'ABD'nin FETÖ ve Patriot hamleleri çok yetersiz'

ABD'nin FETÖ’ye yönelik tutumunda bir hareketlilik belirtisi olarak değerlendirilebilecek Fethullah Gülen’in iadesi ile ilgili açıklamalarından sonra ABD Dışişleri Bakanlığı, Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye’ye satışına onay verdi.

GÜNDEM 19.12.2018, 14:56 19.12.2018, 14:56
'ABD'nin FETÖ ve Patriot hamleleri çok yetersiz'

Ankara, Washington tarafından atılan bu adımları nasıl değerlendiriyor?
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan TÜRKSAM Genel Sekreteri Ahmet Gencehan Babiş, şu değerlendirmelerde bulundu.

Türk-Amerikan ilişkilerinde önemli başlıklar arasında Türkiye açısından en önemlilerinden biri olarak şu anda Fırat’ın doğusuna operasyon karşımıza çıkıyor. Öte yandan, Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ise ABD’nin titizlikle üzerinde durduğu bir konu. CIA Başkanı Gina Haspel’in Türkiye’ye bizzat gelip konuyu takip etmesi bunun bir göstergesi.

Türkiye, Kaşıkçı Olayı’nı son derece iyi bir şekilde yöneterek İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda yaşanan bu cinayeti dünyaya mal etti. Fırat’ın doğusu noktasında ise Türkiye tıpkı El Bab, Afrin ve İdlib’de olduğu gibi kararlı bir duruş sergileyerek burada kurulan bir terör devletine izin vermeyeceğini ve bunun için de oradaki terör mevzilerine harekata başlayacağını ifade etti.

Türkiye’nin Suriye’de izlediği denge politikası somut sonuçlar veriyor, Fırat’ın batısında artırdığı nüfuzu sonrası, şimdi sıra Fırat’ın doğusunda geliyor ve bu bölgeye operasyon yakın görünüyor. ABD ise uzun süredir silah yardımında bulunduğu, birlikte gözlem noktaları kurduğu ve eğitim verdiği terör örgütü PKK/YPG’nin zarar görmesini istemiyor. Bunun için Türkiye ile ilişkilerde bazı adımlar atmak durumunda kaldı.

Bu bağlamda göze çarpan gelişmeler; FETÖ’ye yönelik başlayan operasyonlar ve Patriot füze sisteminin Türkiye’ye satılması konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı’nın aldığı karar. Ancak bunlar henüz başlangıç merhalesinde olan girişimler. Patriot’ların satışı önümüzdeki günlerde Kongre’ye takılabilir. FETÖ soruşturmasında ise Türkiye’yi memnun eden bir tavır var ama gelinen nokta henüz yeterince tatmin edici değil. Gelen açıklamalar arasındaki çelişkiler de hala Türk tarafındaki endişeleri kaldırmış değil.

Yorumlar (0)