'Yerli ve Milli Tüfek'üretiminde kur sıkıntısı

Konya’da tüfek üretiminin önemli merkezlerinden Huğlu ve Üzümlü'de tüfek üreticileri, dövizdeki dalgalanmaya bağlı olarak ithal ham maddenin zamlanması nedeniyle ekonomik olarak sıkıntılı bir süreç geçiriyor.

EKONOMİ 25.10.2018, 13:12 25.10.2018, 13:12
'Yerli ve Milli Tüfek'üretiminde kur sıkıntısı

Konya’da Makine Kimya Endüstrisi’ne çalışan silah üreticileri zor günler geçiriyor. İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Ulaşımı zor olan, gerekli yatırımı da alamayan bölgenin yüksek vergi ile de mücadele ediyor olması anlaşılır gibi değil. Dolardaki artışla birlikte vergi oranlarını da düşününce, bizim insanımızın burada el emeği ile yaptığı üretim ve mücadele giderek zorlaşıyor.” diye konuştu.

 

Savunma Sanayinde Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri olan Konya'nın Huğlu ve Üzümlü tüfek üreticileri dolardaki dalgalanma nedeniyle ürettikleri “Yerli ve Milli” ürünlerde zarara uğradı. Yüzlerce atölyesi ve büyüyen kooperatifleri ile ihracat rakamlarında Konya’nın öncüsü olan savunma sanayinin üretim merkezleri, ithal ürünlerdeki yüksek kurdan etkilendi.

resimid_6480290

YENİ ÜRÜN ÇIKARTMAKTA ZORLANIYORLAR

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin silah ve mühimmat ihtiyaçlarını karşılayan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun tedarikçisi Konya'nın Huğlu ve Üzümlü’deki tüfek kooperatiflerinin, dolardaki istikrarsız durum nedeniyle piyasaya yeni ürün çıkartmakta zorlandığı öğrenildi.

Ünlü tüfek üreticilerinin, tüfeğin mekanizma kaplamasındaki 7050’lik alüminyum ham maddesinin Amerika’dan, namlu hammaddesinin ise Almanya’dan ithal edildiği için yeni ürün ortaya koymakta zorlandığı belirtildi.

Milli Piyade Tüfeği’nde mekanizmada önemli bir yere sahip olan 7050’lik alüminyum hammaddesinin üretiminin Eskişehir ya da Konya/Seydişehir’de yapılamadığı ve kaliteli üretim için ise ithal edilmesinin gerekli olduğu belirtildi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş (Sağdan ikinci)

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş (Sağdan ikinci)

İTHALAT ZARARI “5 MİLYON TL”

Dolardaki dalgalanmalar nedeniyle tüfek üreten kooperatifin, aldığı ihale gereği üretip devlete teslim edeceği “Milli Piyade Tüfeği’nin tesliminde yaklaşık 5 milyon TL zarar ettiği belirtildi. Söz konusu zararın, döviz kurundaki yükselişle beraber ABD’den temin edilen “7050’lik alüminyum” maddesinin alımından kaynaklandığı öğrenildi.

ÖTV VE KDV YÜKÜ İSE YÜZDE 41

TSE’nin istediği kalitede ürün ortaya koyan kooperatifler, yüksek orandaki ÖTV ve KDV oranları ile de karşı karşıya. Söz konusu durum için “Bölgeye destek olunmalı ve acilen vergi oranlarında düzenlemeye gidilmelidir” diyen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Ulaşımı zor olan, gerekli yatırımı da alamayan bölgenin yüksek vergi ile de mücadele ediyor olması anlaşılır gibi değil. Burası göç veren değil göç alan bir mahalle. Yüzde 41’i bulan vergi oranları çok yüksek. Dolardaki artışla birlikte vergi oranlarını da düşününce, bizim insanımızın burada el emeği ile yaptığı üretim ve mücadele giderek zorlaşıyor. Hem ihracatımızın artması hem de insanımızın iş sahasında gelişim sağlaması için öncelikle bölgeye destek olunmalı ve acilen vergi oranlarında düzenlemeye gidilmeli” açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)