banner773

Piyasalarda dikkat çeken hareketlilik! Dolar, Euro, Sterlin, gümüş ve altında son durum

Yeni haftaya yükseliş ile başlayan piyasalar yeniden yatay seyirde... İşte dolar, euro, sterlin, gümüş, altın ve kripto para piyasalarında son durum...

EKONOMİ 14.09.2021, 08:45 14.09.2021, 08:53
Piyasalarda dikkat çeken hareketlilik! Dolar, Euro, Sterlin, gümüş ve altında son durum

Geçtiğimiz hafta hem yukarı hem de aşağı yönlü dalgalı bir seyir süren piyasalar dün yeni haftaya yükselişle başlamıştı.

DOLAR, EURO VE STERLİN

Dolar 8,43 TL'den, Euro 9,97 TL'den, Sterlin ise 11,69 TL'den işlem görüyor.

Geçen haftaya 8.27'li seviyelerden başlayarak doların küresel bazda değer kazanmasına paralel yükselen dolar/TL, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun faiz indirimlerine kapıyı aralayan Çarşamba günkü konuşmasının ardından 8.5185'e kadar yükselmişti.

Kavcıoğlu ay başında yatırımcı toplantısında enflasyon oranı üzerinde faiz uygulayacağı taahhütüne atıf yapmamış ve yatırımcılarda faiz indirimlerinin yaklaştığı izlenimini uyandırmıştı.

Kavcıoğlu, geçen haftaki konuşmasında ise TCMB'nin bundan sonra politika faizinden yüksek olan enflasyon oranı yerine politika faizinden yaklaşık 200 baz puan daha aşağıda olan çekirdek enflasyonu izlemeye ağırlık vereceğini ifade etmişti.

GÜMÜŞ VE ALTIN

Gümüş 6,42 TL'den fiyatlanırken, onsu 1.791 dolar olan altında, gram altın 481/485, çeyrek altın 780/797 ve Cumhuriyet altını 3.211/3.245 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

KRİPTO PARA PİYASALARI

Kripto para piyasalarında ise Bitcoin 45 bin 257 dolardan, Ethereum ise 3 bin 297 dolardan fiyatlanıyor.

FAİZ İNDİRİMİ YAPMASI İHTİMALİ

TCMB'nin 23 Eylül'deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi yapması ihtimaller arasına girerken TL hızla değer kaybederek 8.50'nin üzerini gördü. Yatırımcılar PPK kararını artık daha yakından izliyor. Bankanın bu ay geçmiş PPK söylemlerini belirgin değiştirmesine kesin gözüyle bakılırken yüzde 20'ye yaklaşan enflasyona rağmen faiz indirim yapıp yapmayacağı ise hâlâ net kestirilemiyor.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından önce Reuters anketinde oluşan beklentiler Kasım veya Aralık aylarında faiz indirimi için ancak sınırlı bir alan oluşacağı yönündeydi.

FED ENDİŞESİ

Küresel piyasalarda dolar, yakından izlenen ABD verilerinin olduğu haftaya güçlü başlarken, yatırımcılar koronavirüs vakalarındaki artışa rağmen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kapsamlı ekonomik destek politikasını sonlandırmaya başlamasından endişeleniyorlar.

Bu hafta Çin'den perakende, sanayi üretimi ve kentsel yatırım verileri gelecek. Analistler Çin ekonomisinde daha fazla yavaşlama olmasından kaygılanıyorlar. ABD tarafındaysa bu hafta TÜFE, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve perakende satış verisi gelecek.

Yorumlar (0)