TÜSİAD Başekonomisti: Alışkanlıkla Merkez Bankası kararı diyoruz ama 'yönetimin kararı' demek daha doğru

"Yeni sistemde Merkez'in değil, siyasi iktidarla birlikte verilen bir karardan bahsediyoruz"

EKONOMİ 25.07.2019, 15:28
TÜSİAD Başekonomisti: Alışkanlıkla Merkez Bankası kararı diyoruz ama 'yönetimin kararı' demek daha doğru

TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu, Merkez Bankası’nın politika faizini 425 baz puan indirerek yüzde 19.75’e çekmesinin ardından yaptığı yorumda ‘kurumun bağımsızlığına’ dair daha önce de gündeme getirilen kaygıları hatırlattı.

Faizin indirilmesi yönündeki kararın Merkez Bankası’nın tek başına aldığı değil, ‘siyasi iktidarla birlikte verdiği’ bir karar olduğunu savunan İmamoğlu, kişisel Twitter hesabından yaptığı yorumda, “Alışkanlıkla Merkez Bankası kararı diyoruz hep ama artık yönetimin kararı demek daha doğru kanımca” dedi. İmamoğlu, faiz indirim kararlarının devamının da geleceği beklentisini ifade etti.

Merkez Bankası, Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla görevden alınmasının ardından ilk kez gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizini 425 baz puan indirdi. Yüzde 24 seviyesinde bulunan haftalık repo ihale faiz oranı Merkez Bankası’nın kararıyla yüzde 19.75'e çekildi.

Eski Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, görev süresinin bitmesine 10 ay kala, 6 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alınmış; yerine Murat Uysal getirilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından yaptığı açıklamada, "Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. 'Faiz düşerse, enflasyon düşer' dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik"ifadesini kullanmıştı. Merkez Bankası'nda yaşanangörev değişikliği, kurumun bağımsızlığına dair bir süredir devam eden eleştirileri ve kaygıları artırmıştı. 

"Adım adım Cumhurbaşkanı’nın beklentisini karşılayacakları anlaşıldı”

PPK, Merkez Bankası’nda gerçekleşen yönetim değişikliği sonrasında ilk kez toplandı. Yönetim değişikliğinin ardından alınan ilk faiz kararı sonrası Twitter’da değerlendirmede bulunan iktisatçı Yalçın Karatepe de İmamoğlu ile benzer bir noktaya dikkat çekmiş ve “Adım adım Cumhurbaşkanı’nın beklentisini karşılayacakları anlaşıldı” yorumunu yapmıştı.

Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash de Çetinkaya’nın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na getirilen Murat Uysal’a “faizi indirme ya da bunu yapan başka biri için makamı boşaltma” emri verildiği yorumunda bulunarak, şunları söylemişti:

“O da senaryoda yazana uydu. Onun için asıl meydan okuma, faizleri yükseltme ihtiyacı ortaya çıktığında yaşanacak. Bu gerektiği zaman ‘Büyük Güç’e bunu söyleyecek cesareti olacak mı? O günlerin geleceğini biliyoruz.”

Yorumlar (0)