Nureddin Nebati'den Erdoğan'ı kızdıracak enflasyon ve kur itirafı!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Şu anda Türkiye'deki enflasyon iç ve dış kaynaklı gerçekleşiyor. Kurdaki herhangi bir değişim direkt fiyatlara yansıyor. Yıl sonu enflasyon beklentimiz yüzde 24 civarında mayıs 2023'te tek haneye ineceğiz" dedi.

EKONOMİ 11.02.2022, 16:02 11.02.2022, 16:03
Nureddin Nebati'den Erdoğan'ı kızdıracak enflasyon ve kur itirafı!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Habertürk - Bloomberg HT ortak yayınında Barış Esen ve Zeliha Saraç'ın sorularını yanıtladı. 

Enflasyondaki yüksek artış üzerine konuşan Nebati, "3 ayda yüzde 27-28 düzeyinde bir yükle bu yıla devam edeceğiz. Enflasyon bu seviyelerde devam edecek. 48.7 Türkiye için enflasyonun en yüksek rakamlarından bir tanesi. Yaza doğru gevşemesini bekliyoruz. Kardan, yağmurdan herkes şikayet etti. Toprak suya doydu. Barajlarda kapakları açmak zorunda kaldılar. Demek ki gıda ile ilgili üretimle ilgili bir sıkıntı yaşanmayacak. Bunun getireceği bir gevşeme." ifadelerini kullandı. 

Nureddin Nebati'nin açıklamasının satır başları şöyle oldu:

KUR KORUMALI MEVDUAT HESABI

20 Aralık gününe kadar gelinceye kadar makroekonomik göstergelerde herhangi bir problem yoktu. Psikolojik bir kur artışıydı, 20 Aralık tarihe geçen bir gün oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız ekonomik manifesto diyebileceğimiz bir tedbirler paketi açıkladı ve etkisini hemen gösterdi. Kur aşağıya doğru gitti.

O günden itibaren günde 10 milyar TL civarında giriş oldu. Ortalama TL girişi zaman içerisinde farklı bir noktaya geldi.

Dün akşam itibarıyla 380 milyar TL civarında bir seviyeye ulaştı, bunun yüzde 49'u da döviz bozumu şeklinde.

Çıkış optimal noktayı bulduğumuz. Optimal nokta ne zaman düze geldiğinde diğer enstrümanları da ortaya koyarak yolumuza devam edeceğiz

ENFLASYON KRİZİ

Enflasyon başlarken bir öngörüde bulunmuştum. Dünya enflasyonu konuşmayı devam edecek, niye? Çok sert tedbirler alamıyorlar. Enflasyon dünyanın temel problemlerinden bir tanesi. 1973 krizi sonrasında aynı şeyler yaşandı. 

Bizdeki enflasyon, çok açık kurdan etkileniyoruz. Kurdaki herhangi bir değişim direkt fiyatlara yansıyor. Böyle bir psikoloji var, bunu kabul etmemiz lazım. 20 Aralık akşamına kadar döviz kurlarındaki hep bir sonraki adıma göre yapıldı.

O fiyatlamanın getirdiği arz problemleri, içerideki kur atağı ile zaten bir enflasyon olması kaçınılmazdı.

"YAZA DOĞRU GEVŞEMESİNİ BEKLİYORUZ"

3 ayda yüzde 27-28 düzeyinde bir yükle bu yıla devam edeceğiz. Enflasyon bu seviyelerde devam edecek. 48.7 Türkiye için enflasyonun en yüksek rakamlarından bir tanesi. Yaza doğru gevşemesini bekliyoruz. Kardan, yağmurdan herkes şikayet etti. Toprak suya doydu. Barajlarda kapakları açmak zorunda kaldılar. Demek ki gıda ile ilgili üretimle ilgili bir sıkıntı yaşanmayacak. Bunun getireceği bir gevşeme.

"YARIN PAKET AÇIKLAYACAĞIZ"

Yarın bir paket açıklayacağız hem özel sektörün hem de kamunun üzerindeki yüklerle ilgili atacağımız adımlarla psikolojiyi tersine çevirmek gayretindeyiz. Biz seçimlere giderken mayıs ayında tek haneli rakamlara inmiş olacağız. Bu yükü atacağız. Seçimle tek rakamlarla girmiş olacağız.

YASTIK ALTINDAKİ ALTINLAR

Türkiye'de altın bir gerçek ama bu altın yastık altında duruyor. Kimi birikim, kimi tasarruf, kimi takı amacıyla. Bu altının bir müddettir altınların ekonomiye kazandırılması noktasındaki adımları genişletelim. Ayşe teyze bu sayede kendisinin kazanacağını bilsin. Bu altının işlenmesinde de ilgili paydaşlarımızı daha etkili hale getirelim. Darphaneyi de işleme sokacağız. Türkiye'de 20 - 30 bin civarında kuyumcu var.

Akredite kuyumcular, bankalarla birlikte geniş bir şekilde gireceğiz. 5 bin ton, 250 milyar dolar. 25 milyar dolar beklentimiz var, bunu çekebileceğimize inanıyoruz. 20 Aralık sonrasında KKM'ye olan ilgili altınla da taçlandırılmış olacak. Biz yeni bir şey getirmiyoruz. 20 Aralık'ta söylediğimiz şeyleri peyderpey uygulamaya geçiriyoruz. Altını da inşallah ekonomiye kazandırmış olacağız.

"EN BÜYÜK SORUNUMUZ ENFLASYON"

Şu an en büyük sorunumuz enflasyon. Kur sabit değil stabil gidiyor. Oynaklık en az seviyede. Yüzde 5 büyüme hedefimiz var. Ama bunu dengeli bir büyüme olarak ele alacağız. Enflasyonu azdırmasına izin vermeyeceğiz. Bütçe disiplini bizim en büyük avantajımız. Dolayısıyla disiplinden taviz vermeden büyüyeceğiz.

Şeffaf olan bir insanım. İnandığım şeyi söylerim. Londra'da enflasyonun kültürel sebeplerden yüksek olduğu sözü uydurma bir sözdür. Ama altın örneğinde olduğu gibi biz altına önem veririz.

Yorumlar (0)