago, Detroit ve Montreal olan uçuşları kapsıyor. Yasak kapsamında kalan cihazlar, uçak kabinine alınamayacak ve bagaja verilecek. ABD’nin bu kararı almasının sebebi olarak ise Arap Yarımadası El Kaide ve kısa süre önce Yemen’de Amerikan özel kuvvetlerince yapılan bir baskında elde edilen istihbaratla ilişkili olduğunu öne sürülüyor.

 

MEDİKAL CİHAZLAR HARİÇ

 

Alınan karadan sonra Türk Hava Yolları’ndan (THY) açıklama geldi. Yapılan açıklamada, “ABD’ye seyahat edecek yolcularımızın dikkatine. ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir” denildi. THY yetkilileri ilk uygulamanın bugün sabah 08.30 New York uçağı ile başladığını açıkladı. Ürdün Kraliyet Havayolları, Twitter hesabından, Kuzey Amerika uçuşlarında çoğu elektronik cihazın kabinlere alınmasını yasaklayacaklarını açıkladı. Saudia Hava Yolları da, Twitter hesabı üzerinden bu iddiayı doğruladı.

 

CEP TELEFONLARI YASAK DEĞİL

 

ABD’nin aldığı bu kararla beraber “Neden tablet ve bilgisayarlar uçak kabinine alınıyor da, akıllı telefonlar alınmıyor?” sorusu akıllara geldi. Uzmanlar, uçakların dijital sistemlerinde bir açık olabileceğini ve bu açığa da tablet veya bilgisayarlarla daha kolay sızabileceğini ileri sürüyor. İddialardan bir diğeri de bilgisayardaki bataryaların, akıllı telefonlara oranla daha büyük olduğu ve böylelikle uçakta patlatılarak yangın çıkarılabileceği üzerine yoğunlaşıyor.

 

BAKAN ARSLAN: DOĞRU BİR UYGULAMA DEĞİL

 

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ABD’nin uyguladığı yasağa tepki gösterdi. Arslan, “Doğru bir uygulama değil. Yılda 80 milyon yolcunun uçtuğu İstanbul’u başkalarıyla karıştırmasınlar. Bizim derdimiz bu uygulamanın yolcunun konforunu da sayısını da etkileyebileceği. Bu uygulamadan geri adım atılmasını veya uygulamanın hafifletilmesini konuşuyoruz. Bu uygulama ülkemiz açısından da ABD açısından da doğru değil, ABD’nin ilgili otoriteleriyle de görüşüyoruz” dedi.

 

HANGİ UÇUŞLARDA YASAKLANDI

 

ŞEHİR HAVA YOLLARI ŞİRKETİ

 

Lagos...................................Arik Air

 

Kahire.................................. Egyptair

 

Dubai ve Atina..................... Emirates

 

Addis Ababa........................ Ethiopian

 

Togo ve Dublin.................... Lome

 

Abu Dhabi........................... Etihad

 

Kuveyt................................. Kuwait Airways

 

Doha................................... Qatar Airways

 

Kasablanka......................... Royal Air

 

Umman............................... Royal Jordanian

 

Cidde ve Riyad.................... Saudia

 

Johannesburg ve Dakar....... South African Airways

 

İstanbul............................... Türk Hava Yolları

 

Sadece ABD’nin New York, Chicago, Detroit ve Montreal şehirlerine yapılacak uçuşlarda yasak uygulanacak.

 

HANGİ CİHAZLAR UÇAĞA ALINMAYACAK

 

AKILLI telefonlardan büyük olan cihazların olduğu liste şu şekilde:

 

- Tablet bilgisayar

- Dizüstü bilgisayarlar

- Kamera

- DVD oynatıcı

 

UÇAĞIN GÖVDESİNE HASAR VEREBİLİR

 

GÜVENLİK uzmanları, cep telefonlarından daha büyük cihazlar içine konulabilecek patlayıcıların uçağın gövdesine hasar verebilecek etkiye sahip olacağına dikkat çekti. Geçen yıl şubat ayında meydana gelen olayda, Somali’de Mogadişu’dan kalkan Daallo Havayolları’nın uçağında bir yolcu, dizüstü bilgisayarının içine gizleyerek soktuğu bombayı uçağın kalkışı sırasında patlatmıştı. Uzmanlar, gövdede patlama ile meydana gelebilecek hasarın ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

 

İNGİLTERE DE 6 ÜLKEYE KISITLAMA GETİRDİ

 

İngiliz hükümeti, Türkiye dahil 6 ülkeden Birleşik Krallık’a doğrudan yapılan uçuşlarda, yolcuların bazı elektronik cihazları kabine almasının yasaklandığını duyurdu. Başbakanlık Sözcüsü, yeni uygulamanın, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan’dan Birleşik Krallık’a doğrudan yapılan uçuşları kapsadığını açıkladı. Buna göre, bu ülkelerden Birleşik Krallık’a yapılacak uçuşlarda yolcular kabin içerisine, uzunluğu 16, genişliği 9,3 ve derinliği de 1,5 santimetreden fazla olan herhangi bir tür elektronik cihazı alamayacak. Sözcü, bu cihazların uçağın bagajına verilen bavul veya çantalara konulması gerektiğini aktarırken, hükümetin yeni uygulamayı “gerekli, uygun ve etkili” bulduğunu bildirdi. Uygulamadan etkilenen İngiliz havayolu şirketleri, “British Airways”, “EasyJet”, “Jet2.com”, “Monarch”, “Thomas Cook” ve “Thomson” olarak sıralanırken, diğer ülke havayolu şirketlerinin ise “Türk Hava Yolları”, “Pegasus Hava Yolları”, “Atlas Global Hava Yolları”, “Middle East Airlines”, “Egyptair”, “Royal Jordanian”, “Tunisair” ve “Saudia” olduğu belirtildi.

 

Yorumlar (0)