5 AKP'li vekile 'sahte oy'dan suç duyurusu

CHP Grup Başkan vekili Gök, TBMM Başkanlık Divanının dünkü toplantısına ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

GÜNDEM 26.01.2017, 14:05 26.01.2017, 14:05
5 AKP'li vekile 'sahte oy'dan suç duyurusu

ANKA'nın haberine göre, CHP Grup Başkan vekili Gök, TBMM Başkanlık Divanının dünkü toplantısına ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

 

TBMM Genel Kurulu’nun tatil kararının alındığı 22 Ocak tarihli toplantısına değinen Gök, şöyle dedi:

 

“TBMM’nin tatil kararının alınmasına ilişkin AKP Grup oylamasının yapıldığı 22 Ocak 2017 tarihli 65. Birleşiminde AKP Grup önerisi üzerindeki görüşmeler bittikten sonra CHP Grubu olarak istemiş olduğumuz yoklamada yoklama yeter sayısı bulunmamasına karşın Başkanvekili Sayın Ayşe Nur Bahçekapılı tarafından tatil kararı önerisi derhal oylamaya konulmuş ve kabul edildiği ilan edilerek Meclis kapatılmıştır.

 

5 milletvekilinin mükerrer oy kullandığını tespit ederek Meclis Başkanlık Divanını bu konuda bir karar almaya ve tatil kararının yok hükmünde olduğu yönündeki bir karar ihdas ederek Meclis’i tekrar toplantıya çağrılması yönündeki talebimiz üzerine dün Meclis Başkanlık Divanının yapmış olduğu toplantıda AKP’li Başkanlık Divanı üyelerinin oylarıyla bu talebimiz reddedilmiştir. Bu toplantıda ilginçtir 5 AKP’li milletvekilinin mükerrer oy kullandığı tespit edilmiştir.

 

“BAŞKANLIK DİVANININ ALMIŞ OLDUĞU KARAR DA SAKATTIR”

 

Başkanlık Divanının almış olduğu karar da sakattır. Kendilerinin de mükerrer olarak tespit etmiş oldukları AKP’li 5 milletvekilinin oyu düşüldükten sonra toplantı sayısının ortada olmayacağı çok aşikar.

 

“HERHANGİ BİR YURTTAŞIN MÜKERRER OY KULLANMASI 3 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİSTİR”

 

Normal seçimlerde genel seçimlerde ya da yerel seçimlerde herhangi bir yurttaşın mükerrer oy kullanması 3 yıldan 5 yıla kadar hapistir.

 

TBMM’deki AKP’nin Başkanlık Divanı üyelerinin kendilerinin de tespit ettiği mükerrer oy kullanmasının bir sonucu olarak Meclis’i tekrar toplantıya çağırmaları gerekirken bu talebi reddetmeleri kabul edilebilir değildir.

 

“EYLEMLİ BİR İÇTÜZÜK İHLALİDİR”

 

22 Ocak Pazar günkü birleşimde toplantı yeter sayısı olmamasına karşın alınmış olan Meclis’in tatil kararı eylemli bir İçtüzük ihlalidir. Aslında Anayasa Mahkemesinin bunları denetlemesi gerekir.

 

“MİLLETVEKİLLERİ HAKKINDA SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

 

Anayasa Mahkemesinin de 2007 yılından beri eylemli İçtüzük ihlallerini denetlemediğini de öngörerek biz de CHP olarak mükerrer oy kullanan bu milletvekilleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Nasıl sade yurttaşlarımız genel seçimde, yerel seçimde mükerrer oy kullandığı zaman 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabiliyorsa kıyas yoluyla Millet Meclisinde önemli bir oylamada mükerrer oy kullanmak suretiyle oylamanın sonucunu değiştiren bu milletvekilleri hakkında CHP olarak Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağımızı halkımıza ilan ediyoruz."

 

 

Yorumlar (0)