01.01.2019, 17:20

GAZ YA DA MUVAFIK & MUHALİF

Yıllardır şahit olur ve kimimiz destekler kimimiz de eleştirir olanları, bazen sağduyuyla bazen de aynı olayı alkışlarız tarafgirlikle.

Tarafgirlikle yaklaştığımız olaylarda yanlış mı doğru mu hiç önemi yoktur alkışlarız,çünkü tarafgiriz.

İşte şu seçim öncesi yelli toz pembe, yok yok toz duman günlerde partizan tutum ve tarafgirlikle kırar dökeriz sağımızı solumuzu etrafımızı, eşimizi dostumuzu...

İktidarda olan partinin partizanları ‘Aaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaa aaaa aa a aaaaa aaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa  aaaaa aaaaa aaaaaaa aaaaa aaaaaa.

Aaaaaaaaaaaaa aaaa aaaa aaaaaaaa aaaaaaaaa aaaaaaaa aaaaaaa aa aaaaaaa aaaaaa aaaa aaa a aaaaaa aaaaaaa aaaaaa aaaaa aaaa aaaa aaa aaaa aaaa aaaa aaaa aaaa aaa a aaaa a aaaa a aaaaaaaa.’ Diyen liderlerini ıslıklarla zılgıtlarla, şakşaklarla alkışlar kendilerinden geçerler. (Samimi mi başka bir amaca matuf mu bilinmez.) Lider de gaza gelir tabi onca şakşakla.

Buna mukabil muhalifler kendilerince muktedirin söylediklerini ‘Bbbbb bbbbb bbbb b bbb bbbbbb bbb bb b b b bbbbbbbbb bbbbb bbbbb bbbbbb bbbbb bb b bbbbbbb bbbbbbbb bbbbbbb bbbbbbb bbbbbbbbbb bbbbbb bbbbbb b bbb bb b bbbbb bbbbbb bbb bbbbb.’ Diyerek kendilerince tarafgirane yanlış olduğunu, hatta haddi aşmak olduğunu ve hatta hıyanet-i vataniyeden yargılanması gerektiğinibile beyan ederler.

Muhaliflerin lideri ‘Ccc cccccc cccccc ccccccc ccccccccccc cccc ccccccccc cccccc ccccc cccccccc cccccccccccc cccccccccc ccccc ccccccc ccccccccccccccc ccccccccccc cccccc ccccccccc cccccccc ccccc cccccc ccc cc c ccc cccc ccccc cccccc ccccccc c ccccc ccccccc.’ Dediğinde ise tam tersi, muktedirler eleştirip muhalifler alkış tutarlar.

Muvafık ya da muhalif siyasi partilerde hep üstün gelme hep muktedir olma amacı vardır ki o ıslah olmaz bir istektir, histeridir.Bu hal yanlış yollara da saptırır yanlış yollara da düşürebilir şeytana uydurarak zaman zaman buyolun yolcularını.

Ve çok zaman da şahsi hırslar, hazlaröne çıkar, çıkar ama bunlar doğrudan söylemek yerine güzel bir kılıfla süslenerek, allanıp ballanıp pullanarak vatan millet sakarya edebiyatı da eklenerek bütün duygulara hitap edecek şekilde uzmanlarınca hazırlanıp janjanlarla paketlenip tarafgirlere ve herkese takdim edilir.

Bu takdime hayranlıkla bakan tarafgirlerden oturan ayağa kalkarak, ayakta olan zıplayarak, amuda kalkarak nasıl alkışlayacağını şaşırmış kendinden geçmiş bir vaziyette avuçları patlayacak şekilde şakşaklar, alkışlarlar.

Burada lider, taraftarlarının arzu, istek ve duygularına da ustaca hitap ettiğinden tarafgir partizanların da elbette gazı alınmış olur. Garrrkkkh! (Afedersiniz (!))

Bu gaz almanın güzel olduğunu gören muhalif lider durur mu,neden boş dursun o da partizanlarının gazını elbette almalıdır ve de alır.

Ortalık gark gurk tıs pıst seslerinden geçilmez. Fiyatları gayet uygun olan meclis restorandan sarımsaklı soğanlı gıda tüketenlerin yanına ise çok yaklaşmamalı.(Gülüşmeler kıkırdaşmalar gelir ordan burdan...)

Her lider, partizanlarının sempatizanlarının gazının nasıl alınacağını en güzel şekilde bilir ve ona göre alır gazı, tıpkı minicik bir bebeğin anasından emdiği bir kaşık helal sütten oluşan gazı anacığının aldığı gibi, zorlamadan yavaşça gark gurk...

Bebekler bağırır gaz var diye, liderler gaz alır esip gürlemeleriyle, bebekler gaz çıkarır pışpışla taraftarlar gazını atar mezkur seslerle veya başka yöntemlerle...

Kimya ilminde element ya da bileşikler arasında gerçekleşen etkileşmeye reaksiyon denir. Bu reaksiyonlarda; reaksiyona girene reaktif denirken, bu reaksiyon sonucu oluşan yeni maddeye de ürün adı verilir. Bunlarelbette birbirinden farklıdır.

Muktedir ya da muhalif liderlerle partizan tarafgirleriyle etkileşiminde, la teşbih vela temsil teşbihte hata olmasın, etki tepki,etkileşiminde gaz almaktan gaz çıkarmaktan ziyade birşey olmaz. Alınan verilen gazdır.

Ürün?

Ürünse...

*

Herkes gazı alınınca bir rahatlama emareleriyle ‘Bugün Allah için (özür) partin için ne yaptın?’ sorusuna verecek cevabı hazır olduğundan (!) huzuru kalp ve vicdanla başlarını yastıklarına kor, bebek gibi mışıl mışıl uyumak ister.

Yok ya!

Mümkün mü?

Eş dost bir hiç uğruna kırılıp dökülmüş, bade harap ül Basra, Basra harap olmuş...

Neye yarar?

Parti nedir partizan tutum nedir, akrabalık yanında, dostluk yanında...

Parti menfaati ya da liderinin menfaati nedir ülke bütünlüğü, millet menfaati yanında...

Fani liderin fani sözü,partinin tüzüğü nedir ki hak nizam ilahi kelam yanında...

*

Bir yere kadar particilik partizancılık anlaşılabilir, insanlar bir partiyi bir parti liderini sevebilir, ona çok şeker olduğunu söyleyebilir, sapkınlık olduğunu bilerek ona aşık bile olabilir, insanlar buna bile tamam diyebilir sapkınlık olsa da, sapık der geçer,fakat her şeyde bir had bir hudut olmalı. Ayrımcılıkyapacak, ötekileştirecek, nefret ve kinlendirerek milleti galeyana getirecek ya da bunlarla bağlantılı suç teşkil edecek kadar asla olmamalıdır ki zira bu,hem yasal suç hem de insanlık suçudur.

Asla buna müsade edilmemeli ve zaten değmez de...

Değmez; zira hem başınıza bir iş geldiğinde siyasileri değil, belki değer vermeden kırdığınız sizi seven eş dost akrabadan başka kimse olmaz. Yaşanan birçok olay bunun şahididir. Bir de belki riyakar, ileriye, gelecek güzel günlere yatırım olsun diye, yalakalar olabilir.

*

Charles Bukowski “Nice mutlu yıllara demeyeceğim çünkü değişen bir şey yok. Günler aynı, insanlar aynı, yalanlar aynı dekorlar ve sahneler aynı, kandırılanlar aynı. Ve yine aynı olacak, sahte kahkahalar, sıradışı böğürmeler. İyi kusmalar.” Demiş.

O öyle dese de ben kalbî duygularımla en iyi dileklerimle, akan kan ve gözyaşının dinmesi, çocukların çocukça yaşayabilmesi, kadına erkeğe ve her türlü canlıya yapılan şiddet ve zulmün sona ermesi, hakkın haklıya verilmesi, zulümlerin sona ermesi, insanların insanca yaşaması, hakça bir hayat isteği, hayırlı güzel umutların gerçekleşmesi, sağlık ve afiyet dileklerimle,  ‘Nice Mutlu Yıllara’ diyorum.01.01.2019

*

Pir sözü:Partiler bazen muvafık bazen muhalif olur ama insanlık, edep, ahlak, kıymet verdiğimiz,kıymet atfettiğimiz evrensel değerler her daim muktedir ve her daimmuvafık olmalıdır. (Endâze)

 

Yorumlar (0)