Türkiye'den Pakistan'a dev ihracat

Türkiye ile Pakistan arasında 30 adet T129 ATAK helikopterinin satışına yönelik imzalar atıldı. Böylece tek seferde en büyük savunma sanayisi ihracatı gerçekleştirilmiş oldu.

EKONOMİ 13.07.2018, 09:35 13.07.2018, 09:35
Türkiye'den Pakistan'a dev ihracat

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Türkiye ve Pakistan arasında 30 adet T129 ATAK helikopterinin satışına yönelik sözleşme görüşmelerinin tamamlandığını ve satışa yönelik imzaların atıldığını açıkladı.

SSB’den yapılan yazılı açıklamada, “Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı arasında devam eden T129 ATAK Helikopteri sözleşme görüşmeleri nihai sonuca ulaştı. İki kardeş ülke arasında 30 adet T129 ATAK Helikopteri’nin satışına yönelik resmi sözleşme imzalandı. TUSAŞ bu satışın yanı sıra, lojistik, yedek parça, eğitim ve mühimmat anlamında geniş bir sözleşme paketi üzerinde uzlaşma sağladı” denildi.

SSB açıklamasında bu satışla Türkiye’nin tek seferde en büyük savunma sanayii ihracatının gerçekleştirmiş olduğu belirtildi.

SSB, ATAK helikopterinin Pakistan Kara Kuvvetleri tarafından Türkiye ve Pakistan'da kapsamlı testlere tabi tutulduğunu ve tüm testleri başarıyla geçerek gereksinimleri karşıladığını belirtti.

Geçen hafta da Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan dört korvetin ihalesinin sonuçlandığı ve ihaleyi Türkiye’nin kazandığını açıklanmıştı.

thumbs_b_c_2cffc65cae4ed16ea806a27f563878fa

ATAK HELİKOPTERİNİN ÖZELLİKLERİ

ATAK helikopteri, tamamen yerli imkanlarla üretilen silah ve güç sistemlerine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Türk yapımı lazer güdümlü Cirit füzesi ve uzun menzili Mızrak tanksavar füzesi ATAK'ın silahları arasında yer alıyor.

T-129 ATAK, 5 palli ana rotor, güçlü motoru, yeni nesil hedef tespit sistemi, entegre kask sistemi, etkin ve özgün silah teknolojisi, sayısal kokpit mimarisi, görev bilgisayarları ile gelişmiş uçuş ve atış kontrol istemleriyle öne çıkıyor.

Helikopter, iki pilotun da maksimum görüşe sahip olduğu tandem adı verilen önlü arkalı kokpit dizaynıyla dikkati çekiyor. Yüksek manevra kabiliyetine sahip ana rotor sistemi ve her biri bin 292 beygir güç üreten iki motoru helikopteri benzerlerinden üstün kılıyor.

Ortalama görev ağırlığıyla 274 kilometre hıza ulaşabilen ATAK, standart yakıt ile 3 saat havada kalabiliyor ve 519 kilometre menzile ulaşabiliyor.

14 metre 60 santim uzunluğa ve 3 metre 95 santim yüksekliğe sahip helikopter, paller ile gövdenin yakın olmasının da etkisiyle üstün bir manevra kabiliyeti gösteriyor.

360 derece manevra gücüne sahip ATAK helikopteri, 90 dereceye yakın açılarla yükselme, dalma, burun ya da kuyruk sabit kalacak şekilde kendi etrafında dönme ve yan uçuş gibi manevraları başarıyla gerçekleştiriyor.

ATAK, aynı anda 8 adet güdümlü anti-tank füzesi UMTAS, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER, 76 adete kadar 70 mm güdümsüz roket ve 500 adet top mermisiyle görev yapabiliyor.

ATAK helikopterinde gece-gündüz termal görüş ve hedefleme sistemi ile avcı kaska montajlanmış nişangah sistemi bulunuyor.

 

Hedefleri lazer sistemiyle koordinatlayan ATAK, çıplak gözle görmeden de hedefi yok edebiliyor. Helikopterde milli kriptolama yeteneğine sahip haberleşme sistemleri, sayısal video kayıt sistemi ve sayısal harita uygulamaları da bulunuyor.

KORVET İHALESİNİ DE KAZANMIŞTI

Türkiye temmuz ayının başında Pakistan’da korvet ihalesini de kazanmıştı.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'ta önemli bir imza töreninin gerçekleştirildiğini ifade eden dönemin Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Pakistan Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan 4 korvet ihalesi sonuçlandı ve bugün imzalar atıldı. Bu ihaleyi Türkiye olarak biz aldık. 4 korvet inşası ve teslim edilmesi… Anahtar teslim olarak gerçekleştirilecek.” açıklamasında bulunmuştu.

Yorumlar (0)