Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Sönmez: Çin ile Türkiye birbirini tanımalı

Türkiye Ekonomik ve Kültürel İş Birliği Semineri’nde konuşan Sönmez, Çin'den neler öğrenilebileceğine odaklanacaklarını söyledi

EKONOMİ 26.09.2019, 09:45
Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Sönmez: Çin ile Türkiye birbirini tanımalı

Çin - Türkiye Ekonomik ve Kültürel İş Birliği Semineri’nde konuşan Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez, Çin ve Türkiye’nin birlikle iş yapmaları için önce birbirlerini tanımaları gerektiğini söyledi.

Çin ve Türkiye’nin birbirini tanımadan, kültürlerini bilmeden iş yapma şansı olmadığını belirten Sönmez, “Sadece bir proje için finansman, bir iş için sermaye arıyoruz. Sadece bu amaçla gidersek hiçbir şey bulamayız, sadece ‘transaction’ üzerinden gideriz. Yani birinci, ikinci işlem yaparız sonra gerisi gelmeyebilir. Önemli olan o bölgeyi anlamak” dedi.

Ekonomide tasarruf aşağılarda, Çin'in yarısı seviyesindeyiz

Çin’in kamu borcunun yüzde 50’nin altında olduğunu belirten Sönmez, “Borsa’daki şirketlerin toplam Market Cap’i yani değerleri, Gayri Safi Yurt içi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 60’ı. Sadece şu çizdiğim haritadan Türkiye’ye dönelim, kabaca 750-850 milyar dolarlık bir ekonomiyiz, 10 bin dolar seviyesinde bir milli gelirimiz ama orada biraz patinaj yapıyoruz. Bunu yukarı atmamız lazım hızlı bir şekilde. Ekonomi’de tasarruf aşağılarda, olması gerekenin çok altında. Çin’in yarısı seviyesindeyiz. Kamu borcumuzu çok iyi yönetiyoruz, o anlamda bence çok başarılıyız. Son 15 yılın en büyük hikâyelerinden biridir. Borsa’daki şirketlerin GSYH’ya oranı yüzde 30’larda. Çin’in yarısı seviyesindeyiz. Ben Çin’e şöyle bakıyorum: Neler öğrenebiliriz? Neleri geliştirebiliriz? Bunları öğrenmek için dokunduğumuz noktaları arttırmamız lazım” dedi. (DHA)

Yorumlar (0)