"Tarımsal ticarette 41.6 milyar dolar açık var"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımsal dış ticaret açığının 41.6 milyar dolara ulaştığını belirterek ithalatın değil ihracatın öncelenmesi gerektiğini söyledi.

EKONOMİ 16.01.2023, 11:26
"Tarımsal ticarette 41.6 milyar dolar açık var"

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) gerçekleştirdiği 565 bin ton ekmeklik buğday ithalatı ihalesi ile besilik dana ithalatı girişimlerine tepki gösteren Barut, "AKP döneminde tarımsal ticarette 95.3 milyar dolarlık ihracata karşılık 136.9 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Bu dönemde 41.6 milyar dolar açık verildi. AKP eliyle ülkemizin milyar dolarları ithalata akıtıldı" dedi.

ÜRETİM İÇİN ÇAĞRI YAPTI

Sadece Ocak-Kasım 2022 döneminde 13.1 milyar dolarlık tarımsal ürün ithalatı yapıldığına işaret eden Ayhan Barut, "Tarımda yaşanan hayati sorunlar ile birlikte enflasyondan işsizliğe, yoksullaşmadan ekonomik durgunluğa kadar hayatımızı her alanda olumsuz etkileyen ekonomik kriz, giderek daha da derinleşmeye devam etmektedir. Yaşanan krizden kurtulabilmek için ithalat kolaycılığına dayalı neoliberal ekonomi politikaları yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal çıkarları, kamu harcamalarında lüks ve savurganlığa dayalı yönetim anlayışı yerine tasarrufları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı hedefleyen anlayış bir an önce benimsenmeli" diye konuştu.  

"BU MUDUR YERLİ VE MİLLİLİK?"

AKP'nin ihracat yerine ithalata odaklanmasının sorunları daha da derinleştirdiğini belirten Ayhan Barut, bu yaklaşımın kanayan yaraları daha da büyüttüğünü bildirdi. İktidarı ve Tarım Bakanlığı'nı yanlıştan dönmeye çağıran Barut, şunları kaydetti:
"Tarım sektörüne yönelik kısa, orta ve uzun vadeli yapısal sorunlarını gideren tarımsal planlamalar acil olarak gündeme alınmalıdır. Ancak iktidar hiç böyle davranmıyor. Yerli, milli sloganlarına sığının AKP döneminde tarımsal ticarette 95.3 milyar dolarlık ihracata karşılık 136.9 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Bu dönemde 41.6 milyar dolar açık verildi. AKP eliyle ülkemizin milyar dolarları ithalata akıtıldı. Bu mudur yerlilik ve millilik? Yazıklar olsun. Tarımda mutlaka üretim ve üretici odaklı girişimlere başlanmalı, ihracatı önceleyen yöntem belirlenmeli ve bu yönde çaba gösterilmelidir. Merak edilmesin ki halkın iktidarında tarımda da yeniden bağımsızlığımızı sağlayacağız. Sanayide çarklar işleyecek, tarımda üretim sürecek! Üreten ve kendi kendine yeten, ihraç eden bir Türkiye'ye kavuşacağız. Bunun için çabamızı  sürdürüyoruz."

Yorumlar (0)