AB ikiye bölündü: Ankara ile tamam mı, devam mı?

AB liderlerinin 15 Aralık’ta yapacağı kritik zirve öncesi iki günlük toplantı için bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması konusunda ikiye bölündü. Bir grup, AB’yi Türkiye’deki hukuksuz uygulamalara müdahale etme kanallarından yoksun bırakacağını savunarak buna karşı çıkıyor. Bir grup ise Ankara'nın demokrasi ve insan hakları konusundaki kötü sicilini vurgulayarak müzakerelerin dondurulmasını istiyor.

GÜNDEM 13.12.2016, 10:18 13.12.2016, 10:18
AB ikiye bölündü: Ankara ile tamam mı, devam mı?

'Veto ederiz'


Birgün de yer alan habere göre, Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, tam üyelik müzakerelerine devam edilmesi yönünde alınması beklenen kararı veto edeceğini belirtti. Kurz, müzakerelerin dondurulması kararının alınması gerektiğini dile getirdi. Bakan, "Karar taslağını bu haliyle onaylamaya hazır değiliz, çünkü bu metin Türkiye'deki gelişmelere gereken tepkiyi vermiyor” dedi. Kurz, Bulgaristan ve Hollanda'nın aynı görüşleri paylaştığına işaret etti.

 

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) en büyük grubu Avrupa Halk Partisi Grup Başkanı Manfred Weber, "Türkiye için artık AB değerler topluluğuna üyelik perspektifini görmüyorum" diye konuştu. Weber, Türkiye'deki gelişmeler karşısında Avrupa'nın hiçbir şey olmamış gibi yapamayacağını belirterek, AB’nin bu yönde açık bir sinyal vermek zorunda olduğunu kaydetti.



AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok ise kısmen karşı görüş bildirdi. OHAL döneminde müzakere yürütülmesini akılcı bulmadığını belirten Brok, 'geçici' olarak askıya alınmasını önerdi. Brok, "Türkiye, düşünce özgürlüğü, bağımsız yargı gibi ilkeleri yeniden uygulamaya koyarsa müzakereler devam ettirilir" diye konuştu.


'Hata olur'


Öte yandan daha önce Türkiye'ye yaptırım uygulanabileceği sinyalini veren AP Başkanı Martin Schulz ise müzakerelerin durdurulmasına karşı çıkarak, bunun Türkiye ile gerilimi daha da artırabileceğini savundu. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da, "Böyle bir şey yaparsak, Türk hükümetinin değil, ama Türk halkının çıkarları açısından hata yapmış olacağımıza inanıyorum" dedi.

Yorumlar (0)